HTC Incredible S

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Dotykový smartfón s OS Android, 4'' displejom, 8 Mpix fotoaparátom, HD videom, HSPA, Wi-Fi, GPS, DLNA a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.2, upgradovateľný na 2.3 a 2.4,

procesor: Qualcomm MSM8255, 1 GHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 120 x 64 x 12 mm,

hmotnosť: 135 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), S-LCD 16 777 216 farieb, 480 x 800 b., uhlopriečka 4'' (102 mm),

fotoaparát: 8 Mpix, duálny LED blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720, 25 fps),

pamäť: 768 MB RAM + 768 MB ROM + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, DivX,

batéria: Li-Ion, 1 450 mAh,

výdrž: do 370 h pohotovosti / 9 h hovoru,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: do 500 eur / marec 2011,

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

HTC Incredible S nie je ničím prevratný telefón. Uhlopriečka displeja v tejto triede štandardná, displej spoľahlivý len v interiéri (na fotografovanie priateľky na pláži sa veľmi netešte), k tomu tradičná nadstavba HTC Sense, menu bez možnosti vlastného zoradenia položiek...skrátka normálka. Ale poďme postupne.

HTC sa na tlačovej konferencii v Barcelone tešilo najmä z dizajnu prístroja. Vraj je to vďaka tvarovaniu zadnej steny ľahko rozpoznateľný telefón. Neviem, či vám o to ide, ale po týždni s Xperiou Arc by som od lídra, akým je HTC, čakal skôr rozmery prevratné opačným smerom. Pod zvláštne tvarovaným zadným krytom nájdete pomerne silnú batériu (1450 mAh), hoci Samsung aj Sony Ericsson vedeli vtesnať ešte väčšiu kapacitu do menších rozmerov (Galaxy S, Xperia Arc). Pochválim aspoň materiály - pogumovaný plast mám už roky v obľube. A dizajn telefónu pôsobí tak chlapsky, že je mi to nakoniec aj celkom sympatické. Teda, až na tie dotykové tlačidlá pod displejom. Prosím si aspoň jedno hardvérové, ktoré by displej pred odomknutím rozsvietilo. Takto musím stále prehmatávať hore, dole, hore, dole. Za mriežkou reproduktora sa ukrýva farebná dióda. Konektor microUSB by som radšej videl v spodnej stene, ale pravá bočná je stále lepšia než horná na niektorých Samsungoch. Tá je v HTC vyhradená vypínaču a 3,5 mm jacku pre slúchadlá. V ruke sa Incredible S drží dobre, ani na stole sa telefón nešmýka a spracovaniu nemám čo vyčítať.

Po rozsvietení displeja ho môžete len odomknúť, a to klasickým potiahnutím lišty, vzorom, PIN kódom či heslom. Domáca obrazovka s HTC Sense je mnohým dobre známa a práve Sense je často lákadlom pre potenciálnych majiteľov. Ja som mu nikdy na chuť neprišiel, pretože si na domáce obrazovky radšej umiestňujem priečinky a skratky než vyčačkané počasie, FriendStream, prijaté e-maily a pod. Automatická aktualizácia online služieb dosť vyšťavuje batériu a bez nej tieto objekty nemajú význam.

Radšej než HTC Sense by som uvítal hornú lištu so skratkami (typická pre Samsungy), ktorú v prípade HTC nahrádza zoznam posledných použitých aplikácií. Ale ani toto nie je zlý nápad, teraz je na tom s úpravou hornej lišty najhoršie Sony Ericsson (ktorý ju jednoducho ignoruje). Automatické otáčanie obrazovky môžete vypnúť v nastaveniach, animácie môžete obmedziť alebo úplne vypnúť, reguláciu jasu obrazovky ponechať na automatický senzor a limit podsvietenia prispôsobiť vlastným potrebám. Blikanie diódy môžete samostatne zapnúť pre zmeškané hovory, prijaté správy, prijaté e-maily, pripomienky a budíky. V Android Markete nájdete množstvo widgetov pre rýchlu zmenu nastavení, ja obľubujem najmä tie od CurveFish (rýchle prepnutie 2G / 3G, ovládanie Wi-Fi, Bluetooth z domácej obrazovky a podobne.

OS Android vo verzii 2.2 v takejto novinke nepríjemne prekvapí, ale mnohí z nás novú verziu OS (2.3) prakticky ani nepotrebujú, nevadí im teda ani dodatočný update a láka ich skôr prostredie HTC Sense. To sa tiež neustále vyvíja. Služba HTCSense.com, mimochodom dostupná na rovnomennej webovej adrese, dokáže vyhľadať váš telefón prezvonením (aj v prípade tichého režimu) a zároveň zobrazením jeho polohy na mape. Ak bol telefón stratený alebo odcudzený, môžete ho na diaľku zamknúť alebo vymazať. Funkcia zálohovania automaticky archivuje vaše kontakty, textové správy, históriu hovorov, nastavenia i dáta. HTC pridalo do prostredia Sense taktiež pokročilé multimediálne funkcie, ktoré pomáhajú uľahčiť spôsob ako zachytiť, zdieľať a nahrávať váš obsah. Tie zahŕňajú efekty a filtre fotoaparátu na zmenu hĺbky ostrosti pre pridanie rôznych grafických efektov ako napríklad vintage či distortion. Pribudla taktiež čítačka elektronických kníh s optimalizáciou pre rôzne displeje. S knihami môžete pracovať, aplikácia vám umožňuje zvýrazňovať text, vkladať poznámky či prekladať z cudzieho jazyka. Súčasťou aplikácie je aj internetový obchod Kobo s elektronickými knihami.

Na písanie správ slúži klasická virtuálna HTC klávesnica. Slovenská lokalizácia jej chýba, a tak na písanie plnohodnotných testov v našej materčine odporúčam Smart Keyboard z Marketu. Ale klávesnica od HTC patrí všeobecne k najlepším.

Fotoaparát je skôr štýlový než praktický. Poteší zábavnými režimami (hĺbka poľa, starodávny, teplý, chladný, sépia, posterizácia), ktorých je pri zázname videa o poznanie menej. Dvojitý LED blesk je dostatočne silný. Makro režim je len automatický, úprava expozície, kontrastu, nasýtenia a ostrosti sa nachádza hlbšie v nastaveniach. Zaostrovanie môže byť automatické, dotykom alebo až spolu so stlačením spúšte. Krátkym dotykom virtuálnej spúšte spravíte rýchly záber bez zaostrovania. Prezeranie snímok je krásne rýchle, aparát nemá žiaden problém s ich priblížením a doostrením až na 100 %. Fotoaparát za dobrých svetelných podmienok vytvára pekné zábery, prekvapí aj pekné makro a snímanie nočných záberov s bleskom. Problémom je len očividná postprodukcia - eliminácia šumu akýmsi medián filtrom. Na nočných záberoch je tak síce eliminovaný šum, ale aj totálne stratené detaily.

Záznam videa je pekný, zvuková stopa mimoriadne kvalitná a dotykom obrazovky je možné zaostrovať kedykoľvek počas záznamu na vybraný objekt. Jediným nedostatkom je horšia viditeľnosť displeja na priamom slnku. Spomedzi trojice Xperia Arc, Galaxy S a Incredible S je to viditeľne najhorší displej do exteriéru.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 21 MB, MPEG4 H.264; obraz: 1280 x 720 b., 20 fps; zvuk: AAC, 126 kbps, stereo; celkovo: 60 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Hlasná reprodukcia hudby je prekvapivo kvalitná a dostatočne hlasná. V tomto Incredible S oproti tenkým konkurentom vyniká. Zakrytím malého otvoru pri objektíve reprodukciu hudby úplne stíšite. To sa občas zíde. Nechýba SRS vylepšenie zvuku a ekvalizér. Prehrávač hudby je po spustení prepojený s hornou lištou.

Incredible S obsahuje aj nové mapy (súčasť HTC Sense) s kompasom a výpočtom odporúčanej trasy, za navigáciu je však nutné priplatiť. S mapami sme veľa času nestrávili, snáď na to bude príležitosť pri testovaní ďalších modelov. Ja by som si do Incredible S aj tak radšej nainštaloval Sygic alebo Navigon.

Unikátnou funkciou nových HTC telefónov je import kontaktov z telefónov Apple, BlackBerry, HTC, Motorola, Nokia (najmä Symbian), Sony Ericssonov či zopár neznámych modelov LG, Motorola a Samsung cez Bluetooth. Ponuka na import kontaktov sa objaví pri prvom zapnutí telefónu.

Ostatné veci sú klasikou HTC, ich vymenovaním by sme sa len opakovali. Mnoho odpovedí nájdete aj prelistovaním galérie k tomuto mobilu.

1450-miliampérhodinová batéria ponúkne solídnu výdrž. Nie je to síce Nokia N8, ale vyrovná sa aktuálnemu favoritovi Galaxy S. Ak však budete naplno využívať online widgety a služby od HTC, zabudnite na dlhú výdrž na jedno nabitie. Všetko si žiada svoju daň. Ja radšej vypnem používanie 3G (zapínam ho len pomocou widgetu 2G/3G od CurveFish, keď potrebujem s telefónom dlhšie online pracovať), všetky služby ponechám off-line a prakticky využívam len non-stop pripojenie ku Google službám (Gmail, Gtalk, Google Calendar...). Tak sa s vlajkovou loďou typu Incredible S či Galaxy S dostanem na dva dni výdrže. Vypnutím aktualizácie údajov na pozadí počítajte s 2 - 3 dňami normálneho používania. Ale to už strácate čaro Androidu.

Výhody:

- pogumovaný plast,

- zaostrovanie obrazu počas nahrávania videa,

- rýchle reakcie,

- menej tradičný dizajn.

Nevýhody:

- hrúbka mobilu,

- slabá čitateľnosť displeja v exteriéri,

- len dotykové tlačidlá pod displejom.

Orientačná cena: 458 € (epicentrum.sk)

Záver

Cenovka Incredible S okolo 460 eur a Galaxy S okolo 440 eur hovorí v prospech Samsungu. Lepší displej, tenšie a ľahšie telo, o čosi silnejšia batéria...nevidím veľa dôvodov pre kúpu drahšieho HTC s rovnako starým OS (Android 2.2). Niekoho poteší zaostrovanie 8 Mpix fotoaparátu aj počas záznamu videa, iný ocení LED blesk, ďalšieho poteší HTC Sense. Nakoniec tých dôvodov v prospech Incredible S nie je až tak málo. Desire HD stojí stále cez päť stoviek, na Xperiu Arc vo voľnom predaji ešte čakáme (v Orangei 515 eur) a delo Galaxy S2 je v nedohľadne. Nakoniec je v tomto čase Incredible S celkom dobrá kúpa - takto vybavených, solídnych a rýchlych high-endov na trhu stále nie je veľa. Komu sa nechce čakať na tohtoročné vlajkové lode, ktoré aj tak prekonajú cenovku 500 eur, nech si kľudne Incredible S kúpi. Mne by prekážala len mizerná čitateľnosť displeja (a tým pádom využiteľnosť celkom dobrého fotoaparátu) v exteriéri.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.04.2011 - 02:35

Práve mi ponúklo aktualizáciu na Android 4.0, po stlačení Check update. Update má mať 250,51 MB... no neviem či vydržím domov na wifi... :)

anonymous15.02.2011 - 13:46 Trvalý odkaz

syky: no cakal som ovela viac od htc...nic moc toto,cakal som ze lepsie fony predstavia

anonymous15.02.2011 - 13:47 Trvalý odkaz

people: co znamena oznacenie S ?

anonymous15.02.2011 - 13:59 Trvalý odkaz

cukrik: To označenie S asi znamená, že to má SLCD a ďalšie S, že je to super telefón s trošku lepšími parametrami oproti americkému Incredible, ktorý sa už asi rok predáva v USA v úplne totožnom saši.

anonymous15.02.2011 - 14:05 Trvalý odkaz

b0t: neviem nejak ma tieto telefony nezaujali , keby som bol domyslavi tak to S dam ako Shit .. alebo nieco pod.
Neviem iba asi klasicky fon , nevidim tam nic prevratne ale ani nadavat sa neda , asi klasika medzi lepsimi smartfonmi ...

Celá diskusia 74 príspevkov