LG Q6 - displej dôležitejší než odtlačky

Recenzia androidu s odolnosťou podľa MIL STD 810G, výborným 5,5'' Full HD displejom, rýchlymi reakciami, ale bez čítačky odtlačkov.

Minuloročná vlajková loď od LG vsádzala najmä na vymeniteľné moduly, no tento smer sa spoločnosti očividne neosvedčil. Pre rok 2017 teda zvolilo LG inú stratégiu, ktorá už prináša svoje ovocie. LG G6 zaujala najmä displejom s doteraz netradičným pomerom 18:9. Ten zaberá takmer celú prednú stenu a nevyužitého miesta je tu minimum.

LG G6 získala pozitívne ohlasy, a tak by bola škoda nepreniesť podobné riešenie aj do ostatných modelov tejto značky. Výnimkou nie je ani stredná trieda. Tu LG predstavilo novinku s názvom Q6, ktorá bude dostupná v troch verziách líšiacich sa veľkosťami internej a operačnej pamäte. My sme sa pozreli na zlatú strednú voľbu s 3 GB RAM a 32 GB interným úložiskom.

ikona

Základné info: LG Q6 (Q6+, Q6α) (základné info)Smartfón strednej triedy v troch kapacitách pamätí s 5,5'' Full HD displejom, pomerom strán 18:9, čipsetom Snapdragon 435, až 4 GB RAM, 13 Mpix fotoaparátom a 3000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Vzhľad novinky vychádza priamo z vlajkovej lode. Konštrukcia má zaoblené hrany, vďaka čomu pohodlne padne do ruky a s telefónom sa dobre manipuluje. Svoj podiel na tom má aj rozumná hmotnosť 149 gramov. Na bočných stenách nájdeme kov, ktorý dodáva telefónu eleganciu a samozrejme pevnosť. Konštrukcia sa nepodvolí ani pri silnejšom ohýbaní v ruke.

Jediná výhrada smeruje k plastovej zadnej stene. Samotný plast mi tu až tak nevadí, nakoľko jeho vzhľad imitujúci brúsený kov nepôsobí na prvý pohľad lacným dojmom. Nepozdáva sa mi ale jeho povrch, na ktorom už po pár dňoch vidím niekoľko škrabancov.

Do budúcna by som určite rozmýšľal nad kúpou tenkého priehľadného obalu. LG Q6 sa chváli odolnosťou voči pádu a poškodeniu podľa štandardu MIL-STD-810G. Škoda, že nepokračuje plnohodnotnou vodeodolnosťou, môžete ho maximálne tak ošpliechať.

Pri uvažovaní nad kúpou sa určite nenechajte odradiť veľkosťou uhlopriečky displeja. Niekto môže tvrdiť, že 5,5 palca je už veľa, no vďaka minimálnym okrajom na prednej stene je LG Q6 veľmi skladným telefónom, ktorého rozmery sú menšie než väčšina 5- a 5,2-palcových smartfónov. Rozumne sú umiestnené aj ovládacie prvky.

Na tlačidlo napájania v pravej stene a tlačidlo hlasitosti v ľavej som dočiahol aj bez výrazného prehmatávania v ruke. Tlačidlá z tela dobre vystupujú, stláčajú sa isto a bez problémov ich nahmatáte aj poslepiačky. V ľavej stene ešte nájdeme šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a pamäťovú kartu. Horná stena ostala prázdna, v tej spodnej nájdeme audio konektor a klasický microUSB konektor.

Hlasný reproduktor umiestnil výrobca na zadnú stenu, ktorú osobne nepovažujem za ideálnu pre reproduktor a presvedčil som sa o tom niekoľkokrát. Ak som telefón položil na stôl alebo posteľ, zvuk bol tlmený, čo môže zapríčiniť, že nemusíte počuť zvonenie prichádzajúceho hovoru. Hlasitosť reproduktora je dostatočne vysoká, kvalitu podania hodnotím skôr ako priemernú. Často dochádza k zlievaniu tónov, a preto som hudbu radšej počúval cez slúchadla.

Sklamaním je chýbajúca čítačka odtlačkov prstov, ktorú už pri smartfóne s touto cenovkou považujem za samozrejmosť. LG však v nastaveniach upriamuje pozornosť na odblokovanie pomocou biometrie – skenovaním tváre, a tak som sa rozhodol vyskúšať ju. Počas slnečného dňa je skenovanie naozaj rýchle a telefón sa odblokuje ihneď.

Problém prichádza pri horších svetelných podmienkach. V úplnej tme môžete na rozpoznanie zabudnúť, no a počas prechádzky nočným mestom, alebo pri iných slabších svetelných podmienkach je to taká lotéria. Niekedy to vyjde, inokedy sa zobrazí informácia, že rozpoznanie tváre zlyhalo. Rozpoznanie tváre hodnotím ako dobrú funkciu, no s čítačkou odtlačkov by som bol spokojnejší.

S displejom som bol veľmi spokojný. Pomer strán 18:9 oceníte napríklad pri čítaní článkov na webe, kedy sa na obrazovke zobrazí viac obsahu než u displejov s tradičným pomerom strán. Efektne vyzerajú aj jeho oblé rohy, ktoré prednú stenu oživia. Zatiaľ nie veľmi rozšíreného pomeru strán sa vôbec nemusíte báť. Aplikácie si s ním poradia veľmi dobre a zobrazujú sa úplne normálne, bez deformácií.

Ak by ste aj náhodou natrafili na nejakú, v nastaveniach displeja si pri každej aplikácií viete vybrať, či sa má zobraziť v štandardnom režime (16,7:9), režime kompatibilita (16:9), alebo v režime na celú obrazovku (18:9).

IPS displej musím pochváliť za veľmi živé farby, dobré pozorovacie uhly a tiež dobrú čitateľnosť na priamom slnku. Full HD rozlíšenie je tiež úplne dostačujúce. Z funkcií som si pochvaľoval najmä možnosť rozsvietenia a zhasnutia dvojitým poklepaním, a poteší aj filter modrého svetla, ktorý oceníte pri používaní v tme. Škoda, že sa zabudlo na obrazovku Always On.

Vlajková loď ju ponúka a očakával by som ju aj pri telefóne s touto cenovkou. Jej neprítomnosť zamrzí o to viac, že tu nenájdeme ani notifikačnú diódu, ktorá by ma aspoň takouto formou upozornila na zmeškané udalosti.

Tlačidlá sú už tradične súčasťou displeja a opäť nechýba možnosť vybrať si farbu ich pozadia (biela, čierna), zmeniť ich rozmiestnenie a tiež pridať k trojici domov, späť a multitasking aj tlačidlá pre rýchle vysunutie lišty alebo zachytenie snímky obrazovky.

Pri pohľade na cenovku by som pod kapotou určite očakával výkonnejší čipset než Snapdragon 435. Ten nájdeme napríklad aj v modeli Redmi 4X od Xiaomi, ktorý je lacnejší takmer o dvesto eur. Výkon sme otestovali v benchmarku AnTuTu, kde nazbieral 37 992 bodov, čo je dokonca menej, než nedávno testovaný Honor 6A s cenovkou 149 eur. Každopádne, hardvér utiahne aj náročnejšie hry, ja som vyskúšal Real Racing 3, no pri tejto cenovke by som naozaj čakal viac.

Aj keď hardvérovo výrobca príliš neočaril, softvér zvládol na jednotku. Prostredie LG UX bežiace nad Androidom 7.1.1 je rýchle a bez akýchkoľvek zaváhaní. Trojgigová operačná pamäť hravo zvládla aj beh viacerých aplikácií naraz a prepínanie sa medzi nimi bolo rýchle. S plynulosťou a reakciami prostredia som bol teda spokojný.

Prostredie LG UX je veľmi dobre spracované a ponúka všetko potrebné. V nastaveniach si môžete zvoliť, či preferujete mať popri domácich obrazovkách aj samostatnú ponuku aplikácií, alebo ich radi vidíte na obrazovkách spolu s widgetmi. V nastaveniach zaujmú napríklad nastavenia hovorov. Môžete si tu pridať blokované čísla a dokonca aj blokovanie hovorov podľa začiatočných alebo koncových čísel. Oplatí sa zavítať aj do Motívov, kde na vás čaká hneď niekoľko tém. Meniť si môžete dokonca aj vzhľad jednotlivých ikon aplikácií na domácich obrazovkách. Stačí len na danej ikone dlhšie podržať prst.

Horná lišta ponúka viacero skratiek a šikovnú reguláciu jasu. Medzi skratkami nájdete aj vyššie spomínaný režim filtrovania modrého svetla, no jeho pomenovanie mohlo byť lepšie než "Praktické zobrazenie". V ponuke aplikácií mi nič nechýbalo.

Číselník podporuje inteligentné vytáčanie prehľadávajúce mená a priezviská, nájdeme tu prehľadnú galériu a určite poteší aj prítomnosť FM rádia s podporou zobrazenia názvu stanice a skladby. Pre používateľov, ktorí na LG Q6 budú prechádzať z iného androidu je pripravená aplikácia LG Mobile Switch.

Trochu odvážnejšiu cenovku mohol obhájiť fotoaparát, no ani ten ma veľmi nenadchol. Pri prezeraní fotografií na počítači si všímam najmä problémy pri snímaní v protisvetle, kedy HDR neurobilo dobrú prácu. Ruka v ruke s tým idú nie veľmi verné farby, a privítal by som aj viac detailov.

V noci je to tiež slabé, a aj s dostatkom umelého osvetlenia má fotoaparát problém zhotoviť aspoň akú-takú ostrú fotografiu. Ostrosťou neoplýva ani predná kamera, ale poteší širokouhlými fotografiami, ktoré oceníte napríklad na výletoch s priateľmi.

Výdrž batérie sa nevykláňala z priemeru a pri mojom bežnom používaní som telefón dával na nabíjačku každý večer. LG Q6 teda bez problémov zvládne aj náročnejší deň používania bez potreby vyhľadania nabíjačky už pred večerom.

Výhody:

+ príjemný dizajn

+ krásny displej

+ rýchle reakcie

+ odolnosť podľa MIL STD 810G

+ prebudenie / uspatie poklepaním (aj po hornej lište)

Nevýhody:

- odvážna cenovka

- chýba čítačka odltačkov

- vzhľadom na cenu slabý hardvér

- chýba notifikačná dióda

- zadná stena náchylná na škrabance

- základná verzia podporuje len 1 SIM

- na Slovensku oficiálne len Q6 (nie ostatné verzie)

Orientačná cena: 309 eur

Záver

Hlavným mínusom tohto smartfónu je aktuálne cena. Ak klesne na úroveň 250 eur a menej, pôjde o zaujímavý telefón strednej triedy, ktorý bude lákať najmä na krásny displej zaberajúci takmer celú prednú stenu a plynulý beh vydareného prostredia. Momentálna cenovka je naozaj odvážna, najmä ak berieme do úvahy, že pod kapotou je slabší hardvér a chýba čítačka odtlačkov prstov.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí LG Q6.

Diskusia k článku:

Nightmare 25.10.2017 - 19:39

tu pri Q6 pekne vidno ako je dolezita optimalizacia systemu (pri S435 len) mal by som otazku - bude u Nas dostupna aj verzia LG Q6+? lebo zatial som videl len tuto Q6,Q6+ nie ani tu Q6α

Lenka Ivančíková25.10.2017 - 20:57 Trvalý odkaz

oficialne iba Q6.

Nightmare25.10.2017 - 21:26 Trvalý odkaz

no mal som take tusenie :D diky

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy25.10.2017 - 22:43 Trvalý odkaz

U zeleneho mimozemšťana je vcelku priaznivá cena

Celá diskusia 11 príspevkov