O2 pripomína: sloboda nebola vždy samozrejmosťou

Štátny sviatok 17. november patrí k najdôležitejším dňom nášho štátu. Aby najmä mladšia generácia nezabudla, že sloboda slova, prejavu a pohybu nebola vždy bežná, pripravil operátor na zajtra niekoľko aktivít.

Možnosť slobodne prekročiť hranice republiky s cieľom cestovať, pracovať, navštíviť svojich blízkych, či nakupovať v pohraničí nebola pred rokom 1989 samozrejmosť. Bez udalostí, ktoré vtedy prebehli, by sme vám dnes zrejme nemohli prinášať ani čerstvé informácie zo sveta technológií. Právo na pravdivé a úplné informácie neexistovalo.

Aby sa odkaz týchto udalostí nestratil, operátor O2 tak, ako minulý rok, pripomína hodnoty 17.novembra viacerými aktivitami. Opäť na jeden deň vytvorí virtuálnu železnú oponu a zdôrazní, že sloboda nie je samozrejmosť. V tento deň sa zákazníkom O2 pri načítaní zahraničných webových stránok cez mobilné alebo pevné pripojenie zobrazí upozornenie na prekročenie hranice pripomínajúce železnú oponu. Návštevníci si budú môcť zvoliť možnosť "slobodne pokračovať ďalej" alebo získať viac informácií o 17. novembri 1989.

Digitálna železná opona upozorní návštevníkov na sekciách so zahraničným spravodajstvom portálov Sme.sk, Dennikn.sk a Topky.sk, že pred rokom 1989 bolo získavanie informácií zo zahraničia priťažujúcou okolnosťou. Špeciálnu SMS správu môžu očakávať zákazníci O2 pri prekročení hraníc. Aké doklady na to kedysi potrebovali cestujúcim O2 pripomenie v špeciálnych nahrávkach aj v autobusoch smerujúcich na viedenské letisko Schwechat.

Hlásenia pred dopravným servisom na FUN Rádiu zas upozornia, že nákupná turistika, ktorá sa dá kvôli zatvoreným obchodom na Slovensku očakávať práve 17. novembra, tiež nebola samozrejmosť.

Symbolicky v tento deň hranice prekročí aj náš olympionik Matej Tóth na mieste, ktoré bolo pred rokom 1989 obohnané ostnatým drôtom v Devínskej Novej Vsi. Dnes tu stojí cyklistický Most slobody, ktorý denne využívajú chodci či cyklisti na prechod do Rakúska.

Na tieto aktivity budú nadväzovať články na webe magazínu Sóda aj príspevky na sociálnych sieťach. K iniciatíve sa pripoja viaceré osobnosti z rôznych oblastí, ktoré sa s touto myšlienkou stotožňujú.

Zdroj: operátor

Diskusia k článku:

Fazotron 16.11.2017 - 20:07

v dnesnej dobe je sloboda slova a prejavu samozrejmostou? Sak dnes sme viac kontrolovani ako v casoch socializmu....(socialne siete,clubcard.....),skuste niekde nieco protistatne povedat alebo nebodaj napisat.....hned budete pod drobnohladom...

marek123417.11.2017 - 08:00 Trvalý odkaz

Vyborna myslienka od O2. Gratulujem.

ML17.11.2017 - 09:56 Trvalý odkaz

Ako sa vraví: To, že si paranoidný ešte neznamená, že Ťa nikto nesleduje!

galaxi17.11.2017 - 11:46 Trvalý odkaz

Otázka mala znieť: Ktorá diktatúra Vám viac vyhovuje tá ktorej ste mali istoty teda do 1989 alebo vykorisťovanie a diktatúra po 1989?

Celá diskusia 10 príspevkov