Sony Xperia XA1 Ultra - zaostrené dopredu

Recenzia 6'' androidu s 23 Mpix fotoaparátom, 16 Mpix prednou kamerou s AF a optickou stabilizáciou. Chýbala nám čítačka odtlačkov prstov.

Sony naďalej chrlí novinky v rýchlom tempe. Ich označovanie však môže zákazníka poriadne pliesť. Xperia X, XZ, XA a k tomu aj XZs, XA1 či XA1 Ultra.

Model XA1 (5'', HD displej) patrí do strednej triedy a nová verzia XA1 Ultra ho chce posunúť o niečo vyššie, vďaka väčšiemu 6-palcovému displeju s Full HD rozlíšením. V Berlíne sme sa ale dočkali aj novinky Xperia XA1 Plus, ktorá dostane 5,5'' Full HD uhlopriečku a čítačku odtlačkov prstov.

ikona

Základné info: Sony Xperia XA1 UltraVeľký 6-palcový android ponúkne 4 GB RAM, 2700 mAh batériu a 16-megapixelový predný fotoaparát s automatickým zaostrovaním a optickou stabilizáciou. (živé fotografie + video)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Po dvoch týždňoch mi bolo jasné, že 6-palcov je trochu veľa. Ultra bude lákať záujemcov o malý tablet či mini filmové plátno na cesty. Pri každodennom používaní narazíte na nepohodlnú manipuláciu a obrovské, na prvý pohľad nevyužité okraje nad a pod displejom.

Nedostatkom číslo dva je klasický kruhový vypínač naboku. Čítačka odtlačkov sa vraj nezmestila, kedže Sony vsadilo na IPS panel takmer plynule prechádzajúci do odolého rámu. Horizontálne medzery sú paradoxne minimálne. No zadávanie PIN kódu alebo odomykacieho vzoru desiatky ráz za deň po každom vybratí z vrecka patrí do roku 2015.

XA1 Ultra sa naozaj bude cítiť lepšie doma na gauči namiesto veľkého notebooku či niekde, kde Android 7.0 kľudne zabezpečíte iba prostým posunutím prsta.

Displej ponúka softvérové vylepšovanie obrazu, ručné nastavenie RGB spektra do teplejších alebo chladnejších farieb a samozrejme, automatický jas. Na takto veľkej obrazovke poteší aj zväčšovanie písma a kontextových ponúk. Dnes už bežný nočný režim tlmiaci modrú zložku pre lepšie čítanie večer tu, bohužiaľ, chýba. Ponuka invertovania farieb na to isté neposlúži ani zďaleka.

Sony vsádza na vlastnú grafickú nadstavbu, nie je však príliš výrazná. Aplikácie Telefónu a Správ vyzerajú prakticky ako na Pixeloch s čistým Androidom, podobne horná sťahovacia lišta s rýchlymi prepínačmi pre Wi-Fi, Bluetooth, režim nerušiť či Letový režim.

Aj vďaka tomu si systém z 32 GB vnútorného úložiska odhryzne len približne 10 gigabajtov. Zvyšok zostane voľný pre aplikácie z Google Play, fotografie alebo videá.

Túto kapacitu budete môcť ďalej rozšíriť microSD kartou, ktorá sa zasúva do šachty naboku, spolu so SIM kartou. Škoda, že sa mobil pri manipulácii s ňou vždy reštartuje.

Spúšťanie a práca so všetkými aplikáciami bola bezproblémová a plynulá. Kombinácia 4 GB operačnej pamäte a osemjadrového procesora MediaTek helio P20 môže byť dostatočná. Ja som však mierne spomalenie pozoroval pri zadávaní textu a odomykacieho kódu.

Naťukám písmená, no tie sa na obrazovke alebo v poli prehliadača zobrazujú o nejakú tú pol sekundu neskôr. Zvláštne. Pomôcť môže inštalácia inej klávesnice, hoci s predinštalovanou SwiftKey som doteraz mal len tie najlepšie skúsenosti.

Ponúka inteligentný algoritmus učiaci sa spôsob vášho písania na základe predchádzajúcich preklepov a samozrejme tiež slovenský prediktívny slovník. Využívať môžete viacero jazykov súčasne a na výber je množstvo grafických motívov. Po dlhom podržaní jednotlivé klávesy zobrazia ponuku čísel alebo špeciálnych znakov.

Zaujímavo výrobca nakombinoval aj fotoaparáty v Xperii XA1 Ultra. Ten predný akoby bol v tomto prípade o niečo dôležitejší. Ponúka až 16-megapixelové rozlíšenie, automatické zaostrovanie, optickú stabilizáciu obrazu a dokonca tiež prisvetľovaciu LED diódu.

Maximálne rozlíšenie je dostupné v režime 16:9. Vďaka nízkej hĺbke ostrosti bude pozadie efektne rozmazané, čo sa niekedy hodí, inokedy nie. Maximom pri nahrávaní videa bude Full HD rozlíšenie.

Hlavný fotoaparát ponúkne pre Sony kedysi typické 23-megapixelové rozlíšenie (4:3). Použitý je starší snímač IMX300 Exmor RS. Iné novinky od japonskej spoločnosti sú tiež spárované so spoľahlivejším a rýchlejším laserovým zaostrovaním.

Výsledky z Xperie XA1 Ultra sú bohužiaľ len priemerné, hoci vysoké rozlíšenie, množstvo detailov a často takmer 10 MB veľké snímky sľubujú viac. Za slnečného počasia môžu byť svetlé časti fotografií prepálené.

Druhý pohľad na fotoaparát nájdete v našom článku s ukážkovými fotografiami Takto fotí Sony Xperia XA1 Ultra.

Ak automatický režim Superior Auto rozpozná protisvetlo a aktivuje HDR, je všetko v poriadku. Superior Auto spoľahlivo volí aj režimy pre portrét, šport či nočné zábery. Ak chcete HDR zapnúť manuálne, budete musieť aktivovať manuálny režim "M" a zamieriť hlbšie do nastavení.

Manuálny režim ponúkne tiež ručné nastavenia bielej, korekciu expozície, rýchlosť uzávierky s najdlhším časom 1 sekunda a postupné zaostrovanie krok po kroku posúvaním prsta.

Od telefónu za aktuálnych 370 eur by som však očakával viac. Procesor bohužiaľ zvládne iba nahrávanie Full HD videí pri 30 fps. Častou boľačkou sú náhodne výrazne presaturované snímky, najmä pri scenériách so žiarivo zelenou trávou.

Medzi špeciálnymi fotoaplikáciami nechýba Panoráma, Timeshift burst snímajúci dávku záberov v rozmedzí niekoľkých sekúnd, z ktorých potom ľahko vyberiete tú najlepšiu alebo tradičný zábavný Efekt AR, ktorý do priestoru vloží rôzne 3D objekty.

Fotoaparát poteší rýchlym štartom po dvojitom stlačení vypínača alebo dlhom potržaní klasickej dvojpolohovej hardvérovej spúšte.

Medzi aplikáciami priamo od Sony nájdeme podarený e-mailový klient, program Skica na kreslenie obrázkov, FM rádio a automatickú tvorbu krátkych zostrihov z vašich fotografií a výletov Movie Creator. Za zmienku tiež stojí výber krátkych správ aj zo slovenských médií a denníkov. Väčšinu z týchto aplikácií nemôžete odinštalovať úplne, ale Sony ponúkne ich vypnutie. Ak ich nechcete, zmiznú aspoň z plochy a ponuky aplikácií.

Sony treba zatlieskať aj za aplikáciu PlayStation, ktorá na mobile s veľkou obrazovkou umožní vzdialené hranie cez internet, hoci na druhom konci sveta. Cez sieť totiž dokáže vzdialene zapnúť a ovládať vašu konzolu. Tú si samozrejme musíte kúpiť samostatne.

Systém ponúka aj niekoľko ďalších drobností navyše. Napríklad podporu zrkadlenia obrazovky na televízory cez Miracast alebo Google Cast / Chromecast. Je tu aj NFC, podpora USB OTG a podpora režimov ClearAudio+ či ekvalizéru pre úpravu zvuku prehrávaného cez slúchadlá.

Používatelia so slabším zrakom využijú gesto priblíženia obrazovky po trojitom zaťukaní na jedno miesto.

Karta asistent dokáže preniesť údaje z iného Androidu alebo iPhonu, vyčistiť vnutorné úložisko a RAM, prípadne načasovať rôzne akcie na konkrétne časy. Po 23:00 sa napríklad môže aktivovať Letový režim, v práci o 10:00 zas Bluetooth a pod. Ak potiahnete prst od spodného okraja šikmo nahor, obrazovka sa zmenší a uľahčí ovládanie jednou rukou.

O dodávanie energie sa stará 2700 mAh batéria s podporou rýchleho nabíjania. My sme však v balení žiadny adaptér nedostali. Sony implementovalo aj svoje tradičné šetriace režimy STAMINA a Ultra STAMINA, ktoré obmedzia aktualizácie na pozadí, respektíve vypnú všetky funkcie okrem Telefónu, SMS správ, Fotoaparátu, Rádia a hudobného prehrávača.

Adaptívne nabíjanie Qnovo má zas znížiť nabíjací prúd pri nabíjaní cez noc. Má sa tak zvýšiť životnosť batérie pri dlhodobom používaní.

Aj napriek relatívne nízkej kapacite mobil s prehľadom zvládne celý deň používania a približne 12 hodín aktívnej prevádzky. V tomto ohľade sa na nič sťažovať nemôžeme.

Výhody:

+ predná kamera s vysokým rozlíšením a autofokusom

+ veľký displej

+ grafická nadstavba s minimom zásahov

+ Asistent Xperia, zväčšovanie obrazovky a ovládanie jednou rukou

Nevýhody:

- chýbajúca čítačka odtlačkov prstov

- mimoriadne veľké rozmery a okraje nad a pod displejom

- chýba vodeodolnosť

- iba mono reproduktory

- vysoká cena

Orientačná cena: 369 eur (Mall.sk)

Záver

Veľká Sony Xperia XA1 Ultra ponúkne výborný displej a množstvo funkcií pre zväčšovanie textu či prostredia. Hoci nemá stereo reproduktory, môže poslúžiť na pravidelné sledovanie filmov alebo konzumáciu obsahu na internete.

Pravdepodobne však hlavne v domácom prostredí, pri každodennom používaní by nám chýbala dnes už takmer povinná čítačka odtlačkov prstov. Najmä pri mobile za viac než 350 eur.

Pomerne zvláštna je aj kombinácia oboch fotoaparátov, ktorá jasne favorizuje ten predný, s automatickým zaostrovaním a optickou stabilizáciou.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XA1 Ultra.

Diskusia k článku:

Lukas 09.09.2017 - 21:04

no tak toto je ozaj originál tehlička:)

Celá diskusia 1 príspevok