Xiaomi Mi Box - druhý mozog vášho televízora

Recenzia Android TV boxu s podporou 4K, HDR, Google Cast a bezdrôtovým ovládačom s mikrofónom pre hlasové povely.

Inteligentné televízie, teda smart TV, sú módnym trendom už niekoľko rokov. Výrobcovia do svojich výrobkov inštalujú rôzne operačné systémy a často sa stáva, že televízia zostarne skôr práve kvôli softvéru než zobrazovaciemu panelu. Meniť však televíziu každý rok nie je finančne jednoduché, ako teda túto situáciu riešiť? Jednou z možností je zakúpenie TV boxu a nebolo by to Xiaomi, keby v tejto kategórií nemalo svojho zástupcu. Mi Box som používal tri mesiace a tu sú moje dojmy.

Základné parametre:

Rozmery 10 x 10 x 2 mm, hmotnosť 178 g, štvorjadrový 2 GHz procesor, 2 GB RAM, 8 GB úložisko (dostupných 4,2 GB), Android TV 6.0.1, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, HDMI 2.0, USB 2.0, SPDIF a 3,5 audio konektor.

Obsah balenia:

Xiaomi Mi Box, diaľkový ovládač, HDMI a napájací kábel, dokumenty.

Testoval som medzinárodnú verziu Mi Box s označením MDZ-16-AB. Tento model je vybavený operačným systémom Android TV a podporuje služby Google či Netflix. Pred kúpou Mi Boxu si určite modelové číslo preverte, existujú totiž čínske verzie, ktoré majú iný operačný systém a ich využiteľnosť na našom území bude nulová.

V balení sa nachádza EU nabíjačka, HDMI 2.0 kábel a bezdrôtový ovládač. Batérie do ovládača si budete musieť vložiť vlastné, v balení totiž pribalené nie sú.

Mi Box je štvorcového tvaru s rozmermi 10 x 10 x 2 cm a hmotnosť 178 gramov. Ide teda o naozaj malú krabičku, ktorú jednoducho skryjete niekde v blízkosti televízie. Telo Mi Boxu je vyrobené z matného čierneho plastu, ktorý sa nanešťastie ľahko zapráši.

V prednej časti sa nachádza biely indikátor spustenia, vzadu nájdeme napájací konektor, USB 2.0, HDMI 2.0, 3,5 mm audio konektor a SPDIF optický audio výstup v jednom. Dizajn Mi Boxu jei jednoduchý, ale účelný. Pôsobí veľmi elegantne, preto ho bez problémov môžete položiť vedľa televízora. Xiaomi Mi Box bol dokonca ocenený prestížnou cenou Red Dot Award.

Vo výbave tiež nájdeme podporu HDR, Google Cast či DTS a Dolby Digital Plus. Nechýba ani podpora kodekov VP9, H.265 a H.264. Mi Box je teda pripravený na prehrávanie najnovších formátov a štandardov filmov a seriálov.

Ovládač má rozmery 15 x 3,8 x 1,5 cm a váži 64 gramov vrátane dvoch AAA batérií. Je vyhotovený z rovnakého materiálu ako samotný Mi Box a ani po niekoľkých mesiacoch používania nie je znečistený, farba sa neodlupuje ani nič podobné. Sám som prekvapený, ako dobre odoláva odtlačkom a inej špine.

Ovládač disponuje tlačidlom na zapnutie Mi Boxu, kruhovým štvorsmerovým navigačným tlačidlom, tlačidlami späť, domov a na aktiváciu hlasových pokynov. Nechýba ani regulácia hlasitosti.

Mi Box poháňa štvorjadrový procesor s taktom 2 GHz s grafickým jadrom Mali 450. Čipset dopĺňajú 2 GB operačnej pamäte RAM a skromné 8 GB úložisko, z ktorého budete môcť použiť len 4,2 GB. V AnTuTu dosiahol Mi Box len 35 952 bodov.

Papierovo skromná hardvérová výbava Mi Boxu nie je pri používaní vďaka operačnému systému Android TV 6.0.1 žiadnou prekážkou. Platforma je prispôsobená na jednoduché a svižné ovládanie na veľkej obrazovke. Kruhovým tlačidlom na ovládači navigujete hore, dole, vpravo a vľavo, stredným tlačidlom potvrdíte vybranú ponuku.

Hlavnú ponuku tvoria veľké obdĺžnikové dlaždice, ktorých poradie si môžete prispôsobiť. Na úplnom vrchu domácej ponuky sa zobrazujú návrhy na základe nedávno prezeraného obsahu a preferencií. Hlasové vyhľadávanie je dostupné žiaľ iba v angličtine, no párkrát sa mi stalo, že vyhľadávanie bolo úspešné aj keď som zadal príkaz v slovenčine.

Za istú nevýhodu operačného systému Android TV vidím obmedzenie Google Play. V Obchode nenájdete tie isté aplikácie ako na smartfóne či prehliadači, ponuka je značne zredukovaná. Ak si chcete nainštalovať aplikáciu alebo hru, ktorú priamo na Mi Boxe nedokážete nájsť, musíte si zvoliť iný postup inštalovania. Jednoduchým riešením je otvorenie Google Play v prehliadači na počítači a pri inštalácii aplikácie si vyberiete Mi Box. Ani to však nie vždy funguje, a preto poslednou možnosťou je stiahnuť si inštalačný súbor .apk a nainštalovať aplikáciu alebo hru manuálne.

V dlaždicovom prostredí neuvidíte všetky aplikácie. Odporúčam preto použiť Sideload Launcher - Android TV , ktorý vám umožní prístup k nainštalovanému softvéru. Druhú možnosť, ktorú odporúčam, je prehliadač súborov. Umožní vám pristupovať k obsahu na USB kľúči a jednoduchšie spravovať súbory v internej pamäti. Podobných prehliadačov je na Google Play veľa, nie je preto problém nájsť si to, čo vám bude vyhovovať.

Na čo je vlastne taký Android TV box dobrý? Ja Mi Box používam na niekoľko vecí. Najčastejšie pozerám videá na YouTube, pri ktorých si môžete prispôsobiť ich rozlíšenie, čo na mojej smart TV možné nie je. Ďalej používam aplikáciu

Kodi na prehrávanie filmov a videí z mojej NAS. Ak chcem viacerým divákom ukázať fotografie alebo videá zo smartfónu na veľkej obrazovke, občas využijem Google Cast. Poteší tiež možnosť používať webový prehliadač, v mojom prípade Google Chrome, keďže internetové prehliadače v televízoroch sú často žalostné. Na Mi Boxe si môžete zahrať aj hry, ktorých je v Google Play požehnane.

Android TV boxy sú teda vo všeobecnosti určené na konzumáciu obsahu akými sú videá či filmy. Nič však nebráni tomu, aby ste používali bežné Android aplikácie, na ktoré ste zvyknutí z vášho smartfónu či tabletu. Niektoré však budú vyžadovať použitie myši a klávesnice. Ovládanie s pribaleným ovládačom nie je vždy ideálne a nedokáže nahradiť dotyk v aplikáciách, ktoré nie sú prispôsobené pre Android TV.

Výhody:

+ kompaktné rozmery

+ ovládač v balení

+ Android TV 6.0

+ rýchle reakcie

+ podpora 4K a HDR

+ 5 GHz Wi-Fi 802.11 ac

+ systém v slovenčine

Nevýhody:

- nemá RJ45 Ethernet port

- iba jedno USB

- iba 8 GB úložisko

- nemá slot pre microSD kartu

Orientačná cena: 70 eur

Záver

Xiaomi Mi Box je kompaktný Android TV box, ktorý dobre poslúži na konzumovanie obsahu a využívanie inteligentných funkcií, ktoré vaša smart TV nemusí zvládať. Veľkou výhodou oproti iným čínskym TV boxom je použitie operačného systému Android TV, ktorý je prispôsobený na ovládanie na televízii.

Potešia rýchle reakcie a prítomnosť nových štandardov a kodekov. Cena je tiež veľmi priaznivá, pohybuje sa okolo 60 eur, čo sa pri prirátaní DPH približne rovná 70 eurám. Mi Box nám poskytol Gearbest.com, kde si ho môžete za túto cenu zakúpiť. Osobne si myslím, že je jednoduchšie a ekonomickejšie meniť každý rok, dva TV box než samotnú televíziu.

Diskusia k článku:

martian 23.10.2017 - 09:53

zaujímalo by ma, že ako je to s colnicou, keďže je to 50eur ako sa to rieši potom...

martian23.10.2017 - 09:53 Trvalý odkaz

Viem pomocou tohto bezdrotovo zdielat tv/monitor medzi viacero pocitacov a notebookov? Chcem v kancelarii pouzivat externy monitor, pripadne tv zaveseny na stene na zobrazovanie prezentacii a pod. bez dalsich zbytocnych kablov.

Tomáš Brestovanský23.10.2017 - 10:29 Trvalý odkaz

Zrkadlenie obrazu zo smartfónu a tabletu funguje bez problémov. Dávnejšie som skúšal aj zrkadlenie počítača cez Chrome, to fungovalo tiež dobre. Vyskúšam, či bude fungovať zdieľanie obrazovky aj priamo cez Windows a dám vedieť.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease23.10.2017 - 20:09 Trvalý odkaz

"Veľkou výhodou oproti iným čínskym TV boxom je použitie operačného systému Android TV, ktorý je prispôsobený na ovládanie na televízii."

Velkou výhodou iných čínskych TV boxov je práveže použitie bežného Androidu 7.1. Odpadajú starosti s inštaláciou akejkoľvek aplikácie z klasického Google Play narozdiel od obmedzeného Android TV.
Ovládanie nie je problém po dokúpení klávesnice s "touch padom". Alebo lepšie dialkový ovládač s "Air Mouse" so 6-axis senzorom (3-osí Gyroskop + 3-osí Akcelerometer) s qwerty na zadnej strane.

Nehovoriac o HW výbave v danej cene. Čipset Amlogic S912 (namiesto S905X). Bežne 3GB RAM/32 GB internal. 2-3x USB (niekde aj micro USB), micro-SD slot, Gigabit LAN (RJ45), klasický optický výstup - TOSLINK (JIS F05) miesto 3,5mm. Analógový A/V výstup 3,5mm jack (4-pólový)..

Tomáš Brestovanský23.10.2017 - 22:57 Trvalý odkaz

Dovolím si nesúhlasiť, mal som TV box s plným Androidom, ktorý bol papierovo výkonnejší ako Mi Box, ale zážitok z používania vôbec nebol ideálny. Máš pravdu, že aplikácie sa ľahšie inštalovali, ale prostredie nebolo také rýchle ako Android TV, Google Cast nefungoval dobre a ovládač bol mizerný. Nedá sa však poprieť, že TV box mal viac portov ako Mi Box, no ak to mám celkovo zhodnotiť, Mi Box je na rýchle a intuitívne ovládanie pred TV vhodnejší.

@martian - Zdieľanie obrazu priamo cez Windows sa mi nepodarilo spojazdniť, jediným riešením je teda Cast cez Chrome. Na prezentácie by to malo stačiť, na videá to ale neodporúčam.

Celá diskusia 19 príspevkov