Poradňa: aké sú rozdiely medzi formátmi videa a fotografií v iOS 11?

Ak svoj iPhone alebo iPad aktualizujete na iOS 11, v nastaveniach pribudne možnosť využívať nové úspornejšie formáty pre fotografie a videá.

Trápi vás nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil? Napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Pokúsime sa vám čo najskôr odpovedať a možno sa váš problém dostane aj do takéhoto týždňového výberu. Publikáciou totiž pomáhame aj ďalším čitateľom, ktorých trápi to isté.

S uvoľnením aktualizácie iOS 11 na iPhony a iPady sa viacerí z vás pýtajú na rozdiely medzi dvoma formátmi videa a fotografí, ktoré si môžete zvoliť v nastaveniach.

Apple tvrdí, že nový formát HEIF pre fotografie a HEVC (H.265) pre videá, ktoré spoločnosť označuje ako "Vysoko efektívny" má zaberať až o 50 % menej miesta vo vnútornom úložisku než kombinácie JPEG a H.264 formátov. Tie odteraz označuje pojmom "Najkompatibilnejší". Kvalita by mala zostať približne rovnaká.

Pre bežného majiteľa iPhonu sa tak prepnutie na novšie kodeky javí ako dobrý nápad.

Treba ale počítať s tým, že s novými formátmi musia pracovať aj všetky aplikácie. Našťastie, vývojári reagujú pomerne rýchlo a už pár dní po uvoľnení iOS 11 podporu pre HEIF a HEVC pridávajú do svojich aplikácií v App Store.

Apple však myslel aj na tých, ktorí sa na podobný krok neodhodlajú. Na základe našich testov vieme potvrdiť, že iPhone s iOS 11 videá a fotografie v nových formátoch dokáže automaticky spätne konvertovať. Pri posielaní videí na smartfón s iOS 10, ktorý ešte novšie formáty nepodporuje, sa zobrazí hláška o spracovávaní formátov, ktoré aj pri pol hodinovom videu trvá menej než minútu.

Fotografii nahrávanej na Facebook (ešte pred pridaním podpory pre HEIF od jej vývojárov) to trvalo iba pár sekúnd. Aktuálne si chvíľku počkáte aj pri posielaní médií na Mac, no len do chvíle, kedy si naň nainštalujete novú verziu macOS High Sierra. Tá by mala byť dostupná 25. septembra.

Prepnutia na nový úspornejší formát sa tak nemusíte obávať. O niečo dlhšie môže trvať len prípadné editovanie H.265 videí v počítači, keďže novší kodek vyžaduje väčší výpočtový výkon pre dekódovanie.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

markos9 24.09.2017 - 03:30

novy format je uplne na nic, normalny pocitac z win ten format nepozna, odporucam v nastaveni fotoaparatu prepnut na povodny format ako bol pred aktualizaciou, teda ak chcete fotky a videa vediet otvorit aj inde ako v iPhone a facebooku :)

markos924.09.2017 - 14:50 Trvalý odkaz

fonyboy myslim ze taky jpeg co funguje vzdy a vsade milion rokov je super a naco si ma kto komplikovat zivot nejakym heif, minuly rok nas apple presvedcil ze nepotrebujeme podla neho 3,5jack a tento rok ze si nechceme ani len vypnut bluetooth a wifi a este aj novy format na fotky a video nam skusa natlacit do hlavy, akoze mohli by nechat na ludi co im vyhovuje, uz to prehanaju

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne24.09.2017 - 21:46 Trvalý odkaz

Nechali, prepnes v nastaveniach spat, a si v suchu. .

markos925.09.2017 - 09:56 Trvalý odkaz

ano wayne po par dnoch a diskusii na nete som zistil ako prepnut format foto, kolko percent ludi co ma iPhone na to pride? alebo az po case ked zistia ze im pc fotky nepozna? stale vymyslia daku hlupost, najnovsie uz ani touch id nie je potrebne podla nich, kedze to nezvladli zabudovat do obrazovky tak povedia ze na novom X ho vlastne nepotrebujes, apple mam rad ale nemam rad ked robia blbcov z ludi

Celá diskusia 13 príspevkov