Prvý kontakt s Apple iPhone X (video)

V redakcii sme si dnes vyskúšali horúcu novinku, ktorá po svojom uvedení vyvolala búrlivú diskusiu. Na podrobnú recenziu si ešte budete musieť počkať, zatiaľ vám prinášame prvé skúsenosti a postrehy.

Apple iPhone X napriek svojej šialenej cenovke až 1400 eur zákazníkov láka. Podľa predobjednávok je jasné, že záujem je vysoký. Dá sa preto očakávať, že nie každý záujemca o špičkový iPhone sa k nemu dostane hneď v prvých dňoch či týždňoch.

Novinka si vyslúžila aj kritiku. Napríklad za chýbajúcu čítačku, ktorú nahradilo skenovanie tváre Face ID, či vykrojenú hornú časť displeja. V nej sa ukrýva množstvo senzorov, ale aj TrueDepth kamera, ktorú môžete využiť nielen na selfie s rozostreným pozadím, ale aj na vytvorenie vlastného emotikonu tzv. Animoji.

Nový iPhone láka na vylepšený duálny fotoaparát a niekoho možno poteší aj bezdrôtové nabíjanie. Pochváliť treba dizajn i vodeodolnú konštrukciu. Podrobnosti o hardvérovej výbave sa dočítate v základnom infe.

V krátkom videu sa dozviete prvé postrehy a kolega Richard porovnal niektoré najzásadnejšie zmeny v ovládaní. Zopár tipov a skúseností sa dočítate aj v komentároch našich fanúšikov pod videom. Tam sme sa napríklad dozvedeli, ako sa dá iPhone X ovládať jednou rukou stiahnutím obrazovky do polovice tak, ako na starších modeloch, kde stačí dvakrát poklopať po domácom tlačidle.

Na desiatke Touch ID chýba, musíte použiť gesto, ktoré si aktivujete v Nastaveniach -> Všeobecné -> Prístupnosť -> Dosah. Zapnutie funkcie umožní, že potiahnutím nadol na dolnom okraji obrazovky posuniete vrch obrazovky smerom dole. Palcom ruky sa tak ľahšie dostanete k ikonám v hornej časti displeja.

Apple iPhone X (prvý kontakt)

Diskusia k článku:

markos9 04.11.2017 - 08:45

vcera som si mal moznost vyskusat toto “zazracne” X, z mojho pohladu je to len prezlecene galaxy s8, dlhsi a uzsi display je v rezime na lezato len horsi pri pisani, ten prefarbickovany amoled zo samsungu vymenit za vynikajuci ips co bol v iPhonoch doteraz tiez nebol podla mna dobry napad, mne osobne amoled nevyhovuje prilis sa to ligoce a taha to oci, jedine co je pekne je to jemne rozlisenie, jedine zaujimave vylepsenie na X je fotoaparat, inak u mna nic zaujimave, navyse neschopnost vyrobcu zakomponovat citacku prstov do displaya a vsetky funkcie namiesto skveleho domaceho tlacidla nahradit gestami ktorych sa treba nacvicit poriadna kopa, to je len zdrziavanie a dalsia komplikacia a navyse tie neskutocne prachy za toto pytat je uz totalne psycho

Borland04.11.2017 - 09:30 Trvalý odkaz

Ludia sa nezmenia. Na vsetko nove "remcaju". Takto by sa vyvoj zastavil. Ale suhlasim aspon s jednym: citacku do displeja uz aspon Apple integrovat mohol. Sice sa nevidim do konkretnych problemov tejto technologie detailne, je mi ale divne, ze by ich nevedeli vyriesit.

Dusan04.11.2017 - 10:47 Trvalý odkaz

Som fanda Applu ale po zhliadnutí tohto: https://www.youtube.com/watch?v=TmpJT71tygg nechápem ako to mohla firma vôbec pustiť do obehu a ešte s takou cenou. Chápem že nemohli tento rok pustiť len 7S-8, ale toto je len prototyp. Revolučný by bol keby má naozaj integrovanú čítačku v displeji. HB dali preč aby si uctili Jobsa, to užrovno mohli dať aj stylus...

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne04.11.2017 - 11:32 Trvalý odkaz

v tej striebornej vyzera naozaj elegantne. palec hore za to ako sa vysporiadali s fyzickym tlacidlom, gesta sa treba naucit, ale ovladanie telefonu s nimi je smooth af ked prejdu do krvi. poznam jedneho sialenca co si predobjednal telefon a vcera som mal moznost na par minut tie veci vyskusat. ak to clovek pozera na foto a video, tak ano, dojmy su podobne ako kolegovia nado mnou. v momente vsak ako vam ovladanie prejde do krvi, je z toho telefonu predlzena ruka. bol som strasne skepticky, no zbytocne. aj ja jeden chcem :)

Jamie04.11.2017 - 12:47 Trvalý odkaz

Tiež mám kamaráta, čo si ho predobjednal a už mi ho stihol aj ukázať. Tie gestá sú podla mňa super, rýchlo sa dajú naučiť. Displej mi však neprišiel ako nejako prelomový ale ten výrez vyzerá naozaj zaujímavo naživo :D konštukcia vyzerá veľmi kvalitne ale bez poriadneho obalu a tvrdeného skla ani na krok :) celkovo mám dobré pocity ale dať 1400€ je pre mňa silná káva...

Celá diskusia 17 príspevkov