Prehliadač Seznam.cz dostupný už aj na Slovensku

Najnovšia verzia prehliadača Seznam.cz prináša vyššiu rýchlosť a rad nových funkcií nielen pre desktop, ale najmä mobilné zariadenia. K dispozícii je pre macOS, Windows, Android a iOS.

Známy prehliadač Seznam.cz si môžu do svojich mobilov a tabletov stiahnuť už aj slovenskí používatelia. Firma zaznamenala medziročný výrazný nárast, a tak sa rozhodla expandovať do ďalších krajín. V máji bol prehliadač nainštalovaný na približne 100-tisíc zariadeniach, pričom sa mu darí hlavne v mobiloch. Celosvetový trend ukazuje, že ľudia dnes internet navštevujú z mobilných telefónov a tabletov stále častejšie než z desktopov.

Obidve aktualizované verzie prehliadača, ktoré sú rovnako ako tie predchádzajúce založené na open-source projekte Chromium, tím Seznam.cz od základu prepísal a optimalizoval. Práve preto je teraz až dvakrát rýchlejší. Kvôli bezpečnosti však nie je možné inštalovať do prehliadača doplnky tretích strán.

Prehliadač ponúka jednoduché ovládanie, lokalizovaný je do češtiny a vyhľadávané výrazy odkazujú hlavne na české stránky. Keď zadáte napríklad výraz Nokia 3310, nájde vám cenu v českých obchodoch a recenzie na českých weboch. Pokiaľ máte na Sezname založenú e-mailovú schránku, po prihlásení vás upozorní na každý nový e-mail.

Prehliadač má pomocníka - psa Krastyho. Ten dá o sebe vedieť vždy, keď nájde v obsahu, ktorý si práve prezeráte, niečo užitočné. Jeho vytŕčajúca hlava znamená, že prináša nejaké upozornenie alebo ponuku. Keď si na internete prezeráte tovar, ponúkne vám k nemu recenzie a porovnanie cien, pri cudzojazyčnom webe vám dá možnosť stránku preložiť. To isté po novom spraví s e-mailom v angličtine alebo nemčine. V príprave je ruština, ďalšie jazyky budú nasledovať.

Krasty tiež dohľadá relevantné články k tomu, čo si na internete čítate. Automaticky tiež nájde otváracie hodiny, adresy a ďalšie praktické informácie na stránkach úradov či reštaurácií. K umelcom, politikom, hudobným skupinám a divadlám vie priradiť ich aktuálny program a všetko, čo sa o nich v poslednom čase písalo. Krasty vie dohľadať súvisiace články aj na troch najväčších slovenských spravodajských portáloch, a to sme.sk, dennikn.sk a pravda.sk. Pri skúšobnom prezeraní stránok sa nám Krasty takmer nikdy neukázal. Objavil sa iba pri zahraničných weboch a ponúkal preklad.

K novým funkciám prehliadača patrí aj upozornenie v prípade mimoriadnych udalostí. Pokiaľ sa doma či vo svete stane niečo závažné, prehliadač formou notifikácie upozorní a ponúkne odkaz na spravodajské weby Seznam Zprávy alebo Novinky.cz.

Nová verzia, ktorá obsahuje všetky spomínané novinky, je k dispozícii pre macOS, Windows, Android a iOS. Verzia pre Windows 10 Mobile je v režime údržby, je tak stále dostupná, avšak Seznam neplánuje už do nej neplánuje pridávať nové funkcie, len nevyhnutné opravy.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu