Nový patent Microsoftu by mohol zachrániť 3,5 mm jack

Nový konektor by bol plochý a po zapojení slúchadiel sa mierne natiahne. Nezaberie veľa miesta a nebráni ani použitiu tenkej konštrukcie.

Výrobcovia ako Apple, Google či Motorola začali postupne zo svojich telefónov odstraňovať populárny 3,5 mm jack, čo sa mnohým používateľom nepáči. Dôvody sú rôzne. Svoju úlohu zohráva použitie tenšej konštrukcie, odolnosť voči vode, licenčné poplatky či rozmach Bluetooth slúchadiel. Zdá sa, že Microsoft našiel spôsob, ako 3,5 mm jack zachrániť.

obr: patft.uspto.gov

Patent si spoločnosť zaregistrovala v auguste minulého roku. Opisuje plochý konektor pre slúchadlá, ktorý sa po pripojení čiastočne nadvihne. Vďaka tomu zaberá menej vnútorného priestoru než klasický jack konektor. V sumáre patentu Microsoft vysvetľuje, že časť konektoru tvorí flexibilný materiál, ktorý sa dokáže po pripojení roztiahnuť. V nepripojenom stave je plochý a nenarúša dizajn ani konštrukciu zariadenia. Výrobca navrhol dokonca 3 konfigurácie.

obr: patft.uspto.gov

Polovicu prvej tvorí pružný materiál, ktorý sa natiahne po zapojení 3,5 mm jacku. Druhá konfigurácia ukazuje akýsi skladací materiál, ktorý by sa po pripojení roztiahol. Tretia možnosť by bola ideálna pre ultra tenké zariadenia, kde by sa konektor rozširoval do oboch smerov.

Patent vyzerá zaujímavo, ale netreba sa spoliehať na to, že ho niekedy aj naozaj uvidíme. Je otázne, či ho Microsoft skutočne využije. Zvlášť po tom, čo nedávno oznámil koniec svojej platformy Windows Phone, na ktorú už nebude vyrábať ďalšie telefóny.

Zdroj: mspoweruser.com

Diskusia k článku:

shaggy 31.10.2017 - 11:18

Nechapem ako moze zaberat menej miesta. Ved ked sa pripoja sluchatka aj tak potrebuju rovnaky priestor ako sucasne konektory. Cize vyhradeny objem pre konektor musi ostat rovnaky +-.

Lenka Ivančíková31.10.2017 - 11:23 Trvalý odkaz

nemusi, pretoze v tomto pripade je v tenkej konstrukcii len cast z celkovej velkosti 3,5 mm konektora. Zvysna cast sa po zasunuti jacku dvihne nad konstrukciu a vytvori taku vypuklinu. :) preto je vhodne najme pre tenke konstrukcie, do ktorych sa 3,5 mm jack nezmesti.

Nightmare01.11.2017 - 00:03 Trvalý odkaz

Tlieskam len som prekvapkany ze nieco taketo musel vymyslet Microsoft

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease01.11.2017 - 00:41 Trvalý odkaz

Tiež nechápem ako shaggy. Veď roztiahne sa kam? Musí tam byť vzduch. Takže celkovo zaberie +/- rovnaký priestor.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy01.11.2017 - 01:12 Trvalý odkaz

Vy dvaja ste si pozreli obrázky v clanku?

Celá diskusia 9 príspevkov