Messenger Kids: bezpečný čet pre deti do 13 rokov

Facebook spustil známu komunikačnú službu Messenger vo verzii určenej pre deti do 13 rokov. Zatiaľ je dostupná len v USA a pre majiteľov iOS zariadení. Dá sa očakávať, že príde aj k nám.

Facebookový účet si môžu podľa pravidiel založiť len používatelia, ktorí dosiahli vek 13 rokov. Bez potvrdenia, že vám je viac než 13 vás Facebook odmietne. Dá sa to, samozrejme, obísť a o veku klamať. Nikto nebude zisťovať pravdu. Pre deti, čo dodržujú pravidlá, nemajú svoj vlastný účet a predsa by si chceli s kamarátmi či rodinou písať, prináša Facebook novinku.

Messenger Kids je určený deťom mladším než 13 rokov a dostanú sa k nemu len cez rodičovský účet, takže dospelí majú prehľad o aktivite svojich ratolestí. Po stiahnutí aplikácie z App Store do mobilu dieťaťa je potrebné ju verifikovať cez účet rodiča. Ten mu tam vyplní profil a môže pridať fotku.

Priateľov a známych, s ktorými si chce dieťa písať alebo uskutočniť s nimi videohovor, musí pridať a odsúhlasiť rodič cez svoj Facebook. Navyše je podmienkou, aby mal rodiča kamaráta medzi svojimi priateľmi a zároveň sa nachádzal v zozname povolených osôb dieťaťa. Odsúhlasenie musí byť vzájomné, teda povolenie musí dať aj druhá strana - rodič druhého dieťaťa. Zložité overovanie je súčasťou zabezpečenia ochrany detí.

Prostredie aplikácie je farebné a jednoduché. Deťom sú prispôsobené i smajlíky, nálepky, nástroje na kreslenie a GIF obrázky. Pokiaľ dieťa nahlási alebo zablokuje niektorého používateľa, rodič o tom dostane notifikáciu. Messenger Kids je zatiaľ dostupný len v USA pre zariadenia s iOS, do Google Play a Amazon App dorazí v nasledujúcich mesiacoch. O neskoršom globálnom sprístupnení svedčí podpora slovenského jazyka, ktorá je uvedená pri popise aplikácie v App Store.

Nedávno bol na Slovensku schválený zákon o ochrane osobných údajov, ktorý zakazuje deťom mladším než 16 rokov používať sociálne siete, teda aj Facebook. Messenger Kids by tak mohol byť čiastočným riešením pre tých, čo chcú ostať v kontakte s priateľmi, ale nechcú porušovať zákon. Do aplikácie sa totiž prihlasujú cez rodičovské, nie vlastné konto. Zákon by mal platiť od 25. 5. 2018 a musí ho ešte podpísať prezident.

Zdroj: newsroom.fb.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu