V Google Play si môžete niektoré aplikácie pred stiahnutím vyskúšať

Do Google obchodu prichádza funkcia Okamžité aplikácie. Vďaka nej si môžete konečne vyskúšať aplikáciu ešte pred jej nainštalovaním.

Okamžité aplikácie (Instant Apps) umožňujú na zariadení používať aplikácie bez toho, aby ste ich museli inštalovať. Ak vám budú vyhovovať a budete ich chcieť naplno využívať, treba si ich stiahnuť.

Niekedy sa stáva, že ťuknete na webový odkaz a skôr než uvidíte jeho obsah, ste vyzvaní k stiahnutiu určitej aplikácie. Príkladom by mohli byť weby rôznych e-shopov, ktoré pre vyšší komfort prehliadania nútia k inštalácii ich vlastnej aplikácie. Za štandardných okolností tento proces prebieha tak, že po ťuknutí na odkaz, ktorý vás vyzve k inštalácii aplikácie, budete presmerovaní do Google Play. Následne sa vám otvorí aplikácia s domácou obrazovkou. Ak si v nej chcete pozrieť obsah, o ktorý ste mali záujem na webe, musíte si ho znova vyhľadať. Celý proces je zdĺhavý a dokáže odradiť. Riešením by mohli byť Okamžité aplikácie, ktoré prichádzajú do Google Play.

Ich cieľom je ušetriť čas tým, že si aplikáciu budete môcť pred inštaláciou vyskúšať. Dokonca nebude nutná ani návšteva obchodu Google Play. Stačí ťuknúť na odkaz, ktorý spustí rýchle sťahovanie súboru menšieho než webová stránka. Umožní vám síce dočasné, ale plnohodnotné vyskúšanie aplikácie v rámci hľadaného obsahu, ktorý sa vám otvorí bez toho, aby ste ho museli znova hľadať. Je to rýchlejšie a jednoduchšie. Potom si samozrejme môžete stiahnuť aj plnú verziu.

Novinku zatiaľ podporuje len niekoľko aplikácií, no Google sľubuje, že počet sa postupne rozšíri. K tomu, aby ste mohli softvér skúšať, je nutný minimálne Android 4.4 KitKat a najnovšia verzia Google Play, v ktorom musíte Okamžité aplikácie povoliť. Potom sa k nim dostanete buď priamo na webovej stránke, alebo v Google Play, kde si zvolíte tlačidlo Skúsiť. Aktuálne podporované sú napríklad Skyscanner, Vimeo či NY Times Crossword.

Zdroj: support.google.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu