NextRadio: offline FM rádio pre Android

Chýba vám vo vašom telefóne FM rádio? Tento problém rieši aplikácia NextRadio, ktorá odomkne FM tuner. Môžete si tak vychutnať rádio bez kompresie a využitia mobilných dát. Jej dostupnosť je však obmedzená.

FM rádio bolo kedysi základnou funkciou, ktorá v dnešných smartfónoch mnohým chýba a v redakcii to často kritizujeme. Dôvodom je pravdepodobne veľké existencia množstva aplikácií, ktoré vám umožnia počúvať stream takmer akéhokoľvek rádia na svete. A internet v mobile už býva samozrejmosťou. Tieto aplikácie však dokážu spotrebovať množstvo predplatených dát a majú vplyv aj na rýchlejšiu spotrebu energiu.

Prijímanie rádiového signálu pomocou tunera vás nestojí žiadne dáta a je oveľa šetrnejšie aj voči vašej batérii. Ďalšou výhodou je, že s tunerom naladíte všetky rádiá, ktoré máte aktuálne v dosahu. Výrobcovia však aj napriek tomu vstavané FM rádio už takmer neponúkajú.

Možno ste nevedeli, že aj keď výrobca vo výbave rádio neuvádza, váš android môže mať zabudovaný rádiový FM prijímač. Môžete ho dokonca používať aj bez toho, aby ste mali v zariadení root či porušili akékoľvek zmluvné podmienky používania. Hardvérové špecifikácie Androidu totiž zahŕňajú funkciu FM rádia aj vtedy, keď k nej operačný systém neponúka žiadny prístup. Výrobcovia často FM rádio ignorujú a nepridajú do systému kompatibilnú aplikáciu, ktorá by vám ho dokázala spusti. FM prijímač tak ostáva deaktivovaný. Tento problém rieši aplikácia NextRadio. Bohužiaľ, má to háčik.

Na jej inštaláciu je nutné mať minimálne Android 4.2 a podporovaný telefón. Aplikácia je však dostupná len v USA a zatiaľ nevieme, kedy by mohla doraziť aj k nám. Po inštalácii funguje tak, že detekuje FM čip vo vašom telefóne. K počúvaniu rádia sú následne nutné už len akékoľvek slúchadlá, ktoré slúžia ako anténa. Odkaz na stiahnutie súboru .apk nájdete nadpis.

Počúvať môžete aj cez reproduktor vášho telefónu, no aplikácii zatiaľ chýba presmerovanie vstupu na Bluetooth reproduktor, čo by sa dalo tiež šikovne využiť. Hoci u nás zatiaľ chýba podpora, NextRadio je aplikácia, ktorá si zaslúži pochvalu. Hravo rieši absenciu FM rádia, ktorú v dnešných telefónoch už dlhodobo kritizujeme.

Zdroj: cnet.com

Diskusia k článku:

shaggy 19.08.2017 - 20:52

O com je teda tento clanok? O appke, ktora sa da naisntalovat len v US? A co takto dat nejaky navod ako to obist? Takto nema ziadnu pridanu hodnotu...

Lenka Ivančíková20.08.2017 - 14:16 Trvalý odkaz

Na konci clanku je doplneny link na stiahnutie .apk suboru.

shaggy20.08.2017 - 20:34 Trvalý odkaz

Skusal na Samsung S7 od Telekomu - aparat nie je podporovany...

AdoP21.08.2017 - 18:21 Trvalý odkaz

Nefunkcnost radia bez sluchadiel na hlasity odposluch je uplna slabost mobilov a vyuzivanie bluetooth reproduktora, ako jednej z moznosti tiez nie je vitazstvo. Ziarenia je vsade dost a nutnost stale vlacit so sebou reprak je na obtiaz. V pripade pouzitia sluchadiel ako anteny ani nebyva moznost hlasiteho odposluchu fm radii. Funguje to iba pri net radio aplikaciach aj bez sluchadiel, mozno aj pri niektorych fm aplikaciach, no nestretol som sa s tym.

Celá diskusia 6 príspevkov