Xiaomi Mi Max 2 - veľký obraz aj zvuk

Recenzia dual SIM tabletofónu s 6,44'' Full HD displejom, USB-C, stereo reproduktormi a veľkou 5300 mAh batériou.

Minulý rok Xiaomi rozšírilo ponuku svojich smartfónov o veľký tabletofón Mi Max. Zaujal najmä veľkým 6,44'' displejom a nadpriemernou 4850 mAh batériou. Rok uplynul a nástupca Mi Max 2 prináša množstvo zmien. Batéria ešte viac narástla, pribudli stereo reproduktory, USB-C či celokovové telo. Novinka má však prekvapivo menej výkonný procesor než predchodca.

Tohtoročné Xiaomi smartfóny dostali nové balenia. Zmenu je vidieť najmä na QuickCharge 3.0 nabíjačke, ktorá je väčšia, výkonnejšia a narozdiel od čiernych minuloročných modelov je bielej farby. V balení nájdeme aj USB-C kábel, dokumentáciu a spinku na otvorenie SIM zásuvky. Keďže Mi Max 2 nie je vlajkový model, ochranný obal žiaľ chýba.

ikona

Základné info: Xiaomi Mi Max 2Dual SIM tabletofón s 6,44'' Full HD displejom, procesorom Snapdragon 625, až 128 GB pamäťou, 12 Mpix fotoaparátom, infraportom a 5300 mAh batériou.

Novinka narástla približne o 1 mm vo všetkých rozmeroch, no predovšetkým pribrala ďalších 8 gramov. Mi Max 2 tak váži 211 gramov, čo rozhodne nie je málo. Nesmieme však zabúdať na nárast batérie o približne 9 %, preto mierne zväčšenie rozmerov nepovažujem za žiadnu tragédiu.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Najväčšie zmeny v dizajne oproti predchodcovi je vidieť na kovovom tele. Boky sa zaoblili a antény už tvoria len tenké línie ako u iPhone 7. Zadná časť je už teda celá vyrobená z kovu, nie ako predchodca, ktorý mal v spodnej a hornej časti plastové plochy, ktoré prekrývali antény. Mi Max 2 pôsobí hodnotnejšie než predchodca, o tom nie pochýb. Na druhú stranu zaoblené boky zvyšujú riziko vyšmyknutia telefónu z ruky.

Na zadnej časti vľavo hore nájdeme dvojfarebný LED blesk a hlavný fotoaparát. Nachádza sa tu tiež snímač odtlačkov prstov, ktorý je opäť dobre umiestnený. Poľahky ho nahmatáte, aj keď držíte telefón len v jednej ruke. S jeho presnosťou a rýchlosťou som bol spokojný.

Predná strana neprešla takmer žiadnymi zmenami. Dole sa nachádzajú nabielo podsvietené navigačné tlačidlá, ktoré sú umiestnené bližšie k sebe a nie k okrajom telefónu, podobne ako pri Mi Max. Ovládanie je preto pohodlnejšie, keďže nemusíte naťahovať palec až k okraju telefónu, ktorý je vzhľadom na šírku zariadenia naozaj daľeko. Zmenšili sa čierne rámčeky okolo displeja, čo je vítaná zmena. Nadšenie však nezdieľam z použitia iba jednofarebnej, bielej notifikačnej LED diódy.

Naozaj nerozumiem, prečo Xiaomi prestalo použivať viacfarebné LED diódy, ktoré mali dokonca aj najlacnejšie modely Redmi. Túto zmenu som kritizoval už pri vlajkovej lodi Mi 6 a dúfam, že Xiaomi už v tomto trende nebude pokračovať. Nad displejom nájdeme ešte senzory okolitého svetla a priblíženia, reproduktor a prednú kameru. Ovládacie tlačidlá sa stále nachádzajú na pravej strane, hybridný SIM slot je opäť vľavo. Na hornej stene nájdeme 3,5 mm audio konektor, sekundárny mikrofón a infraport. Hlavný reproduktor, mikrofón a USB-C konektor sú umiestené na spodnej strane ako zvyčajne.

Pri predstavení bola ohlásená len jedna farebná verzia s bielou prednou časťou a zlatou zadnou. Na Taiwane sa však predáva aj Mi Max 2 v čiernom prevedení, no je ťažšie a drahšie ho zohnať v porovnaní s bežnou zlatou verziou.

Rovnako ako Mi Max aj Mi Max 2 je vybavený 6,44-palcovým Full HD IPS displejom. Ide naozaj o netradičnú a veľmi ojedinelú veľkosť uhlopriečky. Mi Max 2 je v porovnaní s inými smartfónmi priam gigantický, niet sa ale čomu čudovať, veď 7-palcové zariadenia už voláme tablety. Veľké rozmery displeja a teda aj samotného smartfónu majú svoje výhody aj nevýhody. Pozeranie videí, filmov, prezeranie sociálnych sietí, internetu či hranie hier je na Mi Max 2 zážitok. Problémom je ale manipulácia a prenášanie telefónu vo vrecku nohavíc. Ovládanie jednou rukou bude pre väčšinu používateľov takmer nemožné, ja som si podobne ako pri Mi Max po niekoľkých dňoch zvykol.

V nastaveniach už tradične nájdeme čítací režim, či možnosť zmeniť podanie farieb a kontrast. Nechýba ani automatická regulácia jasu, ktorá funguje dobre. Problémom je ale maximálny jas, ktorý by mohol byť rozhodne väčší. Za momentálneho letného slnečného počasia je často problém telefón vonku používať. To je škoda, keďže Xiaomi vie spraviť výborne čitateľné displeje na slnku, čo už dlhodobo dokazuje pri vlajkových modeloch Mi 5, Mi 5s či Mi 6.

Hardvérová výbava prešla množstvom zmien. Mi Max 2 je aktuálne v ponuke len vo verziách 64 GB a 128 GB, pričom predchodca bol dostupný v 16, 32, 64 a 128 GB úložiskách. Ja som testoval 64 GB verziu, ktorá mala po prvom spustení dostupných 54,33 GB pamäte. Úložisko sa rýchlosťou radí medzi priemer s 283 MB/s pri sekvenčnom čítaní a 142 MB/s pri sekvenčnom zápise. Ide o dobré hodnoty pre eMMC čipy no na UFS, ktoré sú dva až trikrát také rýchle, zjavne nemajú.

Kapacita RAM je teraz v oboch prípadoch 4 GB, čo je zlepšenie oproti Mi Max, kde v závislosti od veľkosti úložiska bolo 2, 3 alebo 4 GB RAM. Úložisko a operačná pamäť boli teda v prípade novinky zlepšené, čo však čipset? Ten je asi najkontroverznejšou súčasťou Mi Max 2. Xiaomi sa totiž rozhodlo siahnuť po čipsete Qualcomm Snapdragon 625, ktorý má aj Redmi 4 Prime. Ide teda o lowendový čipset, ktorý je zameraný predovšetkým na efektivitu a úsporu energie.

Mi Max bol vybavený výkonnejšími midendovými čipsetmi Snapdragon 650 a 652. Nový model je podľa benchmarkov menej výkonný ako predchodca. V AnTuTu dosiahol Mi Max 2 61656 bodov, čo je približne o 20 000 menej než Mi Max. Je to však naozaj problém? Mi Max 2 je síce papierovo aj v testoch menej výkonný, na druhú stranu novší čipset je úspornejší a prináša lepšiu výdrž batérie či menšie zahrievanie. Pri bežnom používaní som žiadne sekanie, spomalenie ani iné problémy nevšimol.

V oblasti konektivity nájdeme už tradične Bluetooth 4.2, GPS, 5 GHz Wi-Fi, no nechýba ani infraport či FM rádio. Mi Max 2 však na rozdiel od predchodcu dostal novší obojstranný USB-C konektor, čo je vítaná zmena. USB-C konektor podporuje aj USB OTG a tak asi jednou vecou, ktorú Mi Max 2 vo výbave nemá, je NFC. Nebolo by to Xiaomi, keby neponúkalo dual SIM. Opäť sa tak môžete spoľahnúť na možnosť použiť jednu nanoSIM a microSIM. Počas hovoru je však dostupná iba jedna, ide teda o neaktívny dual SIM. Taktiež len jednu kartu môžete používať na využívanie dátových služieb. Ak by vám náhodou 64 GB alebo 128 GB vnútornej pamäte nestačilo, máte možnosť nahradiť nanoSIM kartu microSD kartou a rozšíriť si tak pamäťové úložisko. Žiadna zmena sa neudiala ani pri LTE frekvenciách a 800 MHz LTE tak stále chýba.

Za jeden z veľkých plusov Mi Max 2 považujem použitie stereo reproduktorov. Xiaomi som za toto vylepšenie chválil už pri Mi 6 a dúfam, že aj ďalšie modely budú mať stereo reproduktory vo výbave. Hlavný reproduktor hlasitosťou neprekvapil, v teste hlasitosti dosiahol priemerné až podpriemerné výsledky. Pri bezprostrednej blízkosti to bolo 107,4 dB a vo vzdialenosti 10 cm 90,9 dB. Celkový dojem z reproduktorov je však nadpriemerný, za čo môže najmä stereo zoskupenie.

Mi Max 2 podobne ako aj ostatné smartfóny Xiaomi sú vybavené operačným systémom Android a nadstavbou MIUI. V prípade testovaného smartfónu ide o najnovšiu verziu MIUI 8.5, ktorá vychádza z Androidu 7.1.1 Nougat. Na moje prekvapenie v telefóne bola nainštalovaná ROM z miuios.cz s plnou podporou slovenčiny, češtiny a Google služieb. O inštaláciu sa postaral obchod Ibuygou, ktorý nám smartfón poskytol. Išlo o globálnu stabilnú verziu, ktorá dokonca dostala počas môjho používania aj aktualizácia.

MIUI 8 nie je žiadnou novinkou, keďže sa s ňou už stretávame viac než rok. Napriek updateu na Android Nougat neprináša žiadne novinky, ktorými najnovšie jadro Androidu disponuje. Tento fakt som už kritizoval pri Mi 6 a teraz tomu nie je inak. Mi Max 2 podľa stránky výrobcu disponuje istou verziu režimu viacerých okien na jednej obrazovke, avšak vyzerá to tak, že funguje len na aplikácii WeChat, čo je populárna čínska aplikácia na chatovanie. Mne sa režim dvoch okien nepodarilo aktivovať, no príčinou môže byť aj použitá ROM. Na plnohodnotný režim viacerých okien si preto budeme musieť počkať na update na MIUI 9. Nová nadstavba by mala byť dostupná už tento mesiac a určite sa ňu pozrieme podrobne.

Nový model prináša niekoľko zmien týkajúcich sa fotoaparátu. Hlavný fotoaparát Mi Max 2 dostal rovnaký senzor ako má vlajková loď Mi 6. Ide teda o senzor Sony IMX386 s 12 Mpix rozlíšením. Na rozdiel od Mi 6 však v prípade Mi Max 2 nie je vybavený optickou stabilizáciou OIS, čo je naozaj škoda. V oblasti parametrov fotoaparátu sa oproti predchodcovi pozeráme na pokles rozlíšenia z 16 Mpix na 12 Mpix a zmenu clonového čísla z f/2.0 na f/2.2. Napriek menej otvorenej clone sa nemusíte obávať horších nočných fotografií vďaka možnosti nastaviť oveľa dlhšiu uzávierku a to až 32 sekúnd. Mi Max zvládal iba 1/4 sekundy. V oblasti videa sme sa žiadnej zmeny nedočkali, stále tu tak máme Full HD a 4K video, obe pri 30 fps a možnosť nahrávať spomalené 720p videá v 120 fps.

Kvalita fotografii je veľmi podobná tým z Mi 6, za čo môže najmä rovnaký snímač. Pri porovnávaní rovnakých scenérií odfotografovaných na oboch smartfónoch sú rozdiely len minimálne. Mi Max 2 mal dokonca v niektorých prípadoch viac viac detailov ako Mi 6. Miernym sklamaním sú HDR fotografie, ktoré sa vo väčšine prípadov od bežných líšia len minimálne. Na výlete v Tatrách však Mi Max 2 v HDR režime vytvoril pekné snímky.

Nočné fotografie sú v automatickom režime priemerné a o niečo horšie než fotografie z Mi 6. Majú množstvo šumu a málo detailov. Na momentálnu špičku teda Mi Max 2 nedosiahne. Situáciu zachraňuje možnosť nastaviť až 32 sekúnd dlhú uzávierku a v kombinácii so statívom tak dokážete vytvoriť aj v noci veľmi pekné fotky. To však naozaj platí len pri manuálnom režime a pri použití statívu.

Videá sú podobne ako fotografie dobré, ale zázraky neočakávajte. Za najväčšie nedostatky možno považovať absenciu stabilizácie a nutnosť vybrať si režim ostrenia ešte pred začiatkom nahrávania. Vybrať si musíte z automatického alebo manuálneho ostrenia, ktoré počas natáčania už nedokážete nijako zmeniť. V praxi to potom vyzerá tak, že mobil ostrí sám ako uzná za vhodné a vy s tým nič neurobíte alebo zase celé ostrenie nechá Mi Max 2 na vás, čo je takmer nepoužiteľné.

Predný fotoaparát má rovnako ako predchodca 5 Mpix rozlíšenie a clonové číslo f/2.0. Na rozdiel od Mi Max však už novinka dokáže aj v aplikácii fotoaparát nahrávať Full HD videá. Nemusíte tak už siahať po alternatívnych aplikáciách ako v prípade predchodcu. Kvalita fotografii aj videí je dobrá, no ničím neprekvapí.

Celkový dojem z fotografovania kazí najmä slabšia čitateľnosť displeja na priamom slnku, keďže často nie je vidieť čo vlastne fotíte a či sa fotografia vydarila. Komfortu používania veľmi nepomáha ani aplikácia Fotoaparát, ktorá má na dnešné pomery komplikované a neprívetivé ovládanie. Dobrý príkladom je zložité nastavenie rozlíšenia fotografie a videa či zle navrhnuté ostrenie vo videách. Pevne verím, že MIUI 9 prinesie zlepšenie aj v tejto oblasti. Všetky skúšobné snímky a videá nájdete spolu s druhým pohľadom kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi Max 2.

Mi Max 2 okrem veľkého displeja zaujme aj obrovskou batériou. Už predchodca Mi Max mal nezvyčajne veľkú 4850 mAh batériu, no novinka má ešte väčšiu 5300 mAh batériu. Ide teda o nárast približne 9 %. Výdrž na jedno nabitie je naozaj excelentná. Dva a až tri dni normálneho používania sú úplne bežnou praxou. Dokonca aj v režime mobilného hotspotu vydrží telefón jeden celý deň. Tieto hodnoty sú pri iných smartfónoch len utópiou, no Mi Max 2 vďaka väčšej batérii než u predchodcu a novému úspornému procesoru je telefónom s najdlhšou výdržou, akým som doteraz testoval. Prekonal aj Xiaomi Redmi 4 Prime, ktorý bol v mojich testoch doterajším kráľom. Pozitívnou zmenou prešla aj nabíjačka, ktorá teraz podporuje rýchle nabíjanie QuickCharge 3.0 s výstupom 5 V 3 A, 9 V 2 A a 12 V 1,5 A. Mi Max 2 sa nabíja takto rýchlo:

- 5 min = 4 %

- 10 min = 8 %

- 15 min = 12 %

- 30 min = 24 %

- 60 min = 53 %

- 90 min = 85 %

- 120 min = 97 %

- 136 min = 100 %

Dĺžka nabíjania je o trištvrte hodinu kratšia než u predchodcu s menšou batériou. Nová nabíjačka je preto veľkým prínosom oproti staršiemu modelu s výstupom 5 V 2 A.

Výhody:

+ tenké celokovové telo

+ obrovská 5300 mAh batéria s excelentnou výdržou

+ USB-C a stereo reproduktory

+ rýchla a presná čítačka odtlačkov

+ väčšie úložisko a RAM už v základe

+ dual SIM, FM rádio, infraport, 3,5 mm audio konektor

Nevýhody:

- absencia vodeodolnosti a NFC

- slabší procesor než mal predchodca

- MIUI 8

Orientačná cena: 330 €

Záver

Xiaomi Mi Max 2 je smartfón s výbornou výdržou, ktorý je určený na konzumáciu digitálneho obsahu. Rekordy v benchmarkoch netrhá, no oproti predchodcovi prináša niekoľko významných zmien ako USB-C, stereo reproduktory, celokovové telo, väčšiu batériu či rýchlejšie nabíjanie. Netreba očakávať zázraky v oblasti fotoaparátov, ktoré sú asi najslabšou stránkou telefónu. Mi Max 2 nefotografuje zle, ale taktiež to nie je žiaden fotomobil. Novinka je v našich obchodoch len o 40 € drahšia než predchodca. Telefón nám na test poskytol e-shop www.ibuygou.com, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Pre našich čitateľov e-shop pripravil zľavový kupón IBGMIMAX264G, s ktorým si môžete Mi Max 2 zakúpiť o 15 dolárov lacnejšie.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi Max 2.

Diskusia k článku:

Borland 10.08.2017 - 20:39

Snap 625 je lowendovy chipset? To nie. Inak pekna recenzia, paci sa mi meranie vystupu zvuku. Bolo by fajn ho porovnat s inymi mobilmi.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne10.08.2017 - 22:07 Trvalý odkaz

coraz viac premyslam ze mediapad m3 vymenim za toto xiaomi. uz som videl viac recenzii, pochvaluju si ho.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease10.08.2017 - 22:15 Trvalý odkaz

S625, že Low-Endový SoC :)
*edit: a vlastne jo, podľa redakcie je aj S430 výkonnejší :))
Kedysi High-Endové čipsety robili v TuTuTu 40 tisíc bodov..

V mínusoch chýba absencia LTE 800MHz ~ VYTESANÁ DO MONITORA

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn10.08.2017 - 23:08 Trvalý odkaz

Akurat som pozeral, ze podla AnTuTu je na urovni Galaxy S6. Teda 2 rocnej vlajkovej lode. Teraz su vlajkove modely o 100k vyssie. :)
Oproti tomu mal lowend HTC desire C 700 bodov

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne10.08.2017 - 23:57 Trvalý odkaz

Ano Ronn ale tie skore sa aj menia z verzie na verziu. Stale pridavaju nejake tie tisice-desattisice.

Celá diskusia 11 príspevkov