Poradňa: Chcete na Androide používať klasickú alfanumerickú klávesnicu?

Andrea hľadá tú pravú virtuálnu klávesnicu pre svoj Android. Mala by byť alfanumerická, na ktorú je zvyknutá z tradičných dumbfónov.

Víkendový seriál Poradňa tvoríme na základe vašich nápadov a otázok. Ak vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Andrea tento týždeň hľadá klasickú alfanumerickú softvérovú klávesnicu pre svoj Android: "Dobrý deň chcem sa len informovať, či sa na Sony dá stiahnuť aplikácia s klasickou klávesnicou, teda nie QWERTY s jednotlivými písmenami. Tá mi nevyhovuje. Mám z toho hlavu v smútku. Chcem ostať verná Sony, ale neviem si vybrať. Vopred ďakujem za akúkoľvek nápomocnú radu."

Samozrejme, že to možné je. Do operačného systému Android si môžete stiahnuť ľubovoľnú klávesnicu z Google Play. Ako predvolenú ju potom zvolíte cez Nastavenia -> Jazyk a vstup -> Aktuálna klávesnica.

Klasické vyťukávanie jedného z trojice písmen ako na tradičných "tlačidlových" telefónoch s uzavretým operačným systémom ponúka napríklad Smart Keyboard. Náš kolega Richard ju s obľubou používa na všetkých androidoch v tradičnom formáte. Ak ju chce Andrea používať v alfanumerickom formáte, musí v jej Všeobecných nastaveniach zvoliť režim T9. Smart Keyboard podporuje aj slovenský prediktívny slovník.

Ak hľadáte šikovnú klávesnicu s QWERTY rozložením, vrelo odporúčame SwiftKey. Vie po slovensky, podporuje metódu písania ťahom prsta po klávesách (Swipe) a čím viac ju používate, tým je lepšia.

Učí sa totiž slová, ktoré ňou zadávate. Vďaka mape písania tiež dokáže filtrovať preklepy na základe vášho špecifického udierania prstami do kláves. Ak napríklad namiesto "D" opakovane stláčate susedné "S", ktoré potom pár krát sami opravíte, SwiftKey po čase tieto anomálie rozpozná.

Ak máte nejakú obľúbenú klávesnicu aj vy, budeme radi, ak sa o tip na ňu podelíte v komentároch pod článkom.

Diskusia k článku:

Lukas 22.07.2017 - 18:11

swiftkey netreba viac komentov:)

Celá diskusia 2 príspevky