Dilema: Huawei P9 vs. Huawei P10 lite

Výber medzi dvoma smartfónmi od jednej značky nemusí byť vždy jednoduchý. Niekedy môže mať na vrch aj o rok starší súrodenec, hoci rozdiely vidno až pri podrobnejšom skúmaní.

Chcete poradiť s výberom nového smartfónu? Ak máte aspoň dvoch favoritov, radi vám pomôžeme v našej pravidelnej nedeľnej rubrike na Fony.sk. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejší súboj, ktorému sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Milan patrí medzi tých z vás, ktorí chcú smartfónom pod vianočným stromčekom potešiť niekoho zo svojich blízkych: "Dobrý deň, na Vianoce chcem priateľke kúpiť telefón. Priateľka chce len Huawei alebo Honor, teda značku, ktorú už roky používa. Neviem sa rozhodnúť medzi Huawei P9 a Huawei P10 lite. Pripadne iným, v podobnej cenovej kategórii."

Ak zabudneme na sériu Mate, modely P9 a P10 patrili vždy k tomu najvýkonnejšiemu, čo Huawei ponúkal. Smartfóny s prívlastkom Lite zasa zvyknú predstavovať odľahčenú a mierne lacnejšiu verziu pôvodných vlajkových lodí. Milan sa teda rozhoduje medzi vlaňajším top modelom alebo trochu okresanejšou verziou jeho nástupcu.

Huawei P9 dostal 5,2-palcový Full HD displej a jeho tímový kolega používa to isté. Súboj zobrazovacích panelov nám teda hľadanie víťaza neuľahčí.

P9-tka je vo väčšine slušných e-shopov rovno ako dual SIM, no až za 349 eur. Huawei P10 lite nájdete v single SIM i dual SIM variante za približne 269 eur. Pre všetky modely platí kombinácia 3 GB operačnej pamäte a 32 GB vnútorného úložiska.

Huawei P9 však svoju vyššiu cenovku môže obhájiť výrazne vyšším výkonom. Najmä benchmarky zamerané na grafiku ukazujú často aj dvojnásobný rozdiel.

Recenzia: Huawei P9 - inovátor z ďalekého východu

Druhý rozdiel nájdete na chrbte. Nie v čítačke odtlačkov prstov s podporou šikovných gest pre stiahnutie hornej lišty, prijatie hovoru alebo listovanie medzi fotkami v galérii. P9-tka ponúkne dva objektívy s 12-megapixelovým rozlíšením, P10 lite iba jeden a tradičné zaostrovanie bez výpomoci laserového merania vzdialenosti k objektom.

Hoci nepatríme k fanúšikom softvérového rozmazávania pozadia a preferujeme, ak druhý objektív prináša aspoň 2-násobné priblíženie (ako Samsung Galaxy Note alebo iPhony 7 Plus / 8 Plus a X) či dokonca širokouhlý záber (LG G5 / G6 a Motorola Moto X4) treba priznať, že s nimi P9-tka robí veľmi slušné nočné zábery a lepšia bude aj cez deň.

Konkurenti síce dokážu nahrávať aj 4K videá zo zadnej kamery a aspoň Full HD tou prednou, no tým hlavným zrejme budú statické zábery.

Recenzia: Huawei P10 lite - tradičný výsledok shenzenskej evolúcie

Takto fotí Huawei P10 Lite + videá z mobilu

Batéria je pri oboch rovnako veľká, s kapacitou 3000 mAh. V oboch prípadoch sa jedná len o jednodenné smartfóny, no drahší kúsok ponúkne aspoň praktickejší USB-C konektor.

V tomto prípade by sme si teda trochu priplatili a siahli po výkonnejšom Huawei P9 z minulého roka.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 03.12.2017 - 11:16

P9. Vzdy je lepsia minulorocna vlajkova lod ako midrange.

martix04.12.2017 - 13:58 Trvalý odkaz

...osobne by som dal prednosť HONORu 8 pred Huawei P9: cena +/- rovnaká (teraz sa dá kúpiť za 309€), fotoaparát tiež +/- rovnaký (chýba logo Leica), navyše 1GB RAM, a pre mňa o niečo krajší dizajn..infraport na ovladánie techniky (doma mi fungoval so všetkým) a celkom šikovná fičúrka v podobe programovatelného tlačidla s čítačkou otlačkov...

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease04.12.2017 - 20:17 Trvalý odkaz

P9 klesla cena z 349 na 299. Aj v niektorých veľkých e-shopoch. Ale tiež sa mi viac páči Honor 8.

lukas8706.12.2017 - 07:39 Trvalý odkaz

Ja by som tiez bral Honor 8. Mal som ho a je to super telefon. Vyssia RAM, dobra vydrz a infraport ktory som vyuzival a na Galaxy S7 mi dost chyba...

Celá diskusia 4 príspevky