Vic Gundotra: fotoaparáty androidov kvalitou zaostávajú za iPhonom

Bývalý viceprezident spoločnosti Google tvrdí, že by si na fotenie už nikdy viac nevybral telefón s Androidom. Pre tých, ktorí chcú fotiť svojím telefónom odporúča jedine iPhone.

Vic Gundotra pracoval v Google takmer osem rokov a spoločnosť opustil v roku 2014. Počas svojej kariéry sa zaslúžil o vznik služby Google+ a počas rokov 2007 až 2010 bol hnacou silou v mobilnej divízii. Vzhľadom na svoje skúsenosti v mobilnom priemysle rád komentuje aktuálne dianie, pričom patrí k milovníkom fotografovania.

S tým súvisí aj jeho nedávny post na Facebooku, v ktorom chválil portrétový režim na svojom iPhone 7 Plus a výsledné fotografie označil za ohromujúce. Svoj komentár doložil aj fotografiou detí. Fotoaparát v iPhone 7 Plus používa v portrétovom režime obe šošovky, pomocou ktorých vytvára efekt hĺbky ostrosti. Tým dôjde k rozmazaniu pozadia, tzv. bokeh efektu, a výsledná fotka je naozaj veľmi kvalitná.

Súčasné androidy, ako napríklad OnePlus 5 síce ponúkajú túto funkciu tiež, ale výsledky nie sú až také dobré, ako v prípade iPhonu. Príspevok bývalého viceprezidenta Google na Facebooku vyvolal búrlivú vlnu komentárov, kde jeden používateľ reagoval tým, že Galaxy S8 robí lepšie fotografie než iPhone 7. Gundotra odpovedal, že Google v tomto smere s Androidom zaostáva za Apple niekoľko rokov. Problémom je podľa neho to, že Android patrí medzi open source softvér, ktorý používa viacero zariadení a musí byť neutrálny pre všetky strany.

Tu nastáva situácia, kedy výrobca inovuje nejakú časť hardvéru (napríklad fotoaparát) a musí presvedčiť Google o tom, aby túto inováciu implementoval do systému. Vďaka tomu by telefón mohol využiť jej plný potenciál. Táto fáza však môže podľa Gundotru trvať roky. Práve to je dôvod, prečo Android zaostáva.

Najväčšia inovácia sa tak nedeje len na úrovni hardvéru, ale musí ju dopĺňať aj príslušný softvér, kde je nutná aj plná implementácia. Apple v tomto smere nemá žiadne obmedzenia, keďže iOS používajú len jeho zariadenia. Ich politika sa zakladá na tom, že len vylepšujú základný hardvér a aktualizujú softvér, ktorý pridá nové súčasti, ako napríklad spomínaný režim Portrét.

Kvalitám fotoaparátov iPhone 7 Plus sme sa venovali v tomto v tomto článku. V čase testovania ale nebol režim Portrét dostupný, prišiel až s aktualizáciou softvéru.

Zdroj: androidcentral.com

Diskusia k článku:

rtg 05.08.2017 - 20:27

Tiež si myslím, že Samsungy sú niekde úplne inde kvalitou, iPhone nie je žiadne terno.

vauvauvau05.08.2017 - 22:05 Trvalý odkaz

nechcem si tu zastavat w10p ktory je oboma nohami v hrobe ale ked chytim do ruky lumiu 950 a napr s7 tak cca 2roky stara lumia stale dava dolu nove fony takze apple a android nech su ticho, na druhej strane potencial lumie 950 dostal cez hubu vdaka ludom z ms a spackaneho w10p, fest by som bol rad keby (ne)nokia8 bola nasledovnikom fotakov pureview

viperman16.08.2017 - 10:48 Trvalý odkaz

vauvauvau : lumie su uplne vzadu v rebricku dx0mark tak to asi tazko..

Celá diskusia 4 príspevky