Sony Xperia XZ1 Compact - malý android bez konkurentov

Recenzia kompaktného vodeodolného androidu so 4,6'' HD displejom, výkonným hardvérom, 19 Mpix fotoaparátom a stereo reproduktormi.

Sony na výstave IFA predstavila novú rodinu smartfónov XZ1, v ktorej nechýba ani malá vlajková loď s prívlastkom Compact. Na trhu smartfónov s veľkými displejmi je deficit po výkonných, ale malých telefónoch a Sony si je toho vedomé. Línia modelov Compact sa teší veľkej obľube a nová XZ1 Compact sa snaží osloviť rovnakú cieľovú skupinu ako predchádzajúce verzie.

XZ1 Compact nám do redakcie dorazila v testovacom balení, ktoré obsahovalo len USB-C kábel a strohú dokumentáciu. V predajnom balení pravdepodobne nájdete aj nabíjačku.

ikona

Základné info: Sony Xperia XZ1 CompactVylepšený 4,6-palcový mobil s HD displejom dostal 4 GB RAM, 19 Mpix fotoaparát a 8 Mpix širokouhlú prednú kameru. Opäť sa počíta aj s odolnosťou voči vode a prachu IP68.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Dizajn smartfónov Xperia sa už niekoľko rokov nemení. Ostré hrany, rovné línie a veľké plochy pod a nad displejom sú ľahkým a jasným poznávacím znamením zariadení od japonského výrobcu. Niekomu sa tento dizajn páči, ja však mám pocit, akoby sa Sony zaseklo pred dvomi rokmi. Od uvedenia Xperie Z5 neprinieslo žiadne výrazné zmeny dizajnu.

To môže byť v dnešnej dobe "bezrámových" smartfónov problém, ale aj výhoda. Záleží od uhla pohľadu. Mne osobne viac prekáža zlá ergonómia používania, ktorá vyplýva práve z ostrých hrán a pravých uhlov. Už Xperiu XA1 som kritizoval za veľmi ostrý pravý dolný roh, ktorý sa mi počas používania zarezával do ruky. XZ1 Compact je na tom len o máličko lepšie. V porovnaní s inými smartfóny však tiež reže do ruky.

Aby toho nebolo málo, aj spodný hliníkový lem vystupuje nad úroveň displeja. Je tenký a ostrý. Neviem, či ide o defekt testovaného kusu alebo to tak má byť, no ja ostrým vystupujúcim hranám a pravouhlým rohom na telefóne nefandím. Jedinú výhodu ktorú v takomto dizajn vidím je, že telefón môžete na rovnú plochu postaviť akoukoľvek stranou okrem pravej, kde sú tlačidlá. Napríklad počas fotografovania, keď nemáte po ruke statív.

Telo Xperie XZ1 Compact nie je z hliníka ako pri väčšej XZ1. Výrobca v prípade menšieho modelu použil plast vystužený skleneným vláknom. Telefón tak na prvý pohľad ani dotyk nesrší prémiovým dojmom. Telo je však veľmi pevné, vôbec sa neprehýba ani nevŕzga. Konštrukcii a spracovaniu by som nemohol nič vytknúť nebyť už spomenutých ostrých rohov a vystupujúceho spodného lemu.

Ovládacie tlačidlá XZ1 Compact sú trošku odlišné od toho, čo sme zvyčajne zvyknutí. Na pravej strane sa nachádzajú tri tlačidlá - dvojpolohová spúšť fotoaparátu, tlačidlo napájania s čítačkou odtlačkov a ovládač hlasitosti. Sony je jeden z mála výrobcov, ktorý svoje telefóny vybavuje tlačidlom spúšte fotoaparátu a ani čítačka odtlačkov v napájacom tlačidle nie je veľmi rozšírená.

3,5 mm audio konektor výrobca umiestnil na hornú stenu spolu so sekundárnym mikrofónom. Spodná stena je takmer úplne prázdna, kedže je tam len USB-C port a mikrofón. Na ľavom boku nájdeme veľkú zásuvku pre microSD kartu a nano SIM, ktorú je možné jednoducho otvoriť prstami a nie špendlíkom, ako tomu býva zvykom.

Upozorniť musím na vyššiu hrúbku telefónu, ktorá je až 9,3 mm. Oproti iným smartfónom je hrúbka o 1-2 mm vyššia, čo je naozaj vidieť aj cítiť. XZ1 compact pôsobí ako malá tehlička.

Najväčším lákadlom XZ1 Compact sú malé rozmery a teda aj displej. 4,6-palcový HD displej je chránený odolným sklom Gorilla Glass 5 a ani po týždni používania na skle neboli žiadne škrabance. Podanie farieb aj pozorovacie uhly sú vďaka technológií IPS na dobrej úrovni, poteší tiež možnosť vybrať si z troch režimov farebných škál a kontrastov. Upraviť si môžete tiež vyváženie bielej farby. HD rozlíšenie nie je najvyššie, no pri danej uhlopriečke je maximálne dostačujúce. Malý displej umožňuje jednoduché ovládanie jednou rukou, čo pri iných smartfónoch s väčšími uhlopriečkami býva často problém.

Zmenšené verzie vlajkových lodí často dostávajú slabšiu hardvérovú výbavu, to však neplatí pri modelovom rade Compact. Menšia XZ1 dostala rovnaký procesor ako tá väčšia - Snapdragon 835 a rovnaká je aj operačná pamäť - 4 GB. Compact dostal síce len 32 GB úložisko, z ktorého je po prvom spustení voľné približne 22,55 GB, no to si môžete poľahky rozšíriť pomocou microSD karty.

Vnútorná pamäť je typu UFS a pochváliť môžem veľmi rýchle sekvenčné čítanie na úrovni 650 MB/s. Snapdragon 835 patrí medzi momentálne najvýkonnejšie čipsety v Android smartfónoch a pri HD rozlíšení sa ani len nezadýcha. V AnTuTu telefón dosiahol 154 939 bodov. Náročné hry ako Real Racing 3 či Gear.Club fungovali plynulo a bez problémov. Nízke rozlíšenie displeja tu hrá veľkú rolu.

Konektivita patrí medzi silné stránky XZ1 Compact. Vo výbave nájdeme 5 GHz Wi-Fi, GPS, NFC, DLNA či Bluetooth 5.0. Nechýba ani nový USB-C konektor s podporou USB OTG. Poteší viacfarebná notifikačná dióda. Chýba infraport a bezdrôtové nabíjanie, ktoré by skompletizovali už aj tak dobrú výbavu.

Sony už nejaký ten rok vybavuje svoje vlajkové lode stereo reproduktormi na prednej strane a ani v prípade XZ1 Compact tomu nie je inak. Toto umiestnenie pokladám za to najlepšie, aké je možné na smartfóne dosiahnuť. Určite si zamilujete pozeranie videí na XZ1 Compact tak ako ja. Hlasitosť reproduktorov nie je najvyššia, v mojom teste dosiahli len 103.9 dB pri bezprostrednej vzdialenosti a 91.3 dB vo vzdialenosti 10 cm. Nižšiu hlasitosť však plne kompenzuje stereo efekt a orientácia priamo na používateľa.

XZ1 Compact prekvapí najnovšou verziou Androidu už pri vybalení. Sony do nových vlajkových lodí dáva Android 8.0 Oreo. Nejde o čistú verziu Androidu, výrobca sa trochu pohral s grafikou aj funkciami. Na prvý pohľad sú vidieť grafické zmeny - ikony, menu aplikácii, vzhľad nastavení.

Menu aplikácii ponúkne vyhľadávanie v už nainštalovaných aplikáciách, ale aj na Google Play. Nájdeme tu tiež odporúčané aplikácie, ktoré môžu byť pre niekoho prínosom. Na domácej ploche si môžete nastaviť mriežku od 3x4 až po 5x5 či zmeniť animácie prechodu. Taktiež máte na výber z rôznych tapiet a pozadí.

Nie som veľkým priaznivcom vopred nainštalovaných aplikácii a u Sony smartfónov ich býva neúrekom. V tomto prípade sa bavíme o aplikáciách Xperia Lounge, AVG Protection, Amazon, Kindle a niekoľko ďalších. Na druhú stranu za pozitívne zmeny pokladám prítomnosť rôznych návodov a pomocníkov rozmiestených po celom systéme, ktoré vás informujú o možnostiach systému a učia vás ako jednotlivé funkcie používať.

Sony patrí medzi najväčších výrobcov senzorov do fotoaparátov na svete. Od Xperia smartfónov sa preto očakávajú výborné výsledky pri fotografiách aj videách. XZ1 Compact dostala 19 Mpix Motion Eye fotoaparát s množstvom funkcií a režimov. Videá dokáže nahrávať v 4K pri 30 fps, vo Full HD pri 60 fps a nechýbajú ani ultra spomalené HD videá s 960 snímkami za sekundu. Fotoaparát okrem fázového zaostrovania PDAF dostal aj laserové zaostrovanie či digitálnu stabilizáciu obrazu.

Aplikáciu fotoaparátu okrem ikonky spustíte aj cez stlačenie spúšte fotoaparátu alebo cez dvojité stlačenie tlačidla napájania, obe aj pri zhasnutej obrazovke. Posunutím prsta hore alebo dole môžete prepnúť z hlavnej kamery na prednú, použiť môžete prípadne aj ikonku na zmenu fotoaparátu. Horizontálnym posunutím prsta prepínate medzi režimami Superior Auto, manuály, video a aplikácie fotoaparát.

Najčastejšie budete zrejme používať režim Superior Auto, ktorý je jednoduchý na používanie, ale isté nastavenia sú skryté alebo v tomto režime nedostupné. Dotykom na obrazovku môžete manuálne zaostriť, no doladenie expozície či farby musíte hľadať v nastaveniach. To isté platí aj pre samospúšť. Za problém považujem absenciu HDR v tomto režime, kritizoval som to už pri Xperii XA1 a nanešťastie výrobca doteraz žiadnu zmenu nepriniesol.

HDR teda musíte hľadať v manuálnom režime a opäť v nastaveniach, čo je ďalší zbytočný čas strávený hľadaním a prepínaním. Prečo nemôže byť jednoduché tlačidlo dostupné hneď na úvodnej obrazovke fotoaparátu ako pri iných smartfónoch? Manuálny režim ponúka jednoduché a rýchle nastavia vyváženia bielej, dĺžky uzávierky, manuálneho zaostrenia, ISO a expozície. Zaujímavým nastavením je možnosť zmeniť kodek nahrávaného videa z h.264 na nový h.265, ktorý je až dvakrát taký efektívny, teda to isté video v rovnakej kvalite bude dvakrát menšie.

Režim videa ponúka okrem bežných formátov ako 4K pri 30 fps, Full HD 30 alebo 60 fps aj niekoľko rôznych spomalených videí. Nahrávať môžete spomalený záber v 120 fps a následne si manuálne zvoliť, ktorú časť chcete spomaliť. Unikátne sú ale režimy s 960 fps videami, ktoré výrobca nazýva Superspomalené zábery. Nahrávať môžete video v HD a po stlačení tlačidla superspomaleného záberu sa spraví dvojsekundové 32-krát spomalené video a pokračuje v nahrávaní v bežnom HD režime.

Ak si zvolíte Superspomalený jednorázový záber natočíte len tie dve spomalené sekundy. Odporúčam radšej preto voliť prvý režim, aby ste ten vhodný moment neprepásli. Superspomalené videá sú zaujímavé a nič podobné u konkurencie nenájdete, rozhodne nie sú ale dokonalé. Pri vytváraní záberu sa používa výrez videa, ktorý má navyše horšiu kvalitu a svetelné podmienky než bežné spomalené 120 fps video, čo môže predstavovať problém najmä v noci.

V aplikáciách fotoaparátu nájdete efekt AR, kreatívny efekt, panoramatické zábery a sound photo. Panoráma umožňuje nahrávanie v oboch horizontálnych smeroch, sound photo ako už názov napovedá, vytvorí fotografiu so zvukovým záznamom. Efekt AR dokáže zobraziť rôzne objekty rozšírenej reality na displeji v reálnom prostredí nasnímaným fotoaparátom. Túto aplikáciu použijete najmä vtedy, ak máte deti. Kreatívny efekt vám umožní použiť niekoľko rôznych filtrov, napríklad rybie oko, kaleidoskop či Harrisovu uzávierku.

Počas používania fotoaparátu na Xperii XZ1 Compact ma niekoľkokrát zastihla hláška o prehrievajúcom sa zariadení a o vypnutí fotoaparátu, čo sa aj niekoľkokrát stalo. Rovnaký problém mávali smartfóny pri zaznamenávaní 4K videí pred pár rokmi, ja som však mal len spustenú aplikáciu fotoaparátu a telefón na nabíjačke.

Môže sa tak stať, že ste telefón práve používali, je teda teplý, no akurát by ste chceli niečo odfotografovať či natočiť. Telefón vám to však nedovolí, pretože rozozná, že sa prehrieva a aplikáciu fotoaparátu zavrie. Toto môže byť veľmi nepríjemný problém v lete, keď sa smartfóny zahrievajú zo slnečného žiarenia. Rovnaký problém môžete mať aj na dovolenke, keď budete telefón nabíjať z powerbanky.

Medzi zaujímavé funkcie fotoaparátu považujem aj prediktívne snímanie pri pohybe či úsmeve a snímanie viacerých fotografii naraz. Prvá funkcia zhotoví snímky okolo tesne pred, počas a po stlačení spúšte a umožní vám vybrať si ten najlepší zo štyroch záberov prípadne uložiť všetky. V nastaveniach si môžete povoliť snímanie viacerých záberov pri stlačí a držaní tlačidla spúšte. Fotoaparáty na Xperii XZ1 Compact ponúkajú bohaté a jedinečné funkcie, o tom niet pochýb. Aké sú však výsledné fotografie a videá?

Fotografie počas dňa sú pekné a ťažia predovšetkým z vysokého rozlíšenia. Rohy fotografií sú však rozmazané a ocenil by som aj vyšší dynamický kontrast. HDR v manuálnom režime vie pomôcť rozjasniť tmavé oblasti či zmierniť prepálenú oblohu, no pri niektorých fotografiách rozdiel medzi medzi HDR a bežným režimom nebol veľký. Prekvapili ma makro fotografie, ktoré sú detailné, ostré a prítomný je aj prirodzený bokeh efekt.

Nočné fotografie ma veľmi nepresvedčili. Majú viac šumu, než by sa patrilo a je vidieť aj silný postprocessing. Situácii nepomáha ani obmedzenie uzávierky na maximálne 1 sekundu, keď konkurencia ponúka aj 30 sekúnd. Pri nahrávaní videa chýba možnosť manuálne ostriť či doladiť expozíciu, všetko musíte spraviť pred začatím nahrávania. Videá je možné priblížiť až osemnásobne, treba si však dať pozor na trasenie rúk. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparát nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ1 Compact.

Zaujímavou aplikáciou využívajúcou fotoaparát je 3D skener. Ten umožňuje naskenovať tvár, celú hlavu či jedno alebo ľubovoľný objekt. Je potrebné však mať dobré osvetlenie, objekt sa nesmie hýbať a na modelovanie si vyhraďte dostatok času. Výsledné modely si môžete následne prezerať v 360 stupňoch či dokonca vytlačiť na 3D tlačiarni. Ide rozhodne o netradičnú a zaujímavú aplikáciu, no ak sa 3D tlači nevenujete, ide skôr o spestrenie a hračku na jedno použitie, než o prevratnú novinku, ktorú by ste museli mať.

Malé rozmery zvyčajne znamenajú malú batériu, kedže je však XZ1 Compact hrubšia, výrobcovi sa podarilo do telefónu vtesnať 2700 mAh batériu. Rovnako veľkú batériu dostala aj väčšia XZ1. Výdrž na jedno nabitie napriek malému rozlíšeniu displeja nijako neprekvapuje. Zvyčajne mi telefón vydržal jeden deň s displejom zapnutým 4 - 5 hodín. Nabíjačka žiaľ v balení testovaného kusu nebola, preto som na nej nemohol otestovať rýchlosť nabíjania.

Telefón podporuje rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0, no taktiež je vybavený technológiou Qnovo Adaptive charging, ktorá šetrí batériu a predlžuje jej životnosť. Telefón sa tak nabíja pomalšie, ale teoreticky by mala mať batéria dvojnásobnú životnosť. Rýchlosť nabíjania som preto otestoval na svojej QC 3.0 nabíjačke:

- 30 min = 40 %

- 60 min = 71 %

- 90 min = 86 %

- 120 min = 95%

- 141 min = 100 %

Tieto hodnoty nám pekne demonštrujú, ako QC 3.0 a Qnovo Adaptive Charging spolupracujú. Prvých 30 minút sa telefón nabíja veľmi rýchlo, no s pribúdajúcim časom rýchlosť nabíjania rapídne klesá. Po hodine a pol sa doslova vlečie, kedže nabitie zostávajúcich 14% trvá takmer hodinu.

Výhody:

+ malé rozmery

+ vysoký výkon

+ stereo reproduktory

+ bohatá konektivita

Nevýhody:

- hrubé okraje okolo displeja

- ostré rohy a hrany

Orientačná cena: 569 €

Záver

Nájsť v ponuke dnešných smartfónom malý, ale výkonný smartfón je problém. Väčšina záujemcov siahne po iPhone SE, prípadne štandardnej verzii iPhone 7 či nového iPhone 8. Sony je v tomto segment modelmi Compact dlhoročným hráčom a ani v prípade XZ1 tomu nie je inak. Novinka dostala podobne ako väčší brat XZ1 najnovšiu hardvérovú výbavu, rovnaká je aj veľkosť batérie. Jediné, čim sa výrazne líšia, je materiál konštrukcie a rozlíšenie displeja. Ak hľadáte malý a výkonný smartfón, no nie ste fanúšikmi iOS, XZ1 Compact je určite horúcim kandidátom.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ1 Compact.

Diskusia k článku:

rtg 25.09.2017 - 22:07

Ostré rohy a hrany sa dajú jednoducho vyriešiť puzdrom predsa :)

Peter Šalantay26.09.2017 - 00:29 Trvalý odkaz

No, pre tento stroj to ale asi nebude najstastnejsie riesenie vzhladom na hrubku.

Ondrej26.09.2017 - 01:36 Trvalý odkaz

Mám pocit, že ste dostali absolútne divný produkt na recenziu. Čo sa týka fotoaparátu na GSMArene písali, že rohy na fotkách sú už konečne ostré a že aj kontrast je skvelý. Ďalej písali, že tento typ plastu, ktorý použili pôsobí robustne a odolne a že sa to tomu phonu hodí (čo je zas dosť subjektívne hodnotenie).

Nightmare26.09.2017 - 01:57 Trvalý odkaz

ja si z toho nic nerobim,na nejaky fon som cital X recenzii a da sa povedat v kazdej nieco ine kritizovali :D

Ondrej26.09.2017 - 11:51 Trvalý odkaz

Nie som si istý, či je to spôsobené len subjektívnosťou recenzenta. Aj tá batéria. Znova spomeniem GSMarénu, že tento fón má najväčšiu výdrž zo všetkých SONY telefónov. Aj rôzne review na youtube spomínajú batériu ako hlavné plus. Samozrejme, nieje opísané na čo všetko sa telefón využíval. Ak sa tam hrali celý deň hry a pozerali videá a natáčalo sa 960FPS tak áno výdrž môže byť opodstatnená. Ale pochybujem, že pri zapnutom wifi, gps a dátach telefón pravidelnom browsovaní po nete a počúvaní hudby nevydrží viac ako deň.

Celá diskusia 29 príspevkov