Honor Band 3 - najprv notifikácie, potom čas

Recenzia jednoduchého fitness náramku s čiernobielym displejom, meraním spánku i tepu a sľubovanou výdržou 30 dní na jedno nabitie.

Popularita fitness náramkov a nositeľného príslušenstva stále stúpa. Honor so svojim Band 3 cieli na zákazníkov, ktorí síce chcú sledovať svoje pohybové aktivity a spánok, no zároveň z rozpočtu nechcú minúť viac než 100 eur.

Honor Band 3 sa predáva v troch farbách. Respektíve, základné telo s čiernobielym displejom a rozlíšením 138 x 32 bodov je vždy čierne, menia sa iba náramky. V balení je len jeden. Čierny, modrý alebo - ako v našom prípade - oranžový. Na každej strane ho pri tele drží jedna skrutka s krížovou hlavou.

ikona

Fitnes náramok Honor Band 3 prichádza na SlovenskoV slovenských obchodoch sa začala predávať nová generácia vodeodolného Bluetooth náramka s čiernobielym 0,91'' displejom, snímačom tepu a 100 mAh batériou, ktorá by mala ponúknuť 30-dňovú výdrž na jedno nabitie.

Na ruke som 18 gramov necítil ani pri celodennom nosení, podobne pohodlný je tiež silikónový remienok. Na bežný deň by som určite zvolil čiernu verziu, naša oranžová je príliš výrazná.

Od displeja netreba čakať žiadne zázraky. Je len dvojfarebný, no jeho rozlíšenie stačí na zobrazenie aktuálneho času, dátumu a dňa v týždni. Vidíte aj stav pripojenia k telefónu cez Bluetooth, indikátor nabitia batérie a úplne dole počet krokov, ktoré ste od rána spravili. Čitateľnosť je bezchybná len v interiéri, vonku môžete mať problém, aj keď sa slnko skryje za mraky.

Displej nie je - na rozdiel od konkurencie - dotykový, o posun medzi ponukami sa stará nepohyblivá okrúhla plocha reagujúca na ťuknutie druhou voľnou rukou alebo na typické gesto zápästím, ktorým rozsvietite väčšinu inteligentných hodiniek. Rovnakým pohybom by ste odčítali aktuálny čas aj z klasických ručičkových súrodencov s bežným strojčekom.

Jeden pohľad na zápästie alebo ťuknutie prstom teda rozsvieti zhasnutý displej a zobrazí základnú obrazovku. Ďalšími pootočeniami predlaktia alebo stláčaním senzora listujete medzi prejdenou vzdialenosťou (Kroky), ukazovateľom tepovej frekvencie a režimami pre zaznamenávanie behu či plávania. V párovacej aplikácii Huawei Wear pre Android alebo iOS si poradie týchto virtuálnych kariet môžete preusporiadať, prípadne niektoré úplne odstrániť.

Dlhé stlačenie ovládacieho prvku slúži na vstup do každého menu. Jedno ťuknutie navolí obrazovku s meračom tepu, podržanie aktivuje jeho meranie optickým senzorom na spodnej strane.

Dvomi krátkymi ťuknutiami zobrazím menu s prejdenou vzdialenosťou, dlhé podržanie odhalí ešte aj počet krokov, dĺžku spánku, prejdené metre, nastúpané poschodia, spálené kalórie alebo počet hodín, ktoré som strávil sedením.

V režimoch pre beh a plávanie zasa pridržanie slúži na odštartovanie záznamu celého tréningu. Podobným spôsobom ho ukončím a uložím pre automatickú synchronizáciu s telefónom.

Tento spôsob ovládania sa mi páčil a rýchlo si naň zvyknete. Výborné je, že si aktuálny tep dokážem odmerať len niekoľkými pohybmi zápästia a údaj odčítať priamo na displeji. Pravou rukou pritom môžem celý čas robiť niečo iné.

Trochu menej praktické je zobrazovanie notifikácií. Tie vystúpia v samostatnom menu, takže ak mám neprečítanú správu alebo e-mail, musím najprv dotykmi alebo otáčaním zápästia prerolovať cez meno a priezvisko kontaktu a prvé tri riadky správy, ktoré maličký displej dokáže zobraziť. Až štvrtým pohybom alebo ťuknutím zobrazím aktuálny čas… To je trochu veľa, čas by mal mať pred upozorneniami prioritu.

Na druhej strane, náramok nemusí zobrazovať všetky upozornenia. Vďaka aplikácii Huawei Wear som si do náramku nechal posielať iba správy z Messengera, SMS-ky, udalosti v kalendári a upozorňovanie na prichádzajúce hovory.

Mikrofón Honor Band 3 nemá, pri prichádzajúcom hovore ale zobrazí meno volajúceho a ponúkne možnosť hovor odmietnuť. Pre jeho prijatie budete musieť siahnuť po mobile.

Honor sľubuje vodeodolnosť do 5 ATM. V praxi by mal zvládnuť ľahké plávanie v bazéne (nie potápanie), sprchovanie vo vlažnej vode a samozrejme umývanie rúk či náhodný kontakt s dažďom.

Perličkou navyše je výdrž na jedno nabitie. Podľa Honoru zvládne tento kus techniky až mesiac normálnej prevádzky. Potom ho postačí na hodinu a pol pripojiť ku kolíske s microUSB konektorom a na ďalšie tri - štyri týždne máte pokoj.

Aplikácia Huawei Wear upozorňuje, že ak zapnete režim TruSleep presne rozoznávajúci hlboké, ľahké a REM fázy spánku či priebežné automatické meranie srdcového tepu 24-hodín denne, k nabíjačke budete musieť chodiť častejšie. Pri takejto veľkej rezerve je to však myslím jedno a ja som si užíval všetky funkcie.

Denne podľa displeja ubudlo približne 5 % energie, pri bežnom používaní teda výdrž odhadujeme na približne 20 dní.

Pre dôkladnejšiu analýzu fitness údajov si na androdoch budete musieť stiahnuť ešte aj aplikáciu Huawei Zdravie. Teda, pokiaľ nevlastníte niektorý model od dua Huawei / Honor s touto pomôckou už priamo od výrobcu. V prípade iOS sú grafy a fitness údaje zobrazované priamo v Huawei Wear.

Zdravie patrí k tým prehľadnejším aplikáciám. V hornej časti základnej obrazovky vidím údaje o prejdenej vzdialenosti a plnení svojich nastavených cieľov. Nižšie je sekcia pre tréningy. Aktivovať si môžete tiež virtuálneho trénera, ktorý by vám mal pomôcť pripraviť sa na 5 km, 10 km alebo polmaratónske a maratónske vzdialenosti.

Z aplikácie Zdravie môžete všetky dáta zdieľať do programov Up od Jawbone, MyFitnessPal alebo Google Fit.

Páči sa mi, že karta pre srdcový tep automaticky vypočíta hranice pre aeróbne a anaeróbne pásmo. Začiatočníkom to v tréningu pomôže nájsť hranice, v ktorých by sa počas behu mali držať. Funguje samozrejme aj upozornenie na dlhú dobu neaktivity a potrebu spraviť si krátku osviežujúcu prestávku počas dňa.

Výhody:

+ nízka cena

+ výdrž na jedno nabitie približne 30 dní

+ meranie spánku, prejdenej vzdialenosti a zobrazovanie notifikácií

+ kalkulácia aeróbnej a anaeróbnej tepovej frekvencie

Nevýhody:

- notifikácie majú prioritu, k aktuálnemu času sa niekedy treba prelistovať

- potešila by podpora pre viac športov (počítanie drepov a podobne)

- zmeškaná udalosť nerozsvieti displej, iba zavibruje

- slabá čitateľnosť na slnku

Orientačná cena: 69 eur (Mall.sk)

Záver

Náramok od Honoru je príjemným a lacným prekvapením. Jednoduchý displej nesľuboval veľa funkcií, no nechýbalo mi nič podstatné.

Meranie spánku, krokov aj tepovej frekvencie počas dňa fungovalo spoľahlivo a graf z nich som si vedel prezrieť v graficky pekne spracovanej aplikácii Huawei Zdravie.

Viacero funkcií, ktoré nájdeme aj inde, Honor dotiahol ešte o krok ďalej. Gesto na rozsvietenie displeja napríklad slúži aj na listovanie medzi funkciami náramku. Za približne 70 eur mu niet čo vyčítať. Udávaná 30-dňová výdrž prekoná väčšinu konkurentov, hoci na doterajšieho kráľa Xiaomi Mi Band 2 stále nestačí. Ten je však už technologicky zaostalý a čaká súrne na svojho nástupcu.

Diskusia k článku:

Daor32 09.10.2017 - 09:42

vyssia cena od xiaomi mi band 2 je neaekvatna "pridanym" funkciam... mi band za 20 euro sa rozhodne oplati viac

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy09.10.2017 - 10:06 Trvalý odkaz

mi band ti s aplikaciou od xiaomi neukaze ani kto ti vola. ten naramok je len na "otestovanie" toho ci naozaj naramok chces :)

KEXAME09.10.2017 - 10:17 Trvalý odkaz

Ale ved su aplikacie,kde zobrazi aj volajuceho aj prichadzajucu sms aj od koho. Mi band 2 mam uz rok a mam ho na ruke v vzdy,aj pri sprchovani kupani,plavani. Funguje stale ,len remienok som uz musel menit. A je aj kovovy s kozenym remienkom ,a vyzera elegantne aj k obleku

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy09.10.2017 - 10:44 Trvalý odkaz

Dalsi co nosí plastové cocotiny k obleku :)
Ak si prečítaš môj príspevok tak píšem o originál aplikacii od Xiaomi a nie o aplikáciách 3. strán.

KEXAME09.10.2017 - 10:56 Trvalý odkaz

To je jedno 3.alebo 7.stran ide o to ,ze to dokaze a za 2/3 ceny. Hawk

Celá diskusia 12 príspevkov