Honor 9 - ešte lepší, ešte klzkejší

Recenzia 5,15'' dual SIM androidu s elegantnou sklenenou konštrukciou, šikovnou nadstavbou, rýchlou čítačkou a veľmi dobrým fotoaparátom.

Po predstavení vlajkových lodí spoločnosti Huawei – P10 a P10 Plus, prišiel rad aj na jej dcérsku značku Honor. Modely 8 a 8 Pro na tróne vystriedala novinka s deviatkou v názve. Ako je už zvykom, v porovnaní s modelmi značky Huawei možno očakávať o čosi priaznivejšiu cenovku. Okrem nej bude Honor 9 lákať potenciálnych kupcov aj na zaujímavý dizajn a výbornú výbavu.

ikona

Základné info: Honor 9 (STF-L09)Nová vlajková loď so sklenenou konštrukciou, 5,15'' Full HD displejom, procesorom Kirin 960, duálnym fotoaparátom, čítačkou odtlačkov pod displejom a 3200 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Posledné modely značky Honor považujem za dizajnovo veľmi vydarené kúsky a inak tomu nie je ani pri tejto novinke. Konštrukcia zaujme skleneným prevedením, ktoré vyzerá veľmi elegantne. K podobnému riešeniu smeruje v súčasnosti čoraz viac výrobcov. Vyzerá to dobre, no aj tu treba rátať s množstvom odtlačkov, ktoré sa na hladkom leskom povrchu veľmi radi usádzajú. A hladké prevedenie má v prípade Honoru 9 aj ďalšiu nevýhodu.

Zadná stena je mimoriadne klzká a z nerovného povrchu sa telefón veľmi ľahko zošmykne. Riešením na zošmyknutie a odtlačky môže byť použitie priehľadného obalu, ktorý nájdete v balení. Ten telefón pevne obopne a z nerovného povrchu sa nezošmykne.

Lenže aj takéto riešenie má jednu nevýhodu. Povrch krytu je mimoriadne náchylný na škrabance a už po pár dňoch vyzerá, ako keby som ho používal mesiace. Ja by som sa nakoniec zrejme poobzeral asi po nejakom tenkom matnom kryte na eBay-i.

Okrem vzhľadu zaujme konštrukcia aj na dotyk. Vďaka zaobleným bokom zadnej steny telefón výborne padne do ruky a dobre sa s ním manipuluje. Rozmery mi vyhovovali. Okraje po stranách displeja sú minimálne a celkovo na prednej stene nevidím veľa nevyužitého miesta. Telefón je kvalitne zložený, a ani pri silnejšom ohýbaní sa konštrukcia v ruke nepodvolí. Chýba mi tu jedine zvýšená odolnosť voči vode, inak som spokojný.

Po vzore tohtoročnej vlajkovej lode od spoločnosti Huawei sa čítačka odtlačkov presunula pod displej a ja tento krok určite vítam. Okrem umiestnenia ich spája aj ďalšia dôležitá vec, a to rýchlosť. Obe čítačky sú rovnako rýchle a osobne ich hodnotím ako najrýchlejšie medzi androidmi. Odtlačok stačí iba priložiť a v priebehu stotín sekundy je telefón odblokovaný. Podobne ako u P10, aj u Honoru 9 možno jej plochu využiť na gestá, ktorými nahradíte trojicu tlačidiel (domov, späť a multitasking).

V prípade Honoru 9 však výrobca zašiel ešte o krok ďalej. Pri P10 ste mohli využívať trojicu tlačidiel na displeji, alebo gestá čítačky. U Honor 9 tlačidlá na displeji zmizli a namiesto nich tu nájdeme dve fyzické dotykové tlačidlá po stranách čítačky. Výhodou je, že na displeji nemáte zbytočný pás tlačidiel, ktoré by z neho ukrajoval a v niektorých aplikáciách by sa nešikovné skrýval. Namiesto toho tu máme dve dotykové, ktoré sú navyše podsvietené a môžu svietiť stále, pokým displej nezhasne. Túto možnosť som si veľmi obľúbil.

Navyše, podobne ako u softvérových, ani tu nechýba možnosť zvoliť si, či chcete šípku späť napravo alebo naľavo. Vráťme sa ale ešte k čítačke. Pri zapnutí ovládania pomocou gest sa dotykom vraciate o krok späť, dlhšie podržanie predstavuje návrat domov a potiahnutím po čítačke doprava alebo doľava sa zobrazí zoznam naposledy spustených aplikácií.

V nastaveniach si môžete pridať maximálne päť odtlačkov a na tomto mieste si viete aj aktivovať šikovnú možnosť zamknutia aplikácií pomocou odtlačkov. Z obsahu nad displejom spomeniem viacfarebnú notifikačnú diódu ukrytú v mriežke slúchadla.

Obsah bočných stien je rozložený rozumne. Napravo nachádzam pohodlne nahmatateľné tlačidlo napájania a tlačidlo ovládania hlasitosti. Naľavo sa ukrýva šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a hybridným slotom pre druhú nanoSIM alebo microSD kartu. Hore poteší infračervený port na ovládanie techniky. Výrobca preň rovno pribalil aj aplikáciu Šikovný ovládač.

V spodnej stene ma zaujal hlasný reproduktor. Je iba jeden, no kvalita zvuku je na vysokej úrovni. Vedľa neho sa nachádza USB konektor typu C, a nezabudlo sa ani na klasický audio konektor pre pripojenie slúchadiel.

Displej Honoru 9 stráca na tie v ostatných vlajkových lodiach iba v rozlíšení, keďže ponúka dnes už bežné Full HD. Musím však zdôrazniť, že bohato postačí. Displej technológie LTPS zobrazuje farby živo, a dobre je na tom aj s čitateľnosťou na slnku. V nastaveniach ponúkne prispôsobenie teploty farieb a nočný režim filtrujúci modré svetlo, ktoré spôsobuje únavu očí.

Nezabudlo sa ani na režim používania jednou rukou, kedy sa prostredie zmenší a umiestni k okraju obrazovky, a režim rukavice. Oba treba hľadať v nastaveniach, v ponuke Inteligentná pomoc. Displej hodnotím ako veľmi slušný, no je pravdou, že pri tejto cenovke už nie je problém naraziť na konkurenciu, ktorá vám na prednej stene naservíruje obrazovku s jemnejším QHD rozlíšením.

Poriadnu dávku výkonu dodáva čipset Kirin 960, ktorý nájdeme aj v súčasných vlajkových lodiach značky Huawei. Napriek výkonnému hardvéru sa sklenené telo ani po dlhšej dobe intenzívnejšieho používania neprehrieva, čo určite vítam. Hravo zvládne aj tie najnáročnejšie hry a o svojej sile nás presvedčil aj v benchmarku AnTuTu, v ktorom dosiahol 135 683 bodov.

Operačná pamäť ponúkne nadštandardné štyri gigabajty, ktoré hravo skrotia aj beh viacerých aplikácií naraz. Na pozadí mi ich bežalo hneď niekoľko, a aj tak skôr spustená sa mi otvorila bez opätovného načítavania obsahu. Spokojný som bol aj so samotným behom prostredia. Reakcie sú pohotové, bez zaváhania a počas celej doby používania bežal telefón stabilne.

Honor spadá pod krídla Huawei o čom sa presvedčíte aj pri pohľade na samotné prostredie. Nad operačným systémom Android 7.0 beží známe EMUI 5.1, ktoré mne osobne veľmi vyhovuje. Používateľovi dáva na výber, či chce mať aplikácie zobrazené spolu s widgetmi na domácich obrazovkách, alebo preferuje samostatnú ponuku, v takzvanej zásuvke. Ja už tradične vyberám druhú možnosť.

Okrem toho si na domácej obrazovke môžem nastaviť mriežku rozloženia obrazovky, kde pochopiteľné vyberám hustejšie zobrazenie 4x5, a na obrazovke si tak toho môžem nechať viac zobraziť. Pri niektorých ikonách aplikácií je možné aktivovať aj užitočné štítky, ktoré vás informujú o počte zmeškaných udalostí v danej aplikácií.

Ak telefón často používate naležato, určite oceníte otáčanie celého prostredia. Poslednou zaujímavou funkciou v nastaveniach domácej obrazovky je šikovné prehľadávanie obsahu telefónu. Stačí len na domácej obrazovke potiahnuť prstom nadol.

Dobre pokrytá je aj výsuvná lišta s množstvom skratiek a rýchlym prispôsobením jasu. Na tomto mieste si môžete aktivovať aj plávajúci panel. Ide o nenápadnú ponuku softvérových tlačidiel, ktorá vo forme priehľadného kruhu umiestni k okraju obrazovky. Po kliknutí naň sa zobrazia softvérové tlačidlá pre krok späť, domov, multitasking, zamknutie telefónu a vyčistenie RAM.

Z bohatej ponuky nastavení už tradične vyzdvihnem prehľadnú správu prístupu aplikácií k dátam, ktorá je pre smartfóny značiek Huawei a Honor príznačná. Každej aplikácií môžete jednotlivo povoliť prístup k mobilným dátam a k sieťam Wi-Fi.

Od duálneho fotoaparátu na zadnej stene som očakával rovnako dobré výsledky ako pri modeli Huawei P10 a môžem povedať, že moje očakávania sa naplnili. K fotoaparátu mám iba jednu výhradu. V čiernobielom režime mal Honor 9 občas problém automaticky zaostriť a výsledné fotografie boli rozmazané.

Vina zrejme padne na softvér, alebo je to chyba našej testovacej vzorky. Podotýkam, že tento problém sa objavil iba občas, a aj to iba v čiernobielom režime. Pri snímaní farebných fotografií bolo všetko v poriadku. Celkovo hodnotím spoluprácu dvoch fotoaparátov veľmi pozitívne, a ak by som pri výbere smartfónu dbal aj na čo najlepšie snímky, Honor 9 by bol v užšom výbere.

Čiernobiely fotoaparát ponúkne rozlíšenie dvadsať megapixelov, ten farebný o čosi nižšie, konkrétne dvanásť megapixelov, no vďaka spolupráci je možné aj farebné snímky zhotovovať v dvadsať megapixlovom rozlíšení. Honor 9 zhotovuje pekné fotografie, a to aj v noci, kde vynikajú najmä tie čiernobiele. No a so statívom je to kapitola sama o sebe.

Režim nočný záber vyhodnotí scénu a nastaví potrebnú dĺžku uzávierky. Okrem toho viete do jeho práce aj zasiahnuť a uzávierku spolu s ISO si nastaviť sami. Honor 9 zdedil po sesterských vlajkových lodiach a špeciálny režim portrét, ktorý dokáže na snímke vytvoriť bokeh efekt. Priznám sa, že pár takýchto fotografií som zhotovil, no väčšinou času som aj tak trávil s čiernobielym režimom. Celkovo hodnotím fotoaparát Honoru 9 pozitívne. Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí Honor 9: večer v meste.

Papierové hodnoty batérie nešokujú, a tak som ani nič extra nečakal. Honor 9 napriek tomu nesklamal. Hravo zvládol udržať so mnou tempo aj v ten najnáročnejší deň, a ani raz sa mi nestalo, aby som telefón nabíjal ešte pred večerom. Výrobca spomína aj podporu rýchleho nabíjania, no mne až také rýchle nepripadalo. Polhodina nabíjania dodala 33%, čo je v porovnaní s inými smartfónmi podporujúcimi rýchle nabíjanie trochu málo. Plné nabitie trvá približne dve hodiny.

Výhody:

+ rýchla čítačka odtlačkov prstov s gestami

+ pod displejom aj dve dotykové tlačidlá s podsvietením

+ dobrý fotoaparát

+ elegantná sklenená konštrukcia

+ výkonný hardvér

+ rýchle reakcie

Nevýhody:

- šmykľavá zadná stena

- chýba odolnosť voči vode

- "iba" Full HD rozlíšenie

Orientačná cena: 499 eur

Záver

Vytvorenie dcérskej značky Honor považujem s odstupom času za veľmi dobrý krok a Honor 9 je toho iba dôkazom. Výrazne mínusy tu nenachádzam, a ak by slovenská cena bola rovnaká ako v zahraničí, čiže o 50 eur nižšia, odporúčal by som ho všetkými desiatimi. Takto musím jeden prst trochu skryť. Celkovo však na mňa pôsobí veľmi dobre. Za najväčší ťahák považujem duálny fotoaparát a elegantný dizajn. Zahanbiť sa nenechá ani výkonný hardvér, ktorý je v symbióze s vyladeným softvérom. A to všetko zabalené do elegantného skleneného vzhľadu. Efektná konštrukcia však nepríjemne kĺže po každom hladkom povrchu a Honor 9 patrí jednoznačne medzi najšmykľavejšie smartfóny na trhu.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Honor 9: večer v meste

Diskusia k článku:

Karol 14.08.2017 - 20:22

Ja neviem,ale Honor 8 sa mi páči viac

Celá diskusia 1 príspevok