Nemecko zakázalo detské smartwatch. Sú vraj špionážnym zariadením

Nemecký regulátor zakázal predaj detských inteligentných hodiniek, označil ich za špionážne zariadenia a rodičia by ich mali zničiť.

Ochrana osobných údajov nie je podľa nemeckého telekomunikačného regulátora pri hodinách podobného typu dodržaná. Detské GPS hodinky, ktoré majú pomôcť rodičom ochrániť deti ich môžu paradoxne ohroziť. Výrobcovia tieto zariadenia dostatočne nezabezpečujú, komunikácia nie je šifrovaná a podľa regulátora hazardujú s bezpečnosťou detí.

Väčšina inteligentných detských hodiniek predávaných na nemeckom trhu majú slot pre SIM kartu a sú ovládané pomocou mobilnej aplikácie nainštalovanej v telefóne rodiča. Prenos a ukladanie dát bez potrebného šifrovania robí z hodiniek zraniteľné zariadenie, ktoré nie je chránené proti hackerským útokom. Aj útočník so základným vybavením tak dokáže sledovať deti alebo zariadiť, aby sa dieťa v aplikácii zobrazovalo na úplne inom mieste než naozaj je.

Podľa nemeckej Spolkovej agentúry pre siete využívajú niektorí rodičia hodinky nielen na sledovanie pohybu svojich ratolestí, ale aj na odpočúvanie detí a učiteľov v triede. Agentúra preto požiadala školy, aby týmto hodinkám venovali viac pozornosti. Vo vyhlásení uviedla, že podniká kroky proti niekoľkým firmám, ktoré podobné zariadenia ponúkajú na internete. Mená výrobcov sme sa nedozvedeli.

Aký je váš názor na inteligentné hodinky pre deti? Ste za ich používanie alebo priveľmi zasahujú do súkromia dieťaťa? Budeme radi, ak sa vyjadríte v diskusii pod článkom.

Zdroj: bbc.com

Diskusia k článku:

martian 20.11.2017 - 12:07

Urcite monitorovat. Aj cinnosti na internete. Dieta, ani pubertiak, nevie poriadne zhodnotit a vyhodnotit nasledky svojich cinov. Nehovoriac ani o "dravcoch" na nete. Nemusia to byt priamo pedofili. Samozrejme, treba mat aj trocha inteligencie a s dietatom komunikovat, vysvetlit mu, spravit osvetu.

Richard Hombauer20.11.2017 - 14:24 Trvalý odkaz

Najprv sa vdaka slabej ochrane nabura niekto do polohy tvojho dietata. Potom ziska moznost zmenit jeho polohu v appke, takze ako rodic netusis, ze sa deje nieco nezvycajne. A presne tu zacina jeden velky problem.

martian20.11.2017 - 15:15 Trvalý odkaz

Ved ano, toto je dost velky priekak. Ako z dakeho akcneho filmu...
Na druhu stranu, skusal som zdielanie polohy cez google maps. Niekedy su tam riadne odchylky, niekedy vypadky signalu. Hodinky/naramok by boli o cosi sikovnejsie, ze su stale na danej osobe a nezvyknu sa niekam odkladat.

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn20.11.2017 - 19:54 Trvalý odkaz

Prezil som ako decko 90te roky bez sledovania. Namiesto toho ma rodicia vychovavali. Nikto nie je v mojom okoli taky paranoidny. Stacilo mi ked som v zahranici videl deti na obojku ako psy. Otazka je, ci ide o bezpecnost dietata, alebo pohodlie rodica.

martian21.11.2017 - 00:24 Trvalý odkaz

Ronn, vyzenil som 2 pubertiakov, takze je to z osobnej skusenosti. Nevedel som uz ovplyvnit, co bolo zanedbane predtym. Prevencia je urcite prvorada...
90tky neboli az take nebezpecne, myslim tym kyberkriminalitu. Pokec a spol. sa rozbiehal az niekedy v druhej polovici a nebyval az taky divoky. O Facebooku este nikto ani nesnival. Mobily neboli, digitalne fotaky tiez nie.
Je to uz cca. 10r. od tychto mojich skusenosti, pri terajsej technike to musi byt este lahsie. Vtedy sa jednalo len o pc a mobil bez foto. Po roznych podozrivych (utajovanych) telefonatoch som nenapadne do pc nainstaloval sledovaci program. Bola to cista hroza. 13-15 rocne spoluziacky si medzi sebou popisovali sexualne zazitky, praktiky, ... od cudzich ludi im chodili (aj napriek zverejnenemu veku) rozne divne a nechutne ponuky a fotky. Zial, tymto ludom posuvali svoje kontakty a potom sa stazovali na obtazovanie z ich strany. Co viem, tak len jedno individuum sa ponevieralo okolo domu, tomu som rychlo vysvetlil situaciu a viac som ho nevidel.
Svagrova ma teraz dceru v puberte. Tiez cista "radost". I ked chodi na cirkevny gympel, nie je problem ozrat sa tam na skolskej akcii. Nocne vylety, ked uz vsetci zaspia, su tiez celkom bezne.
Vychova a prevencia je prvorada. Ale aj ked je dieta "normalne", okolie nemusi byt.
A som si isty, ze celkom dost rodicov by bolo prekvapenych z obsahu pc/tabletov/mobilov a z net aktivit svojich deti...

Celá diskusia 5 príspevkov