Poradňa: Ako sa vyznať v kódových označeniach smartfónov?

Môže mať smartfón z jedného e-shopu iné súčiastky než rovnaký telefón od druhého obchodníka? Pravdepodobne áno, výkon by však mal byť veľmi podobný.

V sobotnej rubrike Poradňa vždy vyberieme jeden e-mail od našich čitateľov. Pokiaľ vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Martin sa napríklad chce lepšie orientovať v ponuke e-shopov: "Dobrý deň, pri objednávaní telefónu cez e-shopy som si všimol, že sa často uvádza aj akýsi kód, ktorý sa niekedy líši. Napríklad Samsung Galaxy S7 edge s označením "G935" alebo "G935f". V jednom článku o S8-ke som sa dočítal, že rovnaký telefón za rovnaký peniaz môže mať rôzne súčiastky horšej a lepšej kvality. Mohli by ste o tomto napísať článok? Ak už je, a nevšimol som si ho, tak sa ospravedlňujem. Ďakujem."

S tým, že by výrobcovia používali rôzne kvalitnejšie alebo horšie súčiastky zámerne, sme sa v redakcii nestretli. Je síce pravda, že staršie telefóny od HTC bolo možné kúpiť s LCD aj AMOLED displejom a spomínaný Samsung Galaxy S8 sa vyrába s dvomi rôznymi procesormi.

Dôvody sú však väčšinou kapacitné. O nové vlajkové lode býva v prvých mesiacoch predaja obrovský záujem a počet čipov, ktoré dodávatelia dokážu vyrobiť, je limitovaný. Zrejme aj preto má európsky Galaxy S8 procesor Exynos 8895 a v USA alebo Číne by ste v ňom našli známy Snapdragon 835.

Kódové označenie slúži práve na rozlíšenie jednotlivých modelov. Nie je však nijako utajované a už vôbec by nemalo zákazníkov zavádzať, hoci na weboch o mobiloch alebo v e-shopoch ho ćasto nenájdete.

V prípade Samsungu Galaxy S8 by napríklad "G950F" malo označovať spomínaný európsky Exynos. Iné označenie bude mať single SIM verzia, iné dual SIM model (G950FD) a pri ďalších značkách môžu byť rozdiely tiež pri 32 či 64 GB úložisku alebo verziách podporujúcich frekvenčné pásma ázijských operátov.

Ak má niektorý operátor od výrobcu exkluzivitu a mobil branduje do svojich farieb, premietne sa to aj sem - v USA napríklad G950A pre AT&T či G950T pre T-Mobile.

Rozdiely medzi rôznymi procesormi samozrejme sú a teoreticky by sa mali prejaviť po spustení testovacích benchmarkov. Podľa výrobcov by však nemali byť nijako závratné a pri bežnom používaní ich zrejme ani nepostrehnete.

Drobnou výnimkou je zrejme len nový Huawei P10, ktorý sa dodáva s rozdielnymi typmi pamätí a vnútorných úložísk. Tu má však zrejme zákazník smolu, podľa dostupných informácií sa totiž kombinácia týchto súčiastok v tomto prípade nijako nepremieta do kódových označení a je viac-menej náhodná.

Do menej serióznych e-shopov u nás sa často dostanú aj mobily, ktoré sa na náš trh oficiálne nedovážajú. Obchodník ich chce mať lacnejšie alebo skôr, preto ich nakúpi za hranicami. Dvojročnú záručnú dobu podľa zákona by vám mal poskytnúť tak či tak, odporúčame však nakupovať v overených e-shopoch a míňať peniaze za mobily, ktoré a u nás predávajú aj oficiálne.

V prípade iPhonov napríklad môžete smartfón s platnou zárukou odniesť rovno do niektorých autorizovaných servisov, kde vám ho vymenia. Ak by ste mali verziu s iným kódovým označením ako by mala mať verzia pre náš trh, môžete mať problém. Záruku zrejme naďalej dokážete uplatniť u svojho predajcu, no čas potrebný pre dokončenie reklamačného procesu sa zbytočne predĺži. Ak obchodník predáva várku z iných krajín, po pár mesiacoch už nemusí mať žiadny ďalší kus, ktorý by vám dal.

Aká je teda naša odpoveď pre Martina v skratke? Áno, z kapacitných dôvodov môžu mať modely (obvykle len na rôznych trhoch) rozdielne komponenty. Jeden by však nemal byť viac poruchový než iný a veľmi podobná by mal byť tiež ich výkon. Tieto rozdiely by sme pri kúpe zrejme dokázali zanedbať a nebrať na ne ohľad. Skôr odporúčame sledovať kódové označenia preto, aby ste dostali model so správnou veľkosťou úložiska, single SIM alebo dual SIM funkcionalitou a podporou všetkých LTE pásiem u nás.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu