Poradňa: Ako dostať všetky SMS, aplikácie a iný obsah do nového iPhonu?

Kúpili ste si nový iPhone a radi by ste v ňom mali všetky staré SMS, fotografie či aplikácie z toho starého? Pozreli sme sa na tri spôsoby, s ktorými to zvládne každý.

Seriál Poradňa pripravujeme na základe ohlasov našich čitateľov. Ak vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk. Z redakčnej pošty každú sobotu vyberieme najzaujímavejšiu otázku a budeme sa jej venovať formou takéhoto článku.

Tentoraz skúsime pomôcť Karolovi s jeho novým iPhonom: "Vážená redakcia, chcel by som vás poprosiť o radu. Mám iPhone 6S už viac než rok a teraz chcem prejsť na iPhone SE. Chcel by som v ňom mať všetko to, čo mám na iPhone 6S. Chcem tam mať tie isté SMS-ky, WhatsApp správy aj všetky aplikácie. Aký je prosím vás najrýchlejší spôsob, ako to docieliť? Veľmi pekne ďakujem."

iOS má jeden z najprepracovanejších systémov záloh, na ktorý sa súčasné androidy zatiaľ nechytajú. Samozrejme, prechod z jedného iPhonu na druhý je oveľa jednoduchší, než výmena mobilov s Androidom naprieč rôznymi značkami.

Karol a iní používatelia majú na výber 3 základné spôsoby prenosu údajov:

1. Prostredníctvom iCloudu

V nastaveniach úložiska iCloud vo vašom starom iPhone sa uistite, že máte povolené prepínače pri všetkých dôležitých aplikáciách. Bez dokúpenia ďalšieho priestoru môže váš smartfón využívať 5 GB úložisko, čo zvyčajne stačí na zálohu všetkých e-mailov, SMS správ, kontaktov a údajov z každej nainštalovanej aplikácie.

Problém môže byť iba s Knižnicou fotografií a videí, ktoré sa do 5 GB iCloudu zmestia len ťažko. Odporúčame ich teda zálohovať inam, napríklad na Dropbox, OneDrive alebo výbornú službu Google Photos.

Nový iPhone si potom pri prvom zapnutí vypýta heslo do vášho iCloud účtu a ponúkne obnovu z tejto zálohy. Za niekoľko desiatok minút si obnoví všetky uložené údaje, vrátane tapety na ploche či rozmiestnenia jednotlivých ikon na základnej obrazovke.

2. Cez počítač s iTunes bez zašifrovanej zálohy

Druhá možnosť vám umožní preniesť kompletný obsah, aj s desiatkami gigabajtov fotografií a videí. Postačí pripojiť iPhone k počítaču s nainštalovaným iTunes a vybrať zálohu na "Tento počítač".

Tá sa uloží na pevný disk vášho desktopu či notebooku a na novom iPhone potom po prvom zapnutí vyberiete "Obnoviť zo zálohy cez iTunes".

3. Cez počítač s iTunes s aktívnym šiftovaním a heslom

Odporúčame tiež v iTunes zaškrtnúť voľbu "Zašiftovať zálohu iPhonu" a zvoliť si vhodné heslo. Telefón obnovený z takejto zálohy si bude pamätať aj prístupové heslá do jednotlivých aplikácií. Do Facebooku, Instagramu či bankových aplikácií tak na novom smartfóne nebudete musieť zadávať ani svoje prihlasovacie meno a heslo, čo môže byť trochu otravné.

Jediná vec, ktorú na novej hračke budete musieť nastaviť znova, sú odtlačky v čítačke TouchID. Tie sa z bezpečnostných dôvodov ukladajú iba v čipe každej čítačky.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 26.08.2017 - 13:08

Určite iCloud, prvýkrát som to robil pred 6 rokmi a je to stále jedna z najlepších fičur iOS.. Ostatné postupy sú ťažkopádne.

Karol26.08.2017 - 23:08 Trvalý odkaz

Trošku tomu nerozumiem.Chcem urobiť zálohu cez iCloud a vypisuje mi,že iPhone nieje možné zálohovať pre nedostatok miesta v iCloud úložisku.Pritom moje úložisko zaberá iba 1.55 Gb z 5GB...tak nechápem...a ako ste prišli k tomu tretiemu obrázku,kde si vyberáte čo chcete zálohovať?díky

Patrik27.08.2017 - 19:09 Trvalý odkaz

Rozhodne by som použil zálohu cez kábel a iTunes pri prechode na nový mobil

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne27.08.2017 - 19:14 Trvalý odkaz

Kajoblesk, zrejme mas vela fotiek. Ja si platim 0.99€ mesacne za 50GB, mam este 2 iPady okrem iPhonu a to sa nakopi ani nevie clovek ako...

p@trik, zbytocny kabel, zbytocny softver v PC. Pre lepsi pocit, to kludne urob, ale ako skuseny pouzivatel ti hovorim, ze to bude len obchadzka, aby ty si sa citil lepsie. Ak to vsak v tebe vyvola pocit bezpecia - nech sa paci, je to jedna z pracnejsich moznosti.

Patrik28.08.2017 - 10:22 Trvalý odkaz

@Wayne ja osobne som pri prechode používal aj iCloud aj iTunes, oboje je použitelné :)

Celá diskusia 5 príspevkov