Najväčším dodávateľom smartfónov ostáva Samsung. Huawei sa približuje Applu

Druhý tohtoročný kvartál na trhu smartfónov ukazuje, že Apple by sa mal začať obávať o svoju niekoľkoročnú druhú pozíciu. Jeho náskok pred Huawei sa výrazne znížil.

Analytická agentúra International Data Corporation (IDC) pravideľne zverejňuje informácie o počte dodaných smartfónov na trh a globálnom podieli päťky najväčších výrobcov. Medziročne sa dodávky telefónov za druhý tohtoročný kvartál znížili o 1,3 % na 341,6 miliónov kusov.

Trojica najväčších dodávateľov smartfónov sa už niekoľko rokov nemení. Pri pohľade na čísla spred troch rokov ale vidíme, že Samsung a Apple stagnujú, no Huawei výrazne napreduje. Jeho dodávky smartfónov v druhom kvartáli sa za tri roky takmer zdvojnásobili (38,5 mil. kusov vs. 20,3 mil.) a medziročne si polepšil o 19,6 %.

Jednotkou stále ostáva Samsung, ktorému so 79,8 miliónmi dodaných kusov patrí 23,3 % trhový podiel. Druhým najväčším výrobcom je opäť Apple, v druhom tohtoročnom kvartáli dodal na trh 41 miliónov iPhonov. Oproti minulému si Samsung i Apple polepšili len o niečo vyše jedno percento.

Tabuľku uzatvárajú Oppo s 27,8 miliónmi dodaných kusov a medzi top päťkou sa po krátkej prestávke objavilo aj Xiaomi, ktoré v objeme dodávok zaznamenalo takmer 60 % medziročný nárast.

Čínskemu výrobcovi sa jeho marketingové aktivity a expanzia nových predajní i servisných centier vypláca. Chystá rozširovanie aj na ďalšie trhy, a nemá medzi nimi chýbať ani Slovensko. Pribudnúť by u nás mala oficiálna predajňa.

Zdroj: idc.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu