RÚ SR: v prvom polroku rozoslali Slováci 1,4 miliardy SMS správ

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb zverejnil zaujímavú štatistiku o využívaní mobilných sietí za prvý polrok 2017. Viete, koľko bolo aktívnych SIM kariet a koľko hovorov skončilo vo vlastnej sieti?

Zo zverejných čísel vyplýva, že nielen veľa voláme, ale aj SMS-kujeme. Kto si myslel, že textové správy sú mŕtve, mýlil sa.

K 30. júnu 2017 mala Slovenská republika podľa Štatistického úradu 5 437 752 obyvateľov. V rovnakom období bolo na Slovensku približne 7,4 milióna SIM kariet. Z uvedeného počtu bolo asi 6,2 mil. aktívnych SIM kariet používaných na poskytovanie verejnej mobilnej telefónnej služby. Z toho 4 milióny aktívnych SIM kariet boli s fakturovaným programom a 2,2 milióna s dobíjaním kreditu.

Zvyšné SIM (1,2 mil.) slúžili na iné účely, boli vložené napr. v bezpečnostných kamerách, komunikačných zariadeniach pre výber diaľničného mýta alebo slúžili na poskytovanie internetového pripojenia ako dátové karty v modemoch a routeroch.

Za prvých šesť mesiacov tohto roka pretelefonovali Slováci mobilom 5,23 miliárd minút hovorov. Z toho 57 % minút skončilo vo vlastnej mobilnej sieti, 36 % hovorov bolo uskutočnených v iných mobilných sieťach. Len 4 % minút boli medzinárodné volania a 3 % minút tvorili volania na slovenské pevné siete.

V rovnakom období rozoslali obyvatelia Slovenska 1,4 miliardy SMS správ a 35,6 milióna MMS správ. V slovenských mobilných sieťach bolo ukončených 319,7 milióna minút hovorov, 54,1 mil. SMS správ a 251,3 tis. MMS správ, ktoré prišli z inej zahraničnej mobilnej alebo pevnej siete.

Zverejnená štatistika vyplynula z údajov, ktoré mobilní operátori poskytli Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu