Samsung Galaxy Mini (Samsung S5570)

PRVÝ KONTAKT so smartfónomLacný smartfón s 3,1'' QVGA displejom, 3 Mpix fotoaparátom, FM rádiom, podporou GPS a Wi-Fi.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.2,

procesor: 600 MHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 110 x 61 x 12 mm

hmotnosť: 105 gramov (zistená: 106 g),

displej: aktívny TFT, dotykový (kapacitný), 240 x 320 b., 48 x 64 mm, uhlopriečka 3,1'' (79 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3 Mpix, záznam videí (320 x 240 b.), geotagging,

pamäť: 160 MB + microSD,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi (802.11b/g/n),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS aj RT),

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: 1200 mAh,

výdrž: do 420 h pohotovosti / 6 h hovoru

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: vo viacerých farbách zrejme už prvý štvrťrok 2011, asi 200 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový ani LED blesk, aktívny kryt objektívu, autofókus, pravdepodobne ani HSUPA.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, potrebné dokumenty.

Sympatický lacný android so slušnou výbavou aj rýchlymi reakciami, tak by som stručne charakterizoval Galaxy Mini. S jeho názvom však dvakrát nesúhlasím, rozmery ani hmotnosť Galaxy Mini vôbec nie sú mini - od takej Xperie X10 mini má tento android pekne ďaleko.

Už po prvých sekundách oceňujem hardvérové tlačidlá pod displejom. Ten rozsvietite len stredným, podobne, ako na ostatných androidových Samsungoch. Hlasy, že QVGA rozlíšenie je na takéto rozmery displeja primalé si neuvedomujú, že obrazovka je jediným miestom na zadávanie textu. Ja preto veľký displej s malým rozlíšením kritizovať nebudem. Preferujem QWERTY klávesnicu aj pri polohe smartfónu na výšku, a tak rozmery displeja Galaxy Mini (najmä šírku obrazovky, ktorá prekonáva aj Galaxy 3, aj Xperiu X8) považujem každopádne za výhodu. A kto chce lepšie rozlíšenie, nech si priplatí za Galaxy Ace a Mini nech bez posmeškov prenechá menej solventným majiteľom. Nie je to žiaden neznačkový šmejd, aby sme ho museli zatracovať. Displej je na slnku menej spoľahlivý, ale to platí pre všetky lacnejšie (a tiež takmer všetky drahšie) androidy. Galaxy Mini nechýba akcelerometer a otáčanie obrazu na displeji podľa polohy prístroja.

Horná lišta nového Androidu už ponúka 5 skratiek, novinkou je zapnutie / vypnutie otáčania displeja, čo oceníte najmä ráno v posteli, pri čítaní správ v polohe ležmo. Prispôsobenie Androidu Samsungom nikdy nebolo drastické a vždy som ho skôr vítal než kritizoval. Horná lišta fajn, s ňou šikovne prepojený hudobný prehrávač a FM rádio fajn, klávesnicu môžete zameniť inou (napr. Smart Keyboard) a Samsung Apps môžu niekoho len potešiť. Možno by to chcelo lepšie možnosti usporiadania menu, ale k dispozícii je aspoň ručné prehodenie položiek podľa vášho vkusu, čo musí každému stačiť.

Dovolím si ešte jednu matematickú vsuvku. Displej Galaxy Mini s uhlopriečkou 3,1'' (78 mm) má vďaka malému pomeru strán (presne 4 : 3) rovnakú plochu ako 3,2'' (81 mm) displej Galaxy 3. Ten je totiž užší a vyšší (pomer 4,9 : 3), čo sa vždy podpíše na horšom písaní na virtuálnej klávesnici v polohe na výšku a lepšom v polohe telefónu na ležato. A keďže ja píšem správy oveľa častejšie v klasickej polohe, paradoxne, uvítam skôr slabší, ale širší displej Galaxy Mini než lepší, ale užší displej Galaxy 3.

Ešte sa vrátim k trojici tlačidiel pod displejom - nie sú totiž nijako podsvietené. Inak k nim nemám jedinú výhradu a vďaka dobrému tvarovaniu ich vždy ľahko nahmatáte.

Vypínač v bočnej stene je mimoriadne návyková záležitosť, chránený slot pre microSD v tej istej stene tiež potešil. Konečne po dlhej dobe smartfón, na ktorom pre vybratie pamäťovej karty netreba odnímať zadný kryt. Mimochodom, spracovanie Galaxy Mini považujem za veľmi slušné. Konektor pre slúchadlá je v hornej stene, kde nájdete aj chránený microUSB konektor. Ten by som radšej uvítal v spodnej stene.

Fotoaparát je obyčajný, bez mechanickej spúšte a vhodný len na denné snímky. Galéria reaguje na multitouch ovládanie aj poklepanie prstom. Hudobnému prehrávaču nemám čo vyčítať a FM rádio ma teší podporou RDS aj RT (Radio Text).

UKÁŽKA VIDEA (súbor 0,5 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 15 fps, 627 kbps; zvuk: AAC, 20 kbps; celkovo: 5 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Inteligentné vyhľadávanie má jedinú chybu - nachádza len krstné mená, resp. len prvé znaky celého mena. A tak si vždy radšej nainštalujem SuperDial a umiestnim ho do spodnej lišty. Ten slúži aj na hľadanie kontaktov, aj ako denník posledných hovorov. Ale pozor, zobrazovanie zmeškaných hovorov riešte cez klasický denník hovorov od Samsungu, resp. Googlu, inak vám červená šípka nezmizne z hornej lišty a bude vás to otravovať. Ak nechcete nič inštalovať, stačí na domácej obrazovke používať fulltextové vyhľadávanie čohokoľvek (na domácej obrazovke stlačte ľavé tlačidlo pod displejom a zvoľte "hľadať"). Nájde aj kontakty, a to aj podľa priezvisk, aj podľa firiem.

Hľadáte svoj prvý android? Odporúčame naše video: Začíname s Androidom

Samsung Galaxy Mini sa nemusí hanbiť ani za výdrž na jedno nabitie. Ak vám však na tomto údaji veľmi záleží, investujte radšej do Galaxy 3 s 1500 mAh akumulátorom.

Výhody:

- OS Android 2.2

- rýchle reakcie,

- široký displej oceníte pri písaní textov v polohe na výšku,

- vypínač v bočnej stene je praktickejší než v stene hornej.

Nevýhody:

- rozmery a hmotnosť nekorešpondujú s názvom.

- absencia slúchadiel v balení,

- chýba zaostrovanie fotoaparátu,

- nepodsvietené tlačidlá pod displejom.

Orientačná cena: 172 eur (epicentrum.sk)

Záver

Za tie peniaze je to celkom vydarené zariadenie. A či by som si Galaxy Mini kúpil? Asi by som investoval radšej do Xperie X8 (domácu obrazovku na nej nahradil nadstavbou z Marketu - Zeam, Launcher Pro alebo niečím podobným - a užíval si dvojnásobné rozlíšenie displeja) alebo si priplatil za Galaxy 3 so silnejšou batériou a zaostrovaním fotoaparátu. Android 2.2 má však svoje podstatné výhody a spomínané telefóny sú v predaji so staršími verziami OS. Preto nechcem lacné Galaxy Mini zatracovať a rozhodnutie nechám na vás, zákazníkoch.

Produktová stránka: Samsung Galaxy Mini

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.03.2011 - 01:51

laci: 40min navigacia cez waze + 2 hovory do 2min, vydrzi dva dni.. nika: skus resetnut telefon (vyp/zap a nainstalovat znova) laci: mne MMS nejdu ani s datami, dam stahovanie vyhodi podrobnosti o sprave, dam ok, a hasla fajka, nic sa nedeje. Neriesim, nechyba mi to nejak.. len stve :)

anonymous26.01.2011 - 21:29 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: david, NortySP, juraj, vďaka za upozornenie na chyby. Všetko sme opravili a diskusiu pre zvýšenie prehľadnosti premazali. :)

anonymous27.01.2011 - 11:09 Trvalý odkaz

Peto: Na to, ze to ma len 3,1" display su tie rozmery velke. Pod mini si predstavujem nieco pod 100x55x15

anonymous27.01.2011 - 11:11 Trvalý odkaz

hellwet: kebyze ma blesk tak by sa to dalo pocitat ako konkurent xperie mini

anonymous27.01.2011 - 12:18 Trvalý odkaz

DJ Pepe: 3,1"displej s QVGA rozlisenim... 2. wildfire...

Celá diskusia 347 príspevkov