Poradňa: hľadáme android s cenou do 200 eur

Dá sa za dve stovky nájsť smartfón so slušným fotoaparátom? Nášho čitateľa zaujala nová Nokia a Xiaomi, mi radíme zvážiť aj minuloročné Lenovo Moto.

Seriál Poradňa na Fony.sk má slúžiť našim čitateľom. Ak vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa".

Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Tak ako túto od Mateja: "Dobrý deň, chcel by som vás poprosiť o radu. Chcem si kúpiť nejaký mobil do 200 €. Vedeli by ste mi poradiť? Rád fotím, takže by som chcel nejaký s dobrým fotoaparátom. Momentálne som si vyhliadol dva mobily - Nokiu 5 a Xiaomi Redmi Note 4. Vopred ďakujem za radu."

Smartfón za 200 eur bude musieť ponúknuť nejaké kompromisy. S top fotoaparátom, ktorý by nahradil zrkadlovku, určite nerátajte. Taktiež platí, že minimom pre každý mobil by malo byť aspoň HD rozlíšenie displeja, 16 GB úložisko a 2 GB RAM. Podobný výber sme na našom webe ponúkli pred Vianocami, náš virtuálny rozpočet ale vtedy stačil na smartfóny do 260 eur.

Našťastie, ceny vlaňajších noviniek medzičasom klesli a vtedajšieho favorita (Lenovo) Moto G4 Plus dnes zoženiete aj za 209 eur. Ušetrite na jednom obede v rešturácii a ste v limite.

Takto fotí Lenovo Moto G4 Plus (XT1642) + videá z mobilu

Recenzia Lenovo Moto G4 Plus - najväčšie prekvapenie tohto leta

Moto G4 Plus ponúkne veľký 5,5-palcový Full HD displej s praktickou čítačkou odtlačkov prstov. Dokonca podporuje aj dve SIM karty súčasne, keďže sa jedná o dual SIM. Pod kapotou sa ukrýva 3000 mAh batéria, ktorá zaručí výdrž na úrovni jedného až dvoch dní.

Ako sa môžete presvedčiť v našom článku Takto fotí, 16-megapixelový fotoaparát s rýchlym laserovým zaostrovaním a nahrávaním Full HD videí ponúka veľmi slušné výsledky.

Nokia 5 prišla na trh tento rok a zoženiete ju za rovných 199 eur. Podobne ako (Lenovo) Moto, aj ona bude lákať na takmer čistý android. Displej je menší 5,2-palcový, no hlavne s nižším HD rozlíšením.

Nokia použila aj pomalší procesor od Qualcommu a naša podrobná recenzia ukázala, že občas trochu nevládze. Kvaltiu 13 Mpix fotoaparátu si opäť môžete porovnať sami.

Päťka od znovuzrodeného fínskeho výrobcu ponúkne rovnako veľkú 3000 mAh batériu a priestor na dve SIM karty.

Takto fotí Nokia 5

Recenzia Nokia 5 - čistota pol života

Spomínané Xiaomi Redmi Note 4 láka na väčšiu 4100 mAh batériu a 3 GB RAM. Treba však hľadať tzv. Global verziu, ktorá by mala podporovať LTE pásma všetkých slovenských operátorov. Grafická nadstavba MIUI si razí svoju cestu.

Ostatné parametre sú podobné, 5,5-palcový Full HD displej však môže dopĺňať až 32 GB vnútorné úložisko. Čítačky odtlačkov prstov na chrbte v redakcii až tak radi nemáme a 13-megapixlový fotoaparát nás príliš nepresvedčil. Z tejto trojice je najslabší.

Výhodou naopak bude najnižšia cena. Už od 169 eur.

Takto fotí Xiaomi Redmi Note 4 + videá z mobilu

Recenzia Xiaomi Redmi Note 4 - veľký displej, veľká batéria

Do Matejovho rozpočtu sa zmestí aj Huawei P9 Lite alebo Moto G5 so slabšou batériou a procesorom. My by sme si však vybrali Moto G4 plus. Ak by nebol medzi prioritami budúceho majiteľa fotoaparát, zvažovali by sme tiež Xiaomi.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Jozef 16.09.2017 - 14:08

Asi by som radšej G5 Plus aj keď je o 50 € drahší, ma prisľúbený nový Android

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease16.09.2017 - 23:41 Trvalý odkaz

Ak to má byť skutočne do 200€, najlepšie fotí Moto G5. Osobná skúsenosť.

marek123417.09.2017 - 09:40 Trvalý odkaz

Do 200 EUR dostanes kvalitny fon, len ho nehladaj na SK. Googli konkurencny portal, tam najdes menej zname cinske znacky za nizky peniaz a dost vysokej kvality. Nevyhodou je objednavanie z Ciny a 1 rok zaruka. V mojom pripade fungujem tak uz roky a tel.si objednavam na max.2 roky. Vyhodou su zvycajne pekne kusky s dobrymi parametrami, ktore ta financne nevyjdu vela. Hladaj.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease17.09.2017 - 16:30 Trvalý odkaz

Hmm, sa pozri čo mám v podpise. 64GB/ 6GB RAM LPDDR4, ktorú dokonca Helio P25 podporuje. Narozdiel od S625. Je to rýchly fon s čistejším androidom ako Nokia, Moto (dokonca Nexus a Pixel). Napriek tomu som mu doporučil Moto G5. Prečo asi?
Píše, že chce dobrý foťák a to je problém nájsť aj u "tradičných" výrobcov nie to u "noname" Číny. Kde nezriedka nefotia ani "vlajky"

Celá diskusia 7 príspevkov