Držíte mobil počas šoférovania? Nevieme s ním ani poriadne kráčať

V Juhoafrickej republike sa snažia výrazne obmedziť používanie mobilov počas jazdy. Pomôcť má kampaň s drsnými videami.

Snáď každý si uvedomuje riziká alkoholu za volantom a po pár pohárikoch by nám šoférovať ani nenapadlo. Medzi príčinami mimoriadne záväžných dopravných nehôd však nefiguruje len promile v krvi a vysoká rýchlosť, ale aj práca s mobilom.

Pozornosť vodičov neodpútava iba telefonovanie. Kto z nás neposlal SMS-ku, nezadával cieľovú destináciu do Waze počas jazdy po odkliknutí tlačidla "Pasažier", neodpísal na správu v Messengeri či neskontroloval niektorú z notifikácií?

V susednom Česku médiá karhali dve dievčatá, ktoré svoju jazdu streamovali naživo na Facebooku a ako dopadli, je vám zrejme jasné, aj ak ste tieto články nečítali.

Niektoré vlády veria, že ako najúčinnejšia prevencia poslúžia mimoriadne reálne a drsné videá, ktoré verne zobrazujú možné následky. Najnovšia kampaň Safely Home, teda "Bezpečne domov" je z Juhoafrickej republiky.

Na začiatku si vtipne strieľa z klipov nešikovných chodcov, no jej odkaz znie: "Ak neviete ani len smskovať a chodiť, tak prečo smskovať a šoférovať?".

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 17.07.2017 - 17:18

Priznam sa, neviem preco by niekto mal drzat mobil pocas soferovania. V aute je bluetooth, ak chcu hudbu, ak viac, kopa aut ma dnes mirrorlink/android auto/apple carplay. Vzdy sa smejem ked vidim čáva v bavoraku s plackou na uchu. Uz menej, ked taky obieha a ide v mojom protismere. Alebo, ked sa stane neico taketo : https://www.youtube.com/watch?v=jQJPJWZSPb8 (disclaimer, nenatacal som to ja, je to random video z youtube)

Tomas17.07.2017 - 17:45 Trvalý odkaz

Tak ale vies, cavo v 10 az 15 rocnom rozbitom Bavoraku alebo Audine BT nema (alebo ma pokazene) :D

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy17.07.2017 - 18:00 Trvalý odkaz

Slušný BT handset kúpiš za 25€, len blbec by držal telefón pri uchu

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease17.07.2017 - 18:10 Trvalý odkaz

Ak aj niekto nemá BT v aute, existuje predsa spústa držiakov na mobil a hlasitý odposluch. Neexistuje dôvod držať mobil pri uchu.

Peter18.07.2017 - 00:26 Trvalý odkaz

Použivam HF, ale aj tak sa radšej vykecávam keď auto stojí. Za volantom mi to odoberá pozornosť.

Celá diskusia 10 príspevkov