iOS: Zatvárať uspané aplikácie alebo nie? Čo šetrí batériu?

Ak niekoho uvidíte otvárať ponuku multitaskingu a ručne ukončovať všetky aplikácie jednu po druhej, vedzte že výdrž svojej batérie nepredlžuje. Minimálne, ak používa iPhone.

Viacero majiteľov smartfónov, zrejme v snahe o predĺženie výdrže svojich zariadení, niekoľkokrát za deň otvára ponuku multitaskingu a dokola zatvára všetky naposledy použité aplikácie. V obchodoch pre jednotlivé operačné systémy nájdeme tiež množstvo "app killerov", "task managerov" a "čističov".

Lenže skutočne takto vašej batérii pomáhate? Podľa všetkého, minimálne ak používate iPhone, vôbec nie!

Blog Daring Fireball vysvetľuje, že iOS takto nefunguje a procesor pri spúšťaní natvrdo vypnutej aplikácie spotrebuje niekoľkonásobne viac energie, než keď by ju jednoducho obnovil z uspaného režimu.

iOS aplikácie totiž pracujú v takzvanom sandboxe, teda určitom vyčlenenom priestore vo vnútornom úložisku. Z neho prakticky nemajú prístup von, ani do systému, ani k iným aplikáciám (preto je občas upload na pozadí a práca so stiahnutými súbormi na iPhone pomerne náročná).

Aplikácia na pozadí je naozaj vypnutá. Až na niektoré výnimky, napríklad prehrávanie hudby (aplikácia si potom privlastní priestor pre ovládanie hudby v navigačnom centre v spodnej lište) alebo využívanie mikrofónu (Shazam) či GPS. O tom by ste však mali byť informovaní blikajúcou farebnou lištou na hornom okraji obrazovky.

Nič na tom nemení ani prijímanie push notifikácií. Tie do notifikačného centra doručujú nezávislé servery Apple a to, či aplikácia na vašom iPhone beží, je uspaná alebo natvrdo vypnutá, nehrá žiadnu rolu.

Blog dokonca linkuje niekoľko článkov, ktoré teóriu "škodlivosti" ručného vypínania aplikácií potvrdzujú. Ako jedinú môžeme vybrať odpoveď snáď toho najpovolanejšieho, Craiga Federigiho, ktorý je už roky viceprezidentom pre softvér Apple. Pomáha to? "Nie a Nie".

Práve schopnosť iOS bleskovo spúšťať uspané aplikácie je podľa Daring Fireball dôvodom, prečo iPhony pravidelne porážajú najvybavenejšie androidy v rýchlostných testoch na YouTube, kde autori testujú spúšťanie všetkých nainštalovaných aplikácií a otvárajú ich pekne dokola za sebou. Ak máte z rýchleho obnovovania dojem, že aplikácie musí bežať na pozadí a spotrebovávať energiu neustále, vraj sa naozaj mýlite.

Web zaznamenal aj články, ktoré ukazovali na vysokú spotrebu Facebooku a významné navýšenie výdrže iPhonu u používateľov, ktorí ho zo svojho mobilu jednoducho odinštalovali. Ako je to možné? Facebook v iOS podľa Johna Grubera jednoducho trochu podvádzal a naozaj neustále bežal na pozadí, pretože v skutočnosti prehrával ticho. Teda zvuk s nulou hlasitosťou, ktorý obišiel politiku iOS a zavádzal používateľov.

Takéto správanie by však podľa všetkého mali odhaliť podozrivo vysoké čísla aktivity na pozadí v Nastaveniach a položke Batéria.

Zdroj: Daring Fireball

Diskusia k článku:

Začať diskusiu