Dilema: Huawei Mate 9 vs. Samung Galaxy S7 edge

Jednoduché ovládanie jednou rukou a veľká uhlopriečka displeja pre pohodlné čítanie e-mailov zväčša stoja proti sebe. Rovnako tak zahnutá obrazovka a odolnosť proti nárazom.

Seriál Dilema tvoríme spolu s vami. Každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu dilemu jedného z vás medzi dvomi favoritmi na nový jeho smartfón. Nezabudnite nám tiež napísať aspoň vaše základné požiadavky. Preferujete dlhú výdrž na jedno nabitie, čo najlepší fotoaparát alebo hľadáte dual SIM prístroj?

Zaujímavý mix požiadaviek má aj Ľubica: ”Dobrý deň, momentálne mám Huawei G7 a neviem si ho vynachváliť, no môj displej vyzerá ako po výbuchu, je prasknutý a otrieskaný z každej strany. Rozhodujem sa medzi 2-3 telefónmi, konkrétne Huawei Mate 9 vs. Samsung Galaxy S7 edge alebo S8+.

Mobil využívam na prácu, gmail účty, firemné maily, preklady, posielanie príloh atď, takže MS Office je pre mňa dôležitý, ale taktiež vytváranie screenshotov obrazovky a fotoaparát pre fotografie a videá z ciest.

Doležitá je teda veľkosť displeja, ale aj ovládanie jednou rukou, ak v druhej držím dieťa alebo varím. No a samozrejme, odolnosť voči nárazom a vode by bola čerešnička na torte. Pochopiteľne, nechám si poradiť aj iné značky a modely.

Huawei Mate 9 má veľký 5,9-palcový Full HD displej, ktorý výborne poslúži na spomínanú prácu s e-mailami, textom a vyhľadávaním na internete. No o ovládaní jednou rukou tu naozaj hovoriť nemôžeme, hoci nadstavba od výrobcu ponúka gesto pre zmenšenie prostredia a posunutie systémovej klávesnice.

Podobne môžete využiť aj čítačku odtlačkov prstov na chrbte, ktorá dokáže okrem odblokovania prístroja aj prijať hovor, listovať v galérii či stiahnuť hornú lištu s notifikáciami.

Mate 9 poteší mimoriadne silnou 4000 mAh batériou s rýchlym nabíjaním. Jeho rovný displej bude odolnejší pri pádoch a nárazoch. To isté platí o kovovom chrbáte, hoci odolnosť proti vode tu chýba.

Ľubica by mohla byť spokojná aj s výsledkami zadného duálneho fotoaparátu maximálne 20-megapixelovým rozlíšením. Dostal optickú stabilizáciu, podporu pre nahrávanie 4K videí a laserové zaostrovanie. Vďaka inteligentnému softvéru a druhému čipu by mal ponúknuť zábery s väčším množstvom detailov a výborným zachytávaním nočných scenérií.

Recenzia: Huawei Mate 9 - menej je niekedy viac

Takto fotí Huawei Mate 9 + videá z mobilu

Huawei Mate 9 môžete mať ako dual SIM. Za necelých 700 eur v našich e-shopoch nájdete verziu so 64-gigabajtovým vnútorným úložiskom a 4 GB operačnou pamäťou. V balení by sa mal nachádzať aj jednoduchý ochranný kryt.

Ak sa naša čitateľka nerozhodne siahnuť po najvybavenejšom Samsungu Galaxy S8+, kúpou jeho predchodcu Galaxy S7 edge môže pekných pár eur ušetriť.

Dostane naviac čítačku odtlačkov priamo pod displejom, čo je oveľa praktickejšie. Samsung má oproti Huaweiu ľahšie ovládateľný menší 5,5-palcový displej. Ten má jemnejšie QHD rozlíšenie a lákavé zahnutie na bokoch. Zakrivenie mimoriadne dobre vyzerá, no prípadná výmena takto "exkluzívneho" panelu bude oveľa drahšia. Na S8-ke stojí približne 400 eur.

Proti Samsungu hrá horšia odolnosť pri nárazoch (myslite na exponované hrany displeja a sklenený chrbát), v jeho prospech zas garantovaná vode a prachu odolnosť IP68, krásny displej s Always-on funkciou a o niečo lepší fotoaparát.

Dvanásťmegapixelový snímač sa opiera o optickú stabilizáciu a objektív s mimoriadne vysokou svetelnosťou f/1.7. Aj on samozrejme dokáže nahrávať 4K videá. Jeho výsledky si môžete pozrieť v našom porovnaní s iPhonom 6S.

Recenzia: Samsung Galaxy S7 edge - príjemný výsledok medziročnej evolúcie

Porovnanie fotoaparátov: Galaxy S7 vs. iPhone 6S

V serióznych e-shopoch je cena Samsungu Galaxy S7 edge prekticky rovnaká, za necelých 700 eur ale dostanete verziu s 32 GB úložiskom. Tá ponúkne 4 GB RAM.

Z duelu si už víťaza musí Ľubica vybrať sama. Samsung ponúkne lepší fotoaparát a jednoduchšie ovládanie v jednej ruke, Huawei zasa pohodlnejšie čítanie a prácu na väčšom displeji, ktorý bude odolnejší pri nárazoch. Za zamyslenie stojí aj lacnejšia "klasická" S7-čka, ktorá ešte ponúka rovný displej. Z ponuky Huaweiu by sme sa zamerali aj na P10 alebo P10 Plus.

Diskusia k článku:

Borland 02.07.2017 - 17:09

Pani Lubici vysoko odporucam S7 edge. Najma kvoli fotoaparatu, ktory je o triesu lepsi oproti Mate. Ak pani Lubica pohlada, najde aj dual sim verziu S7 edge za 460€.

Jamie02.07.2017 - 18:14 Trvalý odkaz

Ani jeden z telefónov si neviem predstaviť ovládať jednou rukou. Edge display vyzerá pekne ale využiteľmosť je malá, určite by som radšej šiel do klasickej S7, ktorá je kompaktnejšia, rovnako výkonná a určite sa aj lepšie ovláda jednou rukou ako Edge, či nebodaj 5,9" Huawei. Nehovoriac o cene, ktorá u S7 je už "proklatě nízko" :)

Tomas02.07.2017 - 18:27 Trvalý odkaz

Tiez sa priklanam ku klasickej S7 a nie edge verzii. Mensia, kompaktnejsia, lacnejsia.

Celá diskusia 3 príspevky