Apple v Q3 2017: medziročne rástli tržby aj predaje iPhonov (hospodárske výsledky)

Apple zverejnil finančné výsledky za fiškálny štvrtý kvartál, t.j. Q3 podľa nášho kalendára, ktorý sa skončil 30. septembra 2017. Oproti minulému roku vzrástli príjmy aj počty predaných iPhonov, iPadov a počítačov Mac.

Apple aj investori sa môžu z hospodárskych výsledkov za tretí tohroročný kvartál tešiť. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka rástli všetky ukazovatele.

Apple vykázal tržby vo výške 52,6 miliárd USD, čo predstavuje medziročný nárast o 12 %. Rástli takmer všetky trhy, najviac európsky, a to o 20 %. Jediný pokles zaznamenalo Japonsko, kde príjmy oproti Q3 2016 klesli o 11 %. Štvrťročný zisk na akciu bol vo výške 2,07 USD (o 24 % viac). Medzinárodný predaj predstavoval 62 % zo štvrťročných príjmov.

Napriek zverejneným (neoficiálnym) informáciám, že predaje nových osmičkových iPhonov neboli také veľké ako v minulosti, pretože fanúšikovia čakajú na štart iPhone X (odštartoval práve dnes), medziročne predaje vzrástli. Celkovo v sledovanom období Apple predal 46,677 miliónov iPhonov (o 2 % viac), 10,326 mil. iPadov (o 14 % viac) a 5,386 mil. kusov počítačov Mac (o 25 % viac). Rástli aj predaje zvyšného hardvéru, kam patria Apple Watch, Apple TV, Beats, iPod Touch a brandované príslušenstvo. Výrobca sa v tejto sekcii teší z 36 % rastu.

V práve prebiehajúcom štvrťroku očakáva výrobca príjmy medzi 84 až 87 miliardami dolárov. Štvrtý kvartál patrí tradične medzi najsilnejšie.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu