Telekom pokrýva LTE sieťou 88,65 % populácie Slovenska

Operátor prezradil, aké kritériá musia byť splnené, aby označil danú lokalitu za pokrytú LTE sieťou. Pokiaľ by použil menej prísnu metodiku, jeho pokrytie 4G by papierovo vzrástlo na 98,05 %.

Z nedávneho testovania kvality slovenských mobilných sietí vyšiel Telekom piatykrát po sebe ako víťaz a opäť získal ocenenie Best in Test od P3 Communications. Zároveň upresnil, akú metodiku využíva na označenie oblasti ako pokrytej LTE sieťou.

V tomto roku pribudli nové LTE základňové stanice. Investície išli do vylepšenia pokrytia na diaľniciach, rýchlostných cestách, železniciach i v dovolenkových oblastiach Slovenska. Na výstavbe LTE staníc operátor stále pracuje.

Vo vybraných oblastiach s vysokou záťažou sú dostupné rýchlosti až do 375 Mbps.

- 375 Mbps – Bratislava (Ružinov, Centrum, Nové Mesto, Petržalka)

- 300Mbps–BanskáBystrica,Žilina,Trnava,Poprad,NovéZámky,Piešťany,Zvolen,

- 225 Mbps – Bratislava (Karlova Ves, Dúbravka, Lamač, Kramáre, Rača, Trnávka, Vajnory, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Záhorská Bystrica, Devínska Nová Ves), Košice, Nitra, Senec, Dunajská Streda, Pezinok, Trenčín

LTE sieť Telekomu pokrýva k 1. 10. 2017 88,56 % populácie Slovenska. Operátor podľa vlastných slov využíva prísnu metodiku a oblasť pokrytú LTE sieťou označí iba vtedy, ak v nej používatelia surfujú rýchlosťou minimálne 2 Mbps pri sťahovaní a 0,512 Mbps pri odosielaní dát.

Používateľskú skúsenosť ovplyvňuje mnžstvo parametrov - veľkosť bunky, naklonenie antén a výška antény. Čím je bunka väčšia, tým sa v nej nachádza viac používateľov a majú horšiu skúsenosť. Vplyv má aj hustota obyvateľstva, objem prenášaných dát, terén a podobne.

Niektorí európski operátori uskutočňujú výpočet pokrytia na základe RSRP (Reference Signal Received Power). Pokiaľ by Telekom používal rovnakú metódu, jeho pokrytie LTE by bolo 98,05 % populácie.

Už dávnejšie sme sa všetkých slovenských operátorov opýtali, akú metodiku používajú pri výpočte pokrytia 4G signálom v danej lokalite. Tu sú ich odpovede:

Orange:

Orange má prísne kritéria pre posudzovanie pokrytia miest a obcí. Za pokrytú považuje Orange až takú lokalitu, kde má aspoň 50 % jej obyvateľov umožnený prístup do 4G siete. Do celkového počtu pokrytej populácie spadá však len tá časť obyvateľstva mesta alebo obce, ktorá môže mobilný internet v sieti 4G plnohodnotne využívať.

O2:

Pri zaradení medzi pokryté lokality dochádza k viacnásobnému testovaniu všetkých funkcionalít siete (volania, dáta) priamo v danej obci alebo lokalite. Dôležitým je nielen to aby, signál zabezpečil zákazníkom dobrú užívateľskú skúsenosť pre volania a dátovanie, ale aby sieť fungovala správne aj po technickej stránke (napr. prepínanie medzi 2G a 4G), ktoré zákazník ani nevníma. V krajských, okresných mestách a na rýchlostných cestách používame na stanovenie kvality signálu najmodernejsie meracie auto.

4ka:

Nové miesta sa vyberajú na základe prísnych kritérií.

Diskusia k článku:

Milenec 30.10.2017 - 15:20

Tak tak. Článok presne popisuje situáciu.

huje©31.10.2017 - 13:44 Trvalý odkaz

Ta odpoved prenosnej labute nema chybu.

Celá diskusia 3 príspevky