TCL MoveBand MB20G (TCL MB20G)

Recenzia Bluetooth náramku merajúceho vašu aktivitu i spánok. Na hovory či správy upozorňuje vibráciami. Nabíjať stačí raz za týždeň.

Za 50 eur to možno nie je úplne najvýhodnejšia ponuka, ale keď sa vám, podobne ako mne, nepáčia všetky tie všedné športové náramky od Fitbitu, Garminu, Honoru, Samsungu, TomTomu, mám tu dnes jeden o trochu elegantnejší kúsok od Alcatelu, ktorý vás bude informovať o aktuálnom čase, spočíta vaše kroky, odhadne spálené kalórie, odsleduje spánok, nezľakne sa vody a navyše, keď vám niekto zavolá či pošle správu, zavibruje a zobrazí ikonu príslušnej udalosti.

Môj mobil je vždy a neustále v tichom režime. Už som si zvykol, že mám stále na ruke nejaké (údajne inteligentné) hodinky či náramok, ktorý mi v prípade nejakej udalosti zavibruje, a tým pádom moje okolie neotravujem zbytočnými zvukmi. A hoci by sa mi zišlo prečítať si, kto mi čo píše, stačí mi aj riešenie od Alcatelu. Na takto malom displeji by som aj tak nič poriadne nevidel. Ak chcete so správami a zmeškanými hovormi seriózne pracovať, hľadajte radšej nejaké inteligentné hodinky.

Ja som na MB20G prešiel zo Samsung Gear S3. Perfektné smart watch na každý deň; k obleku aj cyklistickému dresu, na breh aj do vody. Ale ten hmotnostný šok po nasadení 20-gramového náramku od Alcatelu bol celkom vtipný. Gear S3 som nosil (podobne ako každé hodinky) naozaj neustále, aj do postele, no toto je úplne iná pesnička. Fakt sranda, aké je to ľahké.

Základné parametre:

hmotnosť 20 g, odolnosť IP66, Bluetooth 4.0 (čipset Quintic QN9020), batéria 45 mAh, nabíjanie asi 1,5 h, výdrž 5 - 7 dní.

Download príslušnej aplikácie:

TCL MB20G pre Android, TCL MB20G pre iOS

Náramok MB20G poslúži na zobrazenie aktuálneho času, dátumu aj orientačné počítanie bežných krokov - aby ste následne v aplikácii vedeli porovnať, či ste sa dnes oproti včerajšku flákali, alebo hýbali oveľa viac. Monitoring spánku vyhodnocujem tiež ako celkom spoľahlivý.

Prvý dotyk bodkovaného krúžku - jediného ovládacieho prvku - rozsvieti domácu obrazovku s aktuálnym časom. Vonku počas slnečného počasia na displeji neuvidíte absolútne nič, v tieni je to trochu lepšie, v miestnosti fajn. Nízka cenovka a úspora energie dostali prednosť pred stopercentným výkonom. Ďalšie dotyky prepínajú medzi jednotlivými funkciami.

V aplikácii (pozor, je ich v obchode Google Play aj App Store viacero podobných) môžete nielen zadať vaše údaje pre presnejšie meranie aktivít, ale určiť aj počet vibrácií pre každý typ udalosti. Mne napríklad po prijatí SMS náramok zavibruje raz, pri iných oznámeniach tiež a pri hovore päťkrát. Preklad aplikácie do slovenčiny je skôr strojový, ale je.

Odolnosť voči vode (IP66) som poctivo vyskúšal v bazéne; nevidím jediný dôvod, aby sa do tohto kúsku plastu s pochrómovaným obvodom dostala akákoľvek neškodná kvapalina. Bluetooth 4.0 funguje spoľahlivo, odpájanie od zariadenia (iPhone 7) som nezaznamenal. Po návrate z väčšej vzdialenosti k mobilu som sa však nemohol vždy spoľahnúť na okamžité upozornenie. Solídnu spoľahlivosť dosiahnete len v prípade, že ste práve v dosahu Bluetooth vášho mobilu. Ak odbehnete ďalej a medzitým vám niekto volal, pre istotu sa pozrite na odomykaciu obrazovku telefónu.

Dá sa na to zvyknúť, nie ste predsa otrokom moderných technológií, no nechcem ani túto situáciu zľahčovať. Navyše, viackrát sa mi stalo, že som v noci prijal nejaké e-maily a SMS, a ráno mi začal náramok vibrovať až po odomknutí iPhonu. To už bolo trochu neskoro.

Gumený remienok sa ľahko a ochotne zanáša prachom a nečistotami, a dosť ťažko sa čistí. Lepšie bude udržiavať ho v čistote priebežne.

Výrobca udáva výdrž 5 dní, ktoré môžem spoľahlivo potvrdiť. Možno sa vám podarí dosiahnuť aj týždeň používania na jedno nabitie. Potom stačí k náramku pripojiť dodávanú USB redukciu a hodinu počkať, až sa drobný akumulátor v MB20G opäť nabije.

Výhody:

+ elegantný dizajn

+ na ruke ho ani necítiť

+ nabíjanie raz za týždeň

+ spojenie s iOS aj Androidom

+ remienok môžete otočiť (pre ľavú / pravú ruku)

Nevýhody:

- na slnku nečitateľný OLED displej

- nevidíte znenie správ

- ani meno volajúceho

- remienok nedrží úplne najpevnejšie

- informácia o prijatej / zmeškanej udalosti sa po pár sekundách z displeja náramku stráca

Orientačná cena: 49 eur

Záver

Najväčším nedostatkom TCL MB20G je prítomnosť Xiaomi Mi Band 2 na našom trhu, ktorý kúpite v serióznych obchodoch za 30 - 40 eur. Funguje veľmi podobne, dokonca dokáže merať tep, ponúka lepšiu výdrž na jedno nabitie a dokáže svoj displej rozsvietiť aj po pohybe ruky. MB20G síce vyzerá lepšie, no svoj ročný náskok oproti spomínanému konkurentovi na ničom inom nebadať.

Pokiaľ ide o dizajn, z všetkých cenovo dostupných náramkov sa mi tento Alcatel (TCL) MB20G páči najviac. A ešte si ho nejaký čas nechám. V podstate moje požiadavky spĺňa, len by tie vibračné notifikácie mohli byť trochu spoľahlivejšie.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu