Sony Xperia XZ1 - tvrdohlavý prvoligový útočník

Recenzia vodeodolného 5,2'' androidu s Full HD obrazovkou, 4 GB RAM, 19 Mpix fotoaparátom, stereo reproduktormi a slušnou výdržou.

Názvy smartfónov od Sony nepatria k tým najprehľadnejším a problém zorientovať sa má často aj majiteľ niektorej z predchádzajúcich Xperií. Modely Xperia XZ1 a Xperia XZ1 Compact každopádne patria medzi aktuálne najlepšie vybavené kúsky. Doťahuje sa na nich len výnimočná Xperia XZ Premium, ktorá ako jediná zo série XZ používa totožný procesor a novú generáciu 19 Mpix fotoaparátu. Využiteľnosť jej 4K displeja je však prinajmenšom otázna.

Xperia XZ1 sa teda so svojou 5,2-palcovou uhlopriečkou javí ako ideálny kompromis. Full HD rozlíšenie už top modely od Samsungu či LG prekonali, ale aj 1080 x 1920 bodov postačí a batériu nijako šialene nezaťažuje.

ikona

Sony Xperia XZ1 (základné info)Vlajková loď s 5,2'' Full HD displejom, vodeodolnou kovovou konštrukciou, čipsetom Snapdragon 835, OS Android 8.0 Oreo, 19 Mpix fotoaparátom s nahrávaním 960 fps videí, stereo reproduktormi a 2700 mAh batériou s rýchlym nabíjaním. K dispozícii bude aj v dual SIM verzii.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

K typicky mohutným okrajom nad a pod displejom mám stále svoje výhrady. Najmä keď je trojica ovládacích tlačidiel softvérová.

Do prednej steny sa tentokrát aspoň zmestili veľmi slušne a hlasno hrajúce stereo reproduktory. Do pravého okraja celokovového tela Sony integrovalo vypínač s čítačkou odtlačov prstov a praktickú hardvérovú spúšť. Skôr než na zaostrovanie a snímanie som ju využíval na rýchle spúšťanie fotoaparátu.

Napriek tomu, že je napravo aj regulácia hlasitosti, vo väčšine automobilových držiakov tú správnu polohu nájdete pomerne jednoducho.

Na hornej strane je len 3,5 mm audio jack pre slúchadlá, dolu USB-C konektor pre rýchle nabíjanie alebo pripájanie USB kľúčov či iného príslušenstva.

Na šachtu pre nano SIM kartu a microSD pamäťovku sa naše názory v redakcii líšili. Je fajn, že ich vytiahnete aj bez hľadania špeciálneho nástroja alebo zlikvidovania jednej kancelárskej spony, no celá jej konštrukcia je iba plastová a nepôsobí dojmom, že by mala zvládnuť aj drsnejšie zaobchádzanie bez zlomenia drobných častí.

Dizajn Xperií zostáva už dlho rovnaký, ale detaily i farebné vyhotovenia XZ1-tky sa vydarili. Podľa mňa vyzerá dobre, nevadil mi ani mierne vystupujúci okraj objektívu. Hladký chrbát sa zvykne šmýkať o niečo viac, na rozdiel od iPhonu 7 však istejší kontakt zaistia ostrejšie okraje. Spodná takmer pravouhlá hrana dokonca niekoho môže tlačiť do dlane až príliš.

Výrobcovi musíme zatlieskať za veľmi rýchlu integráciu najnovšieho Androidu 8.0 Oreo. Väčšina zo sľubovaných noviniek zostala zahalená do typickej grafickej nadstavby. V hornej lište so skratkami teda okrem presunutého dátumu a vstupu do nastavení nič špeciálne nehľadajte.

Chýbal mi napríklad nočný režim, ktorý by vedel potlačiť modré spektrum farieb pri používaní v tme. Obrazovka ponúka len tri režimy farieb a kontrastu, prípadne ručné nastavenie bieleho bodu, ak máte radšej teplejšie alebo chladnejšie zobrazenie.

Niektorým ikonám aplikácií na základnej obrazovke (zatiaľ hlavne tým od Googlu) pribudlo ďalšie menu po dlhom podržaní prsta na nich. Podobne, ako to majitelia iOS zariadení poznajú vďaka funkcii 3D Touch. Z ikony Gmailu napríklad môžete začať písať e-mail, na Disk rýchlo nahrať súbor alebo do Kalendára pridať novú udalosť či pripomienku. Sony sa zapojilo so svojimi natívnymi aplikáciami a stlačenie Telefónu či Správ zobrazí posledné kontakty a konverzácie.

Pribudla aj malá bodka nad ikonou v prípade, že aplikácia poslala notifikáciu do hornej lišty. Detailnejšie nastavenia budú dostupné, ak príslušnej notifikácii podržíte prst. Môžete stlmiť jej zvuk alebo povoliť vyrušenie iba v konkrétnych prípadoch (e-mail z určitej skupiny či mailboxu).

Aplikáciu pre vytáčanie a SMS správy Sony nijako neupravovalo. Ako klávesnica je tu použité veľmi šikovné riešenie od tímu SwiftKey so slovenským prediktívnym slovníkom a niekoľkými motívmi.

Asistent Google s integrovaným vyhľadávacím riadkom sa presťahoval doľava, namiesto ďalšej domácej obrazovky. Potiahnutie prsta smerom dole potom zobrazí vyhľadávanie medzi aplikáciami v telefóne a obchode Google Play.

Xperia XZ1 je vďaka osemjadrovému Snapdragonu 835 a 4 GB operačnej pamäti príjemne rýchla. V tomto ohľade dostanete smarfón, ktorý sa môže smelo porovnávať s ktorýmkoľvek iným konkurentom na trhu. Snáď konečne natrvalo sa do najvyššieho radu od japonských inžinierov vrátila vode a prachu odolnosť s certifikáciou IP65/68.

Sony si však v dokumentoch necháva poistku, kedy ponáranie pod vodnú hladinu neodporúča. V bezpečí tak budete iba pri náhodnom obliatí tekutinou alebo počas dažďa.

Systémové nastavenia prešli len kozmetickými zmenami, presnejšie preusporiadaním niektorých ponúk. Na svojom mieste nájdete NFC, režim ovládania v rukaviciach aj zrkadlenie obrazovky cez Miracast alebo Google Cast.

Zaujímave možnosti ponúka karta Asistent. Okrem pár základných tipov, čističa vnútorného úložiska a možnosti preniesť do nového telefónu údaje z iného Androidu alebo iPhonu, ponúka aj takzvané Xperia Akcie.

V presne nastavený čas, napríklad počas spánku, sa napríklad môže zapnúť letový režim, režim nerušiť, upraviť jas displeja alebo uzamknúť obrazovka mobilu. K týmto scénam sa dá priradiť aj GPS poloha, takže aktivácia môže závisieť na vašom príchode domov či do práce.

Vnútorné úložisko má už v základe kapacitu 64 gigabajtov, takže s miestom na aplikácie, hudbu, videá či filmy by nemusel mať problém ani náročnejší používateľ. Väčšina sa zrejme zaobíde aj bez pamäťových kariet.

Mriežku s ikonami na základnej obrazovke si po podržaní prsta na voľnej ploche môžete zhustiť, takže na plochu poukladáte maximálne 5 x 5 ikon. Tie môžete ešte trochu zmenšiť, alebo ponechať v pôvodných rozmeroch.

Zo systémových aplikácií ma zaujal 3D skener, ktorý s pomocou fotoaparátu dokáže po obkrúžení rôznych objektov vytvoriť virtuálny model vašej hlavy, jedla alebo iných objektov.

Movie Creator má vytvárať krátke videozostrihy z vašich fotografií v albume a vďaka programu Skica si môžete kresliť ako v tradičnom windowsáckom Skicári. Tradične podarený je prehrávač hudby už aj s integráciou Spotify a cloudovej služby Hudba Google. Pokiaľ vlastníte konzolu PlayStation, zaujímavé bude aj vzdialené hranie cez internet a malý displej mobilu, alebo dokonca pripojený DualShock ovládač.

Sony bolo prvou značkou, ktorá začala experimentovať s fotočipmi s naozaj vysokým rozlíšením. Tu je použitá ďalšia generácia senzora Exmor RS, tentoraz s 19-megapixelovým rozlíšením v režime 4:3 alebo 17 Mpix pri formáte 16:9.

Predná kamera dostala 13-megapixelové rozlíšenie a nahrávanie Full HD videí. Snímky z nej patria k najlepším na trhu.

Sony zostáva verné rozdeleniu fotoaparátu na dvojicu režimov Superior Auto a Manuálne. Superior Auto sa snaží automaticky voliť ideálny režim pre protisvetlo, nočné scény, makro alebo šport, podľa podmienok v ktorých práve fotografujete. Ideou je nechať všetko naneho.

Ak chcete rozhodnúť napríklad o zapnutí HDR, musíte zvoliť manuálny režim a zavítať až hlbšie do nastavení, medzi možnosti ako sledovanie a konštantné preostrovanie na označené objekty alebo samospúšť. Samostatné menu má iba regulácia bielej, korekcia expozície, uzávierka, ISO a ručné zaostrovanie.

Logika ovládania fotoaparátu teda mohla byť určite vyriešená lepšie. Počítajte tiež s tým, že jedna fotografia môže mať kľudne 8 megabajtov. V počítači by mohli byť snímky o niečo svetlejšie, no ich farby sú verné a dynamický rozsah aj bez využitia HDR veľmi slušný.

Bleskové je tiež zaostrovanie a spoľahlivo funguje aj spomínané sledovanie objektov. Optickú stabilizáciu objektív neponúka, no nočné fotografie nebudú rozmazané ani pri fotografovaní z ruky. Pri nich mi však chýbajúci jas prekážal ešte o niečo viac.

Pod jednu voľbu v režime videa sa presťahovalo nahrávanie vo Full HD (30 alebo 60 fps) i 4K rozlíšení, detailnejší štandard tak už konečne nemusíme hľadať medzi špeciálnymi režimami pre AR objekty a Panorámu.

Kvalita videí je dobrá a používateľ dostane na výber medzi formátom H.264 alebo H.265. Hlavný ťahák mobilu, spomalené videá s až 960 snímkami za sekundu ma ale trochu sklamali,.

Nahráte ich len v HD rozlíšení, čo je dnes už trochu málo. Dokonca aj pri prehrávaní na Full HD displeji. Radšej by som sa uspokojil s menším spomalením, no vo Full HD nemôže byť ani záznam so 120 fps.

Konkurencia dokáže nahrávať síce menej spomalené (240 fps) videá, ale ľubovoľne dlhé. Spomalené klipy navyše obsahujú množstvo šumu, ktorý v záberoch s normálnou rýchlosťou nie je. Takže na pár dovolenkových skokov do vody to ako zábava poslúži, ale ako hlavný ťahák Xperie XZ1 a dôvod na kúpu? Asi nie. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ1.

Výdrž na jedno nabitie ním ale byť môže. Akumulátor s 2700 mAh kapacitou neznie rekorde, ale pri bežnom používaní som sa dostával na jeden až jeden a pol dňa používania prakticky pravidelne. Netreba zabúdať, že tu batéria ťahá len Full HD displej. Podľa systému mi vydržal svietiť vždy aspoň 4 a pol hodiny.

A to aj bez šetriacich režimov Stamina (obmedzenie výkonu procesora) alebo Ultra Stamina, ktorý ponechá aktívny len telefón, SMS správy, Fotoaparát a hudobný prehrávač. Ak chcte využívať Správcu batérie Qnovo, ktorý by mal predlžovať životnosť batérie znížením nabíjacieho prúdu cez noc, uistite sa, že ste ho v nastaveniach povolili.

Pre bleskové nabíjanie naopak slúži podpora QuickCharge 3.0, ktoré do vybitej batérie doplní viac než 50 % energie za menej než tridsať minút. V našom testovacom balení ale adaptér chýbal.

Výhody:

+ elegantný dizajn

+ hardvérová spúšť fotoaparátu, čítačka odtlačkov vo vypínači

+ poloha stereo reproduktorov

+ odolnosť voči vode

+ slušná výdrž na jedno nabite

+ Android 8.0 Oreo

+ zaostrovanie prednej kamery

Nevýhody:

- fotoaparát stále mierne zaostáva za najlepšími

- spomalené 960 fps videá iba v HD rozlíšení a krátkych klipoch

- chýba FM rádio

- slabé stereo repro

- ostré spodné rohy tlačia do dlane

Orientačná cena: 690 eur

Záver

Cena Sony Xperie XZ1 je približne 690 eur, podlieza tak veľkú časť svojej konkurencie. Nájdete ju aj v ponuke Orangeu.

Telefón neponúka nič vyslovene prevratné. Neskúša to s 2K displejom či nebodaj zaoblenou obrazovkou. Nemá ani dva objektívy či výstrelky s netradičným spôsobom odomykania. Možno nám niečo podobne inovatívne chýba, pretože spomalené 960 fps videá to v praxi naozaj nie sú.

Stávka na istotu a konzervatívneho zákazníka sa ale môže oplatiť. Solídna výdrž batérie, výborný výkon a celkom slušný fotoaparát, ktorý ale nepatrí k tým najlepším, môžu za dobrú cenu spraviť radosť viacerým zákazníkom. Pridajte si k tomu stereo reproduktory, rýchle nabíjanie a odolnosť voči vode.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ1.

Diskusia k článku:

Lukas 13.10.2017 - 14:26

Zdravím. Chcel by som sa opýtať, či sa niekdo stretol s nejakým problémom na displeji? Včera som zachytil, že niektorý užívatelia máju problém s displejom - pri dotyku sa na displeji zobrazia biele pruhy (linky) alebo biele botky. Vraj za to môže statická elektrina, keď sa užívateľ dotkne displeja. Ďakujem.

Lukas13.10.2017 - 14:26 Trvalý odkaz

nech mi kto hovori ale ten vzhlad je fakt otras

Šrámek Lukáš13.10.2017 - 22:07 Trvalý odkaz

Design je čistě subjektivní věc, ale v reálu vypadá mnohem lépe než na fotkách. Mám jej a paráda.

Tomas13.10.2017 - 22:55 Trvalý odkaz

Maly display vo velkom tele... posobi to komicky a zastaralo. Ako by som si kupil novy telefon, ktory je uz stary.

Celá diskusia 18 príspevkov