Dilema: Sony Xperia XZ1 vs. Xperia XZ1 Compact

Hľadáte malý a výkonný android s kvalitným fotoaparátom, alebo je pre vás naopak päťpalcový displej úplné minimum? Rad Xperia XZ1 môže zaujať obe skupiny zákazníkov.

Neviete si dať rady pri výbere nového mobilu? Potom je tu pre vás naša víkendová rubrika Dilema. Ak máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať e-mail na redakcia@fony.sk. Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Mnohí z vás sa rozhodujú medzi dvomi podobnými modelmi od rovnakého výrobcu, ktoré sa často líšia len veľkosťou displeja. To je prípad iPhonu 8 alebo iPhonu 8 Plus, Samsungu Galaxy S8 a S8+ alebo ako v tomto prípade, Sony Xperie XZ1 a XZ1 Compact. Pýtate sa, ku ktorému z týchto smartfónov by sme sa priklonili my?

Menšia Xperia XZ1 Compact medzi androidmi prakticky stále nemá konkurenciu. Modely s malou uhlopriečkou pod 5 palcov už takmer vymierajú a ak očakávate aj špičkový výkon a kvalitný fotoaparát, toto Sony zostáva zrejme jedinou voľbou. Konkurujú mu snáď len predošlé generácie Xperií X Compact alebo staršia Xperia Z3 Compact.

Do vrecka ľahko skryjete 4,6-palcový displej s dostatočným HD rozlíšením. V tomto prípade nám väčšie okraje okolo neho neprekážajú, no počítajte s tým, že telefón bude na dnešnú dobu trochu hrubší. Na zamyslenie je tiež ostrá hrana medzi krycím sklom na prednej strane a plastovou spodnou hranou.

Vo vnútri sú oba modely Sony takmer totožné. Poháňa ich mimoriadne výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 835 a 4 GB RAM. Compact však disponuje len polovičným úložiskom. Na vaše fotografie, videá a aplikácie využijete 32 GB alebo dodatočnú microSD kartu.

Recenzia: Sony Xperia XZ1 Compact - malý android bez konkurentov

Takto fotí Sony Xperia XZ1 Compact

V našej recenzii sme chválili vodeodolnosť podľa štandardu IP68, čítačku odtlačkov prstov vo vypínači napravo aj samostatnú spúšť fotoaparátu.

Ten hlavný by mal byť prípade XZ1 aj XZ1 Compact rovnaký. Jeho maximom je 19 Mpix či nahrávanie 4K videí. Kvalita výsledných snímok oproti predošlým generáciám výrazne pokročila. Sony by však mohlo poriadne prekopať aj softvérové prostredie. Jeho logika za konkurenciou už trochu zaostáva.

Obe Xperie lákajú na spomalené HD videá s 960 fps. Sú určite zaujímavé, no je škoda, že v tomto režime zachytíte iba niekoľkosekundové klipy. Dlhšie sekvencie bohužiaľ nie.

Malý Compact poháňa 2700 mAh batéria, s podporou rýchleho nabíjania. Orientačná cena zaň je pomerne vysoko, pohybuje sa okolo sumy 569 eur.

Na väčší model si pripravte 690 eur. Oplatí sa priplatiť si, alebo nie? Viac výkonu nezískate, keďže procesor aj operačná pamäť sú totožné. Zaujať môže dvojnásobné vnútorné úložisko (64 GB), možnosť kúpiť Xperiu XZ1 ako dual SIM a rozmernejší 5,2-palcový Full HD displej.

Cenový rozdiel je síce trojciferný, no XZ1 stále bude stáť menej ako vlajkové lode konkurencie. To, že sa nepúšťa do experimentov s čítačkou odtlačkov prstov na chrbte alebo zbytočne zahnutou obrazovkou, považujeme za pozitívum.

Väčší model pôsobí vďaka kovovému telu o niečo luxusnejšie. Je tiež tenší. Predná kamera dostala v tomto prípade vyššie rozlíšenie (13 Mpix), no klasické pole záberu. Compact ponúkne menej megapixelov (8 Mpix), ale širokouhlý objektív. Obe automaticky zaostrujú.

Sony musíme v oboch prípadoch pochváliť za stereo reproduktory aj zapracovanie svojej grafickej nadstavby do najnovšieho Androidu 8.0 Oreo.

Čakali by ste vo väčšom modeli aj silnejšiu batériu? V tomto prípade márne. Aj tu má presne 2700 mAh. Väčší displej s vyšším rozlíšením zákonite spôsobí, že nabíjačku budete hľadať častejšie.

Recenzia: Sony Xperia XZ1 - tvrdohlavý prvoligový útočník

Takto fotí Sony Xperia XZ1

Ako sme už spomínali, menší model prakticky nemá konkurenciu. Ak chcete malý a výkonný Android s veľmi slušným fotoaparátom a dobrou výdržou na jedno nabitie, Xperiu XZ1 Compact môžeme len odporučiť. Väčšia Xperia XZ1 je pri používaní pohodlnejšia, vďaka väčšiemu displeju. Škoda, že za výrazne viac peňazí ponúka iba lepší predný fotoaparát a väčšie úložisko. Stále síce podlezie množstvo konkurencie, no v segmente 5,2-palcových smartfónov sa už môžete obzerať aj inde, než len na regáloch s logom Sony.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu