Dilema: Xiaomi Mi A1 vs. (Lenovo) Motorola Moto G5S Plus

Čitateľ Andrej sa rozhoduje medzi dvomi 5,5'' palcovými smartfónmi s cenou pod 300 eur. Jeden už na slovenský trh prišiel, na druhý by musel pár týždňov čakať.

Neviete si dať rady s výberom nového mobilu? Ak máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať na redakcia@fony.sk. Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Čitateľ Adam hľadá náhradu za svoje Meizu M2: "Dobrý deň, moje Meizu M2 stálo v čase kúpy okolo 140 eur, tak si asi viete predstaviť, aké mám požiadavky na telefón. Nepotrebujem brutálny výkon, nehrávam sa na ňom vôbec, potrebujem ho na správy, Viber, Facebook, Gmail a občas niečo odfotím.

Nad Xiaomi Mi A1 už rozmýšľam dlhšie. V podstate by som si nejaké Xiaomi už kúpil, ak by ceny z čínskych obchodov platili aj u nás a ak by mali ovladánie jedným tlačidlom pod displejom ako M2. Na G5S Plus som čítal a videl veľa dobrých recenzií aj od vás, resp. z youtube kanála. Páčia sa mi gestá s hlavným tlačidlom, ale celkom dosť sa obávam kvality vyhotovenia od Lenova. Je to ešte Lenovo alebo nie? Motorola je (bola) americká? Tiež sa obávam o vystúpený foťák. Myslíte, že sa s ním dá fungovať bez puzdra aj pri pokladaní na stôl?"

Xiaomi Mi A1 ponúkne 5,5-palcový Full HD displej a tenkú kovovú konštrukciu. Zaujímavosťou je, tentoraz vo vnútri beží čistý Android 7 Nougat bez grafickej nadstavby MIUI. Ovládanie teda obstarajú iba senzorové tlačidlá na prednej strane.

Vo vnútri je použitý procesor Qualcomm Snapdragon 625 v kombinácii s grafickým jadrom Adreno 506. Táto výbava je zhodná aj v prípade Moto G5S.

Xiaomi ju doplnilo 4 GB RAM a 64 GB vnútorným úložiskom. Čítačka odtlačkov prstov je trochu neprakticky na zadnej strane.

Duálny objektív 12 Mpix fotoaparátu skutočne mierne vystupuje, toto riešenie je ale okopírované z iPhonu 7 Plus a na našom redakčnom smartfóne od spoločnosti Apple sa ani po roku každodenného používania neukázali žiadne škrabance. A to hovoríme o hliníkovom ráme. Sklíčko je zrejme aj v prípade Xiaomi z odolného zafíru, takže by malo vydržať ešte o niečo viac.

Mi A1 má objektívy s rôznou ohniskovou vzdialenosťou, v praxi teda bude možné scenérie trochu priblížiť. Ich svetelnosť f/2.2 respektíve f/2.6 ale vyvoláva trochu obavy z horších výsledkov večer a v noci.

Zabudovaná batéria podporuje rýchle nabíjanie a dostala kapacitu 3080 mAh. Globálnu verziu Xiaomi Mi A1 si zo slovenských e-shopov môžete objednať za cenu od 260 eur, nenašli sme však taký, ktorý by ju už naskladnil.

To (Lenovo) Motorolu Moto G5S Plus by ste v rukách mohli mať už budúci týždeň, pravda za trochu viac peňazí. Dual SIM verziu sme našli za 285 eur. Ponúkne 4 GB RAM a polovičné 32 GB úložisko.

Veľkosť displeja je rovnaká, 5,5'' tvorí mriežka s Full HD rozlíšením. Výrobca však pod neho dokázal umiestniť aj čítačku odtlačkov prstov. V nastaveniach telefónu jej dokonca môžete určiť, aby nahradila trojicu softvérových ovládacích prvkov. Záleží od smeru, ktorým po nej prejdete prstom.

Fotoaparát tiež ponúkne dva objektívy. V tomto prípade sa ale využívajú iba na pozadí systému. Čip spojí čiernobielu a RGB snímku do jedného, vraj kvalitnejšieho a ostrejšieho záberu. Zoomovať môžete len digitálne, výrezom z 13 megapixelov. Clona f/2.0 ale sľubuje jasnejšie nočné fotografie.

Bonusom navyše by mohla byť zvýšená odolnosť voči poliatiu vodou. Batéria má 3000 mAh, rozdiel je teda len zanedbateľný.

Moto G5S Plus nám v tomto súboji vychádza ako stávka na istotu. Sériu G pôvodne vyrábala sama americká Motorola, ktorá neskôr prešla do rúk Googlu a následne čínskeho Lenova. Smartfóny Moto si však svoju tvár zachovali prakticky bez zmien. Naďalej je v nich prítomný čistý Android doplnený iba návykovými gestami pre spustenie baterky či fotoaparátu a obrazovkou so zmeškanými udalosťami zobrazovanou aj pri uzamknutom mobile.

Lenovo pred časom predávalo aj "vlastné" smartfóny, napríklad sériu K alebo P. Pravdou je, že tie si od nás niekedy vyslúžili menej pozitívne hodnotenie. Sériu Moto ale zväčša odporúčame takmer bez výhrad.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 25.09.2017 - 02:46

Urcite Moto. Je to prvy telefon od Xiaomi s cistym Androidom a zatial im tam viac veci nefunguje ako funguje. Trochu sledujem dianie okolo neho, zapacil sa mi. Ale nez dospeje do nejakej pouzitelnej podoby, ako pre Europana bude Moto stale lepsou volbou.

apollo725.09.2017 - 07:58 Trvalý odkaz

Už len kôli lepšiemu fotaku ale aj nadstavbe podpore a celkovo moto G5s plus jedine ak by ti veľmi špeciálne voňal čistý Android a chcel by si ho mať tak Mi A1 ale xiaomi fony sú práve známe svojou obľúbenou nadstavbou miui a jeho podporou na miui.cz, osobne by som veľmi xiaomi s čistým Androidom moc nechcel ako hovorí aj Wayne je to stále len akýsi experiment v počiatočnej fáze..

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease25.09.2017 - 13:45 Trvalý odkaz

Za mňa tiež G5s Plus. Xiaomi má hlavne večerné zábery na hranici použitelnosti. I keď na jednom nemenovanom webe píšu o najlepšom foťáku do 200€, pritom mínusoch majú: - Nočná kvalita fotiek a videí
- Zvuk pri natáčaní videí. Aj základná G5 fotí lepšie.
Čítačka vpredu s gestami - brutal návykové. + dalšie "fičúry" ako zapnutie svietidla a foťáku..
Mne osobne by vadil hybridný slot, ktorý v G5"s-kových" Motorolách nahradil dedikovaný u G5/G5 plus.
Ale to zrejme pre čitatela Adama nebude prekážka.

Matej25.09.2017 - 16:30 Trvalý odkaz

Wayne- vies sem postnut aj nejake odkazy na fora, kde si o tom mozem viac precitat ?
Lebo kazdu chvilu by sa tu A1 zacne predavat, a praveze asi vsetky recenzie co som videl A1/5X vychvalovali, hlavne co sa pouziteho HW vzhladom na cenu tyka.

ondrakomous25.09.2017 - 16:45 Trvalý odkaz

xiaomi mi A1 jednoznacne, je to nejocekavanejsi midrange podzimu a podle recenzi i bude TOP! takze poprvy souhlasim s maximem.

Celá diskusia 12 príspevkov