Poradňa: hľadáme malý a výkonný android

Chcete malý a skladný telefón akurát do vrecka? Priaznivci iOS si môžu kúpiť 4'' iPhone SE, no ak chcete používať Android, musíte sa uspokojiť s väčšími displejmi.

Víkendový seriál Poradňa tvoríme na základe e-mailov od našich čitateľov. Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Ján chce nový smartfón: "Už dlhšie hľadám malý mobil (aby mi nezavadzal vo vrecku) s dobrým foťákom (ostré snímky, blesk, rýchly autofokus) a sikovným hardvérom, nech nemrzne a neseká sa. Veľmi sa mi páči iPhone SE, ale nie je to android a je drahý. Keď hľadám na cenových porovnávačoch, neviem sa zorientovať, čo je starý mobil a čo už novší. Je na trhu niečo malé a šikovné? S maximálne 4-palcovým displejom. Ďakujem.

Nuž, priaznivci operačného systému iOS naozaj môžu siahnuť po kompaktnom 4-palcovom iPhone SE s 32 GB úložiskom za 379 eur.

Keď hľadáte smartfón s Androidom, nič podobne výkonné s rovnako veľkým displejom na trhu prakticky nenájdete. Musíte sa uspokojiť s väčšou uhlopriečkou. Každopádne platí, že ostatní výrobcovia dokážu efektívnejšie pracovať s rámom okolo obrazovky, takže väčší displej nemusí nutne znamenať oveľa nafúknutejšie vrecko.

iPhone SE je vysoký 124 milimetrov a široký 59 milimetrov. Váži 113 gramov.

Samsung Galaxy A3 (2017) ponúkne až 4,7-palcovú obrazovku, no pôdorys prednej steny udržal na 135 x 66 mm. Pri sebe budete cítiť 134 gramov.

Samsung ponúkne výborný 13 Mpix fotoaparát s nahrávaním Full HD videí a oveľa väčšiu 2350 mAh batériu. Do väčšieho tela sa totiž ľahko zmestí silnejší akumulátor, ktorý odstráni starosti s hľadaním nabíjačky už krátko poobede. Galaxy A3 (2017) je navyše vodeodolný. Dá sa zohnať za cenu tesne pod 300 eur.

Recenzia: Samsung Galaxy A3 (2017) - odolnejší, výkonnejší a drahší

Sony Xperia X Compact stojí už o niečo viac, minimálne 344 eur v serióznych e-shopoch. Má 4,6-palcový displej a rozmery 129 x 65 mm, čo je k iPhonu ešte o niečo bližšie.

Sony konečne posunulo jeho 23 Mpix fotoaparát na veľmi slušnú úroveň a zaostrovaniu pomáha aj laserové snímanie vzdialenosti objektov. Batéria? Až 2700 mAh a množstvo rôznych šetriacich režimov STAMINA k tomu. K 3 GB RAM a 32 GB vnútornému úložisku môžeme pripočítať aj praktické stereo reproduktory.

Xperia X Compact v týchto dňoch dostáva nástupcu s krkolomným názvom Xperia XZ1 Compact, ktorý je vodeodolný. Zohnať ešte môžete aj staršiu no stále drahú Xperiu Z5 Compact alebo dokonca Xperiu Z3 Compact, no tá už k žiadnym rýchlikom patriť nebude.

Recenzia: Sony Xperia X Compact - opäť jediná svojho druhu

Ostatné smartfóny s podobnými uhlopriečkami patria medzi staršie modely s menej než 2 GB RAM. Ich kúpu dnes už odporučiť nemôžeme.

Diskusia k článku:

juryno 02.09.2017 - 13:27

Osobné dodnes používam SE Xperia ST15i, myslím si že dodnes je to najmenší android. Na aliexpresse sa dá kúpiť za 40€.

juryno02.09.2017 - 13:27 Trvalý odkaz

Rovnaky problem riesim aj ja a uz dlho.a nie je ozaj z coho vyberat.ber A3 2017.pri zhruba rovnakej velkosti so sony ma vacsi displej.odrataj so sony 0,3 palca lebo ma tlacitka na displeji. na pracu ti zostane so sony 4,3 palca.samsung ma 4,7 palca a je tensi. Znacny bonus je vodeodolnost,amoled a always on.jednoznacne myslim ze samsung

ondrakomous02.09.2017 - 16:03 Trvalý odkaz

z malych telefonu a3-je porad silene predrazena, xperia X comapact, taky predrazena stredni trida, pokud chce clovek maly kompaktni telefon opravdu vykonny, tak je bohuzel jediny kandidat iphone SE. je spis otazka jestli neni vhodnejsi kandidat z vetsich telefonu LG g6, samsung s7, honor 9,napriklad samsung s7 rozmerove 142x69,9mm, coz je naprosto zanedbatelny rozmerovy narust.

Peter02.09.2017 - 16:40 Trvalý odkaz

a3 2017 dokazes cez bazos kupit novy nerozbaleny vybraty na pausal kludne za 210e +-... s plnou zarukou

ondrakomous02.09.2017 - 16:48 Trvalý odkaz

a3 se nevyplati kupovat je uplny lowendak, strasne slaby chipset, iphone SE ma cca 5x vyssi vykon. Xperia X compact, je zase uplne cheap plastak, s prumernym fotakem a stredne vykonnym chipsetem-same kompromisy, strasne nevyhodny kauf, takovy mobily nechce nikdo ani zadarmo, plast uz par let nefrci. kolem 200 sezenes slusny samsungy s6 na bazosi, tam uz je to pouzitelny, rozmer 143, bezproblemova velikost, akorat chybi slot na karty.

Celá diskusia 17 príspevkov