Huawei Kirin 970: výkonný procesor s umelou inteligenciou

Novinka podľa výrobcu dosiahne až o 25 % vyšší výkon než predchodca. Vďaka neurónovej jednotke bude využívať prvky umelej inteligencie. Jej fungovanie sa podpíše napríklad na kvalitnejších fotografiách.

Čínska spoločnosť Huawei predstavila na veľtrhu IFA 2017 svoj nový procesor, ktorý nesie označenie Kirin 970. Ide o nástupcu modelu 960 a výrobca sa v ňom zameriava na použitie umelej inteligencie (AI). Osemjadrový čipset je postavený na 10 nm výrobnej technológii, čo umožňuje dosiahnuť 25-percentný nárast výkonu v porovnaní s modelom Kirin 960. Výrobca tiež udáva, že nový čip v teste spracovania obrazu dokázal spracovať až 2000 obrázkov za minútu. S týmto výsledkom je vraj rýchlejší než konkurencia.

Procesor bude okrem toho spárovaný s novým 12-jadrovým grafickým čipom a špeciálnou jednotkou NPU (Neural Processing Unit). Tá bude určená na manipuláciu s úlohami umelej inteligencie. Budúca vízia spoločnosti Huawei zahŕňa hlbokú integráciu umelej inteligencie do každého smartfónu nielen na softvérovej úrovni.

Na jej základe by tak AI mala vykonávať množstvo operácií. Ich príkladom môže byť alokácia pamätí, vykresľovanie používateľského rozhrania, spracovanie obrazu z fotoaparátu, vyvažovanie záťaže a plánovanie úloh. Tieto operácie bude v telefóne spracovávať nová jednotka NPU, ktorá bude spolupracovať s Cloud AI od Huaweiu.

Kirin 970 ponúkne aj ďalšie výrazné vylešenie - zvládne pri dual SIM telefóne využívať 4G pripojenie na oboch SIM kartách naraz. Doteraz mohla druhá SIM pracovať len v 2G alebo 3G sieti. Prvé smartfóny, ktoré budú ťažiť z výhod nového čipsetu by mohli byť pripravovaný Huawei Mate 10 a M10 Pro. Ich vydanie je naplánované na 16. októbra.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Karol 07.09.2017 - 00:13

Veru tak!Mate 10 bude mašina ako hrom!...:-)

Celá diskusia 1 príspevok