(Lenovo) Motorola Moto Z2 Play - chudšia, ľahšia, chytrejšia

Recenzia 5,5'' androidu s Full HD obrazovkou, 12 Mpix fotoaparátom, Moto funkciami, 3000 mAh batériou a množstvom pripojiteľných modulov.

Mobilná divízia značky Motorola má za sebou dlhú a komplikovanú cestu. V roku 2012 ju pod svoje krídla zobral Google, aby ju neskôr predal čínskemu Lenovu. To sa jeden čas snažilo pôvodné logo potlačiť do úzadia a novinky na našom trhu prezentovalo ako "Lenovo Moto".

Teraz sa zrejme všetko mení znova. Pôvodné mobily Lenova z trhu pomaly miznú úplne a kúsky zo série Moto by sa mali opäť vrátiť k tradičnému označeniu Motorola, ktoré má o niečo lepší zvuk v Európe aj za oceánom.

ikona

Základné info: (Lenovo) Motorola Moto Z2 PlayTenší a ľahší nástupca Moto Z Play s podporou Moto mods, 5,5'' Full HD displejom, procesorom Snapdragon 626, OS Android 7.1.1 Nougat, 12 Mpix fotoaparátom a 3000 mAh batériou.

Na technologických weboch sa už špekulovalo o rôznych modulárnych smartfónoch. Pôvodná idea pod názvom Project Ara napríklad sľubovala jednoduchú výmenu procesora, displeja či operačnej pamäte. LG G5 zvolilo konzervatívnejší prístup a smartfóny Moto Z, vrátane testovanej Moto Z2 Play, v ňom pokračujú.

Hardvérová výbava telefónu zostane nezmenená v pevnej unibody konštrukcii, no na chrbát si vďaka Moto Mods môžete jednoducho nacvaknúť iný kryt, dodatočnú batériu či dokonca reproduktor JBL, miniprojektor, lepší fotoaparát Hasselblad alebo nový herný GamePad.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Po príslušenstve v hodnote niekoľkých stoviek eur pravdepodobne siahne len hŕstka nadšencov, 49-eurový prídavný 2220 mAh Power Pack sme si vyskúšali aj my.

Holá zadná strana Moto Z2 Play vyzerá trochu čudne. Objektív fotoaparátu s bleskom z nej vystupuje až o 2,5 milimetra a niekomu môže prekážať aj absolútne rovná plocha, okraje antén tmavšou farbou či odkryté zlaté konektory pre spomínané Moto Mods.

Ja som bol počas používania a testovania s Power Packom lenivý a zvykol som si na život so šesťmilimetrov hrubým telefónom bez krytu, hoci jeden tenký magnetický kryt nájdete rovno v balení. Pre zlatú verziu bude pripravený drevený dizajn, my s čiernou verziou sme dostali Herringbone Nylon s textúrou z tkaniny.

V jej medzerách občas zostávajú nečistoty (na výber bude aj koža či obyčajný plast od cca 19 eur) a kryt samotný by mohol držať lepšie, bez zbytočných pohybov. Pri pravidelnom odnímaní a zakladaní batérie však drobnú vôľu magnetov oceníte.

Prednej strane dominuje hlavne 5,5'' displej, ktorému postačí Full HD rozlíšenie. Pod ním zostalo miesto na čítačku odtlačkov prstov. Tá dokáže obrazovku zároveň s odomknutím rozsvietiť, ale aj zhasnúť, takže na maličký vypínač pod tlačidlami hlasitosti môžete úplne zabudnúť.

Jemné posunutie telefónu na stole alebo jeho uchopenie do rúk navyše aktivuje ambientnú obrazovku s aktuálnym časom, zostatkom energie v batérii a ikonami aplikácií so zmeškanými udalosťami. Správnym ťahom prsta sa tak dostanete priamo ku konkrétnej konverzácii alebo statusu. Väčšie okraje okolo displeja mi v tom príliš neprekážali.

Moto Z2 Play ponúka zmenu písma, veľkosti niektorých prvkov prostredia a dva farebné režimy Super AMOLED obrazovky. Rozsvietenie displeja vypínačom zobrazí tradičnú ponuku zmeškaných notifikácií, ako ju už z Androidu 7.1.1 poznáme veľmi dobre. Po odblokovaní sa k nej pridá svižné prostredie bez akejkoľvek grafickej nadstavby.

Štandardná teda bude aj horná sťahovacia lišta so šesticou rýchlych prepínačov pre Wi-Fi, Bluetooth, letový režim, mobilné dáta či režim Nerušiť. Ten dočasne potlačí vyskakovanie a zvuk prichádzajúcich notifikácií.

Opätovný pohyb prsta zhora dolu zobrazí zvyšok prepínačov a umožní ich ľubovoľné preusporiadanie. Nezabudnite na tradičnú anomáliu smartfónov Moto. Ak chcete vidieť informáciu o zostávajúcej energii v batérii na obvyklom mieste vedľa hodín, musíte v hornej lište dlhšie podržať ikonu kolieska a všetko povoliť v Tuneri používateľského rozhrania, ktorý sa zobrazí ako ďalšia položka v Nastaveniach.

Vo farbách Androidu bude jednoduchá aplikácia pre Telefonovanie aj centrum SMS-iek. Klávesnicu Gboard môžete mať v akomkoľvek inom telefóne podporujúcom obchod Google Play. Jej horný riadok po podržaní zadáva číslice a výhrady nemám ani k slovenskému prediktívnemu slovníku.

(Lenovo) Motorola medzi aplikácie v systéme pridala iba FM rádio s RDS, nahrávaním a funkciou RT, typické Hodiny obsahujúce aj stopky či budík či dôležitú appku Moto.

Tri skupiny šikovných nápadov totiž aktivujete v nej, nie v systémových Nastaveniach. Čo všetko teda môžete zapnúť?

Ovládanie dotykom napríklad odstráni softvérové tlačidlá Androidu na displeji. Tie budú nahradené gestami pohybom prsta do strán priamo na čítačke odtlačkov. Zmenšenie obrazovky zas zjednoduší ovládanie v jednej ruke alebo počas chôdze.

No a medzi klasické gestá smartfónov s logom Moto už patrí rýchle spustenie fotoaparátu dvojitým otočením zápästia alebo aktivácia LED baterky zatrasením.

V sekcii Moto obrazovka zas aktivujete spomínané ambientné zobrazenie aktuálneho času a notifikácií po pohybe telefónu. Trochu neprakticky je tu tiež nočný režim, ktorý šetrí vaše oči pri čítaní v tme. Konkurencia má prepínač pre takéto automatické zožltnutie farieb priamo v hornej lište.

Funkcia Moto Hlas, ktorá má telefón prebudiť po vyslovení špeciálneho pokynu, pre slovenčinu bohužiaľ nefunguje.

Naša verzia (Lenovo) Motorola Moto Z2 Play mala 64-gigabajtové vnútorné úložisko, z ktorého si systém ukrojil približne 14 GB. Zvyšok zostal voľný pre aplikácie, videá a fotografie. Tento priestor ale môžete rozšíriť aj ďalej, po zasunutí vlastnej microSD karty. Priestor pre ňu je dokonca samostatný, naďalej teda budete môcť využívať obe SIM karty.

Väčšia 64 GB verzia je doplnená rovno 4 GB operačnej pamäte, spolu s použitým Snapdragonom 626 teda telefón nezaváha ani pri náročnejších úlohách.

Hlavný fotoaparát má na rozdiel od modelu Z2 Force len jeden 12 Mpix snímač. V zhoršených svetelných podmienkach mu pomáha laserové zaostrovanie a svetelný objektív s clonovým číslom až f/1.7. Mierne vystupovať bude aj po nasadení nylonového krytu, ale nejedná sa o nič výrazné. Mal by odolať poškriabaniu a po položení na stôl sa nehýbe.

Rýchle spúšťanie zápästím je návykové a práca so zaostrovacím krížom, ktorý potom môžete prstom presunúť kamkoľvek na displeji, rýchla. Krúženie okolo neho vám umožní upraviť expozíciu.

Na základnú obrazovku fotoaparátu sa dostalo už len ovládanie HDR, blesku a samospúšte. Menu vľavo hore ale vyvolá ponuku spomaleného videa, panorámy a profesionálneho režimu, kde dostanete príležitosť ručne zaostrovať, regulovať vyváženie bielej, ISO či čas uzávierky.

Výsledné snímky nie sú perfektné, ale ponúknu veľa detailov a verné farby. Reakcie na spúšť sú rýchle, rovnako ako zaostrovanie. Snímač ale mohol mať vyšší dynamický rozsah. Zábery z prírody budú občas prepálené aj po nastavení HDR na režim Auto.

Pri fotografovaní blízkych objektov automatika volí nižšiu hĺbku ostrosti. To sa niekedy hodí menej, inokedy zas vďaka tomu ľahko vytvoríte pôsobivé portrétne fotografie s efektným rozmazaným pozadím. Ak chcete mať výsledok vždy vo svojich rukách, použite Profesionálny režim.

Pri nahrávaní Full HD so 60 fps ani 4K videí s 30 fps síce nevyužijete stabilizáciu obrazu, pripravená ale bude pauza, ktorá uľahčí jednoduchú editáciu. Dajte si však pozor, ako mobil pri nakrúcaní držíte. Textilný obal vie do videa pri šúchaní rúk o jeho povrch preniesť nežiaduci hluk. Jeho umiestnenie na chrbte úplne dolu nie je najšťastnejšie.

Na druhej strane bude pripravený 5-megapixelový predný fotoaparát, ktorý zvládne nahrávanie Full HD videí pri 30 fps. Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí (Lenovo) Motorola Moto Z2 Play.

Na výdrž 3000 mAh batérie sa sťažovať nemôžem. Manažment v nastaveniach ukázal, že som z nej bol schopný vytiahnuť približne 1 a pol dňa prevádzky. Pri využívaní Waze v aute s rozsvieteným displejom Moto Z2 Play vydrží približne 4 a pol hodiny.

Dodatočný Power Pack s 2200 mAh batériou som využíval pravidelne, pridá približne 70 % energie navyše. Dokáže pracovať v dvoch režimoch, ktoré prepínate v hornej lište (tam je zároveň aj informácia o energii, ktorá v ňom zostáva).

Prvý režim dodáva energiu neustále, takže mobil zostáva na 100 % až pokým Power Pack úplne nevybijete. Potom klesajú percentá v mobile. Ja som následne Pack vždy odhadzoval, kedže vo vrecku nohavíc s ním hrúbka Moto Z2 Play presiahne 11 milimetrov. Druhý režim udržuje telefón na 80 %.

Prijal by som možnosť zapínanie Power Packu regulovať úplne, kľudne mechanickým prepínačom. Tým by sa predĺžila jeho životnosť, kdeže by ste mali počet cyklov plne v rukách. Zišiel by sa tiež USB port, ktorý by externú batériu vedel nabíjať aj bez pripojenia k telefónu. Ten však ponúka iba hrubší turbopower pack s 3490 mAh a rýchlym nabíjaním. Túto klasiku nabijete za cca 2 hodiny, samotný telefón sa s QuickCharge nabíjaním naplo osvieži za 90 minút.

Na zadnej strane batérie rýchlo objavíte malé tlačidlo, ktoré vám prostredníctvom 4 LED orientačne ukáže zostávajúcu energiu aj bez displeja mobilu. Po pripojení k adaptéru sa najprv nabíja Moto Z2 Play, až potom príslušenstvo.

Výhody:

+ výborná výdrž batérie

+ množstvo rozširujúcich modulov Moto Mods

+ čítačka odtlačkov rozsvieti displej a nahradí ovládacie tlačidlá

+ dual SIM dostupný aj s pamäťovou kartou

Nevýhody:

- vystupujúci objektív (najmä bez krytu)

- nižší dynamický rozsah snímača fotoaparátu

- odhalené konektory pre Moto Mods

- umiestnenie mikrofónu pre videá

Orientačná cena: 449 eur

Záver

Moto Z2 Play oproti predchodcovi výrazne schudla. Nižšia 3000 mAh batéria sa ale na výdrži nijako výrazne nepodpísala, cez jeden deň sa poľahky dostanete aj ďalej. Ponúkne dobrý výkon, výborný displej a návykovú čítačku odtlačkov prstov, ktorá nahradí aj dotykové tlačidlá na displeji.

Od fotoaparátu by som za smartfón blížiaci sa k piatim stovkám čakal trochu viac, ale vyslovene nesklame. Ponúkne rýchle zaostrovanie a reakcie. V prídavných Moto Mods vidím veľký potenciál aj pre ďalšie generácie smartfóv Moto. Neviem, či uspeje GamePad alebo prídavný fotoaparát za vyše dve stovky, Power Pack je však elegantnejší a praktickejší než klasické powerbanky.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí (Lenovo) Motorola Moto Z2 Play.

Diskusia k článku:

Borland 30.08.2017 - 14:07

S oneskorenim prisla na nas trh verzia Z2 force, ktora je dnes predavana s velkou zlavou .. chcem sa spytat, ci by ste neurobili recenziu este pred prichodom Z3, kedze v porovnani cena vykon bude asi velmi zaujimavy model ... hlavne fotak .. dik moc

Borland30.08.2017 - 14:07 Trvalý odkaz

Velmi pekna recenzia. Len neviem, co ma presvedcit ludi, aby di radsej nekupili Oneplus5.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy30.08.2017 - 16:21 Trvalý odkaz

da sa na tychto novych "motorolach" fotit tak ze sa dotknem na mieste kde chcem zaostrit a hned mi to spravi aj fotku?

@Borland one+ je v povedomi bezneho cloveka neznama znacka, navyse sa nepredava v kamennych obchodoch a ani u ziadneho operatora. kupia si to len nadsenci :) cize (lenovo) motorola nemusi v podstate nikoho presviedcat aby uprednostil Z Play pred OP 5.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease30.08.2017 - 21:38 Trvalý odkaz

@nerd, dá sa skúšal som to na G5. Perfektná vec.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy30.08.2017 - 22:03 Trvalý odkaz

Dik, to mi na BlackBerry aj LG veľmi chyba.

Celá diskusia 6 príspevkov