Doogee Mix

Elegantný cenovo dostupný dual SIM android s 5,5'' HD displejom, procesorom Helio P20, až 6 GB RAM, duálnym fotoaparátom, čítačkou odtlačkov a 3380 mAh batériou. (živé fotografie)

Základné parametre:

OS: Android 7.0 Nougat

chipset: MediaTek MT6757CD, Helio P20

procesor: osemjadrový, 4 x 2,4 GHz + 4 x 1,7 GHz, 16 nm

grafický procesor: Mali-T880

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 MHz, LTE 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz (frekvencie LTE v Európe)

rozmery: 144 x 76 x 8,0 mm

hmotnosť: 197 gramov (overené)

displej: 5,5'' (140 mm), Super AMOLED, 720 x 1280 b., 68 x 121 mm, 229 ppi, Gorilla Glass 5

zadný fotoaparát: duálny, 16 Mpix (16:9), sekundárny 8 Mpix, LED blesk, AF (PDAF), video Full HD (30 fps), 4K (3840 x 2176 b.), clona f/2.0

predný fotoaparát: 5 Mpix (19:9), video VGA (640 x 480 b.), clona f/2.8

pamäť: 64 GB (dostupná pamäť: 54,4 GB ) / 128 GB + 4 GB / 6 GB RAM + microSD (hybridný slot)

globálny prenos dát: 2G, 3G, 4G / LTE

lokálny prenos dát: Bluetooth, Wi-Fi, microUSB

ostatné: GPS, FM rádio (RDS, RT), čítačka odtlačkov, audio jack

dual SIM: 2 x nanoSIM (hybridný slot)

batéria: 3380 mAh, rýchle nabíjanie, výmena v servise

Neobsahuje/nepodporuje: NFC, IrDA (infraport), zvýšená odolnosť voči vode, stereo repro, informačná dióda, bezdrôtové nabíjanie

Pravdepodobná cena a dostupnosť: od 229 eur (4 GB verzia) / v predaji

Zaujímavé odkazy:

Značka Doogee vstupuje na slovenský trh a prináša model Mix (27. 9. 2017)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Koncom septembra oznámila čínska značka Doogee vstup na slovenský trh. Prvým smartfónom, ktorý oficiálne začala ponúkať, je model Mix. Sklenenú zadnú i prednú stenu chráni odolné sklo Gorilla Glass a od výroby nalepená fólia. V redakcii sme dostali na krátky test elegantnú modrú verziu. V predaji je aj čierny variant. Častému lešteniu odtlačkov sa nevyhnete ani pri jednom z nich.

Doogee prezentuje na produktových fotografiách model Mix ako Bezel-less, teda telefón s minimálnym rámom okolo displeja. Realita je však trošku iná. Medzi displejom a bočnou stenou je približne ešte 2 mm čierny priestor. Predná kamera sa kvôli natiahnutiu obrazovky presťahovala z hornej strany na netradičné miesto vpravo dole.

Vďaka tomu je priestor nad displejom minimálny a telefón má na výšku len 144 milimetrov, čo je veľkosť, ktorú zvyčajne nádjeme pri päťpalcových telefónoch. Hmotnosť je ale takmer 200 gramov, redakčná váha sa zastavila na hodnote 197 gramov. Za vyššiu hmotnosť zrejme môže sklenená konštrukcia a 3380 mAh batéria.

Číťačku odtlačkov nájdeme na prednej strane, teda presne tam, kde ju vidíme v redakcii najradšej. Priradiť si môžete až päť rôznych odtlačkov. Skener môžete využiť aj na príjem hovorov alebo ako spúšť fotoaparátu.

Super AMOLED displej s 5,5-palcovou uhlopriečkou dostal HD rozlíšenie 720 x 1280 b. Nižšie rozlíšenie bude menej náročnému zákazníkovi stačiť. Čitateľnosť displeja na priamom slnku patrí k priemeru, pripravte sa na odlesky.

V zariadení beží operačný systém Android 7.0 Nougat doplnený o používateľskú nadstavbu výrobcu. V systéme nájdeme možnosť využívať na ovládanie telefónu rôzne gestá, nechýba napríklad prebudenie displeja dvojitým poklopaním, potiahnutím troch prstov po obrazovke smerom dole zasa vytvoríte screenshot. Odporúčame prejsť si všetky položky v menu, niektoré zaujímavé funkcie sú ukryté hlbšie. Slovenská lokalizácia nie je úplná, v nastaveniach sa stretnete aj s angličtinou.

V menu nechýba ani zapnutie režimu na používanie jednou rukou. Slajdnutím po ovládacích tlačidlách smerom vľavo sa obrazovka zmenší a môžete si ju presúvať sprava doľava. Podľa potrieb. Potiahnutím po tlačidlách opačným smerom, teda doprava, sa obrazovka vráti na pôvodnú veľkosť.

O výkon sa stará osemjadrový procesor MediaTek MT6757CD Helio P20, nie P25 ako spomína výrobca v špecifikáciách. Operačná pamäť RAM je v 4 GB alebo 6 GB kapacite, dve verzie sú aj pri vnútornom úložisku. na Slovensku sa predáva 64 GB pamäť, v zahraničí je dostupný aj 128 GB variant.

Na rozšírenie môžete použiť microSD kartu, prídete tým ale o dual SIM funkciu. Výrobca použil hybridný slot, do ktorého vložíte dve nano SIM karty (nie jednu nano a jednu microSD, ako píše výrobca) alebo jednu nanoSIM a jednu microSD kartu.

Napriek 6 GB RAM sme sa počas testovania stretli s občasným zaváhaním, trhanými pohybmi pri listovaní alebo pomalším otváraním aplikácií. Vzhľadom na cenovku však ponúkne adekvátny výkon. Menej náročnému používateľovi bude zrejme stačiť.

Doogee Mix láka na duálny fotoaparát. Hlavný 16-megapixelový senzor dopĺňa podľa údajov výrobcu sekundárny s rozlíšením 8 Mpix. Aká je jeho úloha, sme však počas testovania nezistili. Neslúži ani na vytvorenie tzv. bokeh efektu, teda rozmazaného pozadia.

To si v režime Blur upravíte posuvníkom. Ide o softvérovú záležitosť, ťuknutím na displej si vyberiete časť, ktorá má ostať zaostrená a zvyšok pozadia sa rozostrí. Úroveň rozmazania si regulujete spomínaným posuvníkom.

Sekundárny fotoaparát neslúži ani na dvojnásobné priblíženie. Skúsili sme druhý snímač prelepiť a používať rôzne režimy a nastavenia, vždy sme bez problémov zhotovili snímku či video. Zakrytý snímač sa nám nikde neprejavil. Zrejme je iba pomocný, no akú úlohu zohráva, nevedno.

V nastaveniach fotoaparátu nájdete i profesionálny režim, v ktorom sa môžete pohrať s nastavením kontrastu, vyváženia bielej a ISO. Videá zhotovíte vo Full HD, ale aj 4K rozlíšení. Predná 5 Mpix kamera zvládne prekvapivo iba VGA video (640 x 480 b.) a namiesto deklarovanej svetelnosti f/2.2 sme v informáciách o fotografii našli clonové číslo f/2.8.

Vo výbave nechýba LTE s podporou slovenských frekvencií vrátane B20 (800 MHz), Wi-Fi, GPS, Bluetooth, 3,5 mm jack, microUSB konektor a výrobca nezabudol ani na FM rádio, ktoré poteší RDS aj RT informáciami.

Doogee Mix je k dispozícii vo farbe Aurora Blue a Dazzle Black s 64 GB úložiskom v kombinácii 4 GB a 6 GB RAM. Cena 4 GB modelu je približne 229 eur, za vyšší variant s 6 GB RAM zaplatíte okolo 252 eur. Súčasťou balenia je nabíjačka, USB kábel, fólia na displej s handričkou, ochranný zadný kryt a nalepovací stojan na zadnú stenu, tzv. phone ring holder.

Nedávno Doogee uviedol nástupcu modelu Mix s 6'' Full HD displejom a pomerom strán 18:9. Nový Mix 2 sa pýši štvoricou fotoaparátov, duálny je nielen zadný, ale aj predná širokouhlá kamera. Medzi kľúčové špecifikácie patrí 6 GB RAM, 64 GB úložisko, 4060 mAh batéria a USB-C konektor. Dá sa očakávať, že príde aj na náš trh.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu