Poradňa: Ako odosielať fotografie z iPhonu do úložiska iCloud?

Pre majiteľov iPhonov je na synchronizáciu ich fotografií najjednoduchšie využívať službu iCloud. Jej správne nastavenie ale nemusí byť úplne jednoduché.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, je tu pre vás náš víkendový seriál Poradňa. Napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk. Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Tomáš z Českej republiky chce vyriešiť zálohovanie svojich fotografií z iOS: "Ahoj, mohol by som sa na vás obrátiť s otázkou ohľadne iPhonu? Ak mi dochádza miesto v telefóne, je možnosť ako vymazať foto a videá z telefónu tak, aby mi zostali na iCloude? Ale zároveň, aby som v aplikácii "Fotky" videl aj fotografie a videá, čo sú len na iCloude a ktoré sú z telefónu už vymazané. Tak, ako to ide cez Google Fotky. Ďakujem za každú radu.

Synchronizácia fotografií z iCloudom funguje trochu inak než Dropbox či spomínané Google Photos. Tieto služby na pozadí alebo po každom otvorení aplikácie odošlú kópie nových fotografií do virtuálneho úložiska. Následne ich môžete zo svojho smartfónu bez obáv vymazať, zo žiadnej z oboch služieb nezmiznú. Google Fotky dokonca umožňujú automaticky odstrániť bezpečne zálohované snímky z mobilu, aby ste šetrili miesto v jeho úložisku.

Ak chcete zálohovať zábery z iPhonu alebo iPadu, musíte v nastaveniach iCloudu nájsť aplikáciu Fotky a zapnúť prvú možnosť "iCloud Fotoknižnica". Po pripojení k Wi-Fi sa všetky fotografie z úložiska zálohujú na internet. Budú dostupné na adrese iCloud.com, všetkých vašich iOS zariadeniach, Macu a po nainštalovaní toho správneho softvéru aj z počítača s operačným systémom Windows.

iCloud však vaše fotografie ukladá 1:1. Na rozdiel od Dropboxu či aplikácie Google Fotky ich teda zo svojho iPhonu nemôžete vymazať, pretože by zmizli z internetového úložiska aj všetkých ostatných zariadení. Pre lepšiu orientáciu v nevymazaných fotografiách odporúčame vytvárať Albumy.

To samozrejme nerieši problém s prípadným nedostatkom úložného priestoru v iPhone. Ak máte miesta málo, zapnite aj voľbu "Optimalizovať úložisko iPhonu".

Najprv sa nestane vôbec nič, no keď už gigabajty v iPhone začnú ubúdať, váš smartfón začne fotografie konečne odstraňovať priamo z fyzického úložiska a v systémovej galérii (Fotky) ponechá iba náhľadové obrázky.

Ceny iCloudu sú pomerne priaznivé. Každý používateľ dostane 5 GB priestoru úplne zadarmo, rozšírenie na 50 GB stojí iba 0,99 eur mesačne, 200 GB potom 2,99 eur mesačne a 2 TB priestoru necelých 10 eur. Duo najvyšších plánov navyše môžete rozdeliť medzi členov svojej rodiny.

Pripomíname aj zaujímavú funkciu Môj Fotostream. Ten na internet a do všetkých spárovaných iOS, macOS alebo Windows zariadení prenáša posledných 1000 fotografií urobených za posledných 30 dní. Následne síce miznú, no táto služba nijako neukrajuje z vášho 5 GB (alebo väčšieho) priestoru na iCloude. Navrhnutá bola na pohodlné prenášanie fotografií bez využívania káblov. Počas 30-tich dní ich v počítači môžete jedným ťahom myši uložiť napríklad na klasický harddisk.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

TAMARA 04.11.2017 - 13:17

Som majitelkou samsungu A5 2016 a idem si kupovat Iphone 6 a chcem sa opytat ako to vlastne je s tou internou pametou ... ako si vlozim fotky a mp3 do telefonu ?? pretoze ludia vravia ze sa pri pripojeni kablu do pocitaca neda len tak prenasat mysou skladby a fotografie ?? treba nato nejaky program ak ano ako sa prosim vas vola ?? .. alebo ako to vlasnte je ked chcem si skladby do telefonu pridavat a odstranovat a tak isto fotky .. pri telefone iphone 6 ???? a moja druha otazka je .. aky iOS v iphone 6 ma caka ked si ho kupim v novembri - decembri 2017 a ci bude nejaka aktualizacia na dalsi iOS v tomto telefone.. Dakujem :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne04.11.2017 - 13:39 Trvalý odkaz

iOS budes mat urcite verziu 11, v novembri/decembri to bude 11.2 pravdepodobne.

Mas A5 2016, k tym samsungom bola ponuka 100GB na 2 roky na onedrive, ak si ho kupila novy, aktivuj si ju. Mozes si totiz do onedrive nakopirovat vsetky fotky a hudbu a stiahnut do iphone. Ak nie, musis to robit cez iTunes.

V iOS 11 je uz aj spravca suborov mozno to pojde nejak inak, davno som to neskusal, naposledy pred rokom, ked som do telefonu kopiroval nejake FLAC subory pre prehravac VOX.

TAMARA04.11.2017 - 13:44 Trvalý odkaz

tu ponuku na 100 GB si veru nepamatam a to som asi ani nemala myslim lebo telefon uz davno bol kupeni .. myslis ze ked tam bude verzia 11 ze tam bude nejaky spravca v telefone kde po vlozeni kablu sa to bude dat len tak preniest do telefonu ?? a ten itunes je uz v telefone ci to musim stiahnut tu aplikaciu ?? ...ja sa ospravedlnujem ak mam blbe otazky ale moj najvecsi problem je ze sa bojim toho ze dam cca 370 euro za telefon a nebudem tam vediet dostat skladby a fotky pretoze ja muziku cez fon musim pocuvat heh :)

Peter05.11.2017 - 02:09 Trvalý odkaz

Timari: ako majitel iPhone 6S a donedavna Samsungu A3 2017 Ti poviem: nechod do iPhonu 6...
Uz tyzden mam Samsung Galaxy S7 (v alze za 439 s kuponom na 39€ neskor dole, takze 400€), a radsej si kup S7.

Ak si zvyknuta pracovat s fonom ako s USB klucom, iPhone Ti toto neumozni. Tam proste kazda appka ma svoje "miesto", a napr, ked si nahras hudbu/filmy/serialy do VLC, cez jednoduchy ftp prenos, vidis JU IBA TAM! teda, ak mas jeden film v iPhone vo VLC, v ziadnom inom prehravaci to neuvidis. Neviem sice, ci je to problem, ale pre cloveka zvyknuteho na Samsung Galaxy A5 2016 to bude obrovska zmena.

Donedavna som tvrdil, ze ziadny Android fon sa rychlosti iPhonu nevyrovna, ale S7 je naozaj iny svet, a rychlost, akym stahuje a updatuje appky je porovnatelna s iPhonom. Naviac tam mas pamatove karty, co s iPhone nemas...
Naj by bolo, aby Ti niekto s iPhonom ukazal, ako to tam funguje, aby si nelutovala... Podla mna je ale kupa 6stky v 11/2017 nevyhodna, pretoze ten fon je technologicky zastarany. S7 je naozaj uplne inde...

TAMARA05.11.2017 - 12:41 Trvalý odkaz

ahoj ... ja vlastne od telefonu ipbonu 6 nic neocakavam lrn volat a smskovat .. obcas nejaky ten fejsbučik a pozriet emaily a trosku zalistovat na internete a obcas mrknut na youtube ...mozno si vravis a vravia aj iny ze a natoto chces iphone ked nato ti staci hocijaky telefon ... mozno ano staci ale iphone 6 je teraz za dobru cenu aj napriek tomu ze je to starsieho data tak az tak technologicky zastarany nebude ked od neho nechcem nic prevratne len to co som spominala vyssie .. nebojim sa nicoho naucim sa s tym pracovat len sa bojim tej muziky .. ja pocuvam cez fon hudbu a ja do telefonu nic stahovat nebudem ani instalovat .. len muzika a fotky .. .

Celá diskusia 13 príspevkov