Deti na internete nie sú v bezpečí. Video poradí, ako sa brániť

Slovenská verzia videa z medzinárodnej kampane Europolu má chrániť mladistvých proti možným útokom a sexuálnemu vydieraniu na internete.

Europol, ktorý pomáha všetkým členským štátom EU bojovať so závažnými formami zločinu, odštartoval kampaň upozorňujúcu na možné sexuálne vydieranie detí na internete. Podľa inštitúcie totiž s rozvojom internetu a chatovacích aplikácií hrozí riziko, že sa mladiství dostanú do komunikácie s niekým, koho profil je falošný alebo založený so zlým úmyslom.

Europol už zaznamenal prípady, kedy takéto osoby získali intímne fotografie alebo videá detí a potom hrozili ich zverejnením na internete alebo rozposlaním blízkym či spolužiakom v škole. Následne boli deti vydierané a útočníci od nich požadovali napríklad peniaze.

Takéto konanie je samozrejme neprijateľné a protizákonné. Deti môže priviesť do zúfalých situácií či dokonca k samovraždám.

Preto odštartovala rozsiahla kampaň, ktorá radí, ako si nastaviť súkromie na sociálnych sieťach, ako odstrániť odkazy na kompromitujúci obsah čo urobiť, keď sa do podobnej situácie dostanete. Pravidiel je niekoľko:

- neposielať ďalšie fotografie alebo dokonca peniaze

- vyhľadať pomoc dospelých, priateľov alebo infoliniek špeciálnych organizácií

- uchovať všetku komunikáciu s útočníkom

- avšak prerušiť s ním kontakt a zablokovať ho

- ohlásiť všetko polícii

Slovenskú verziu videa v rámci kampane na svojom Facebooku zdieľala aj čoraz populárnejšia oficiálna stránka Polície Slovenskej republiky. Za dva dni tam video videlo viac než 150-tisíc ľudí.

Zdroj: Europol

Diskusia k článku:

Začať diskusiu