Sony Xperia XZ Premium - zrkadielko, zrkadielko

Recenzia vodeodolného 5,5'' androidu s 4K displejom, zrkadlovou konštrukciou, 19 Mpix fotoaparátom s nahrávaním 960 fps videí a dobrou výdržou.

Pred necelými dvomi rokmi predstavila spoločnosť Sony smartfón Sony Xperia Z5 Premium, ktorý ako jeden z prvých ponúkol displej s jemným 4K rozlíšením. Spočiatku sa mohlo zdať, že týmto krokom môže konkurencii vypáliť rybník, no ako sa neskôr pri testoch zistilo, 4K rozlíšenie displeja sa aktivuje iba v určitých aplikáciách. Drvivú väčšinu času ste sa tak pozerali na dnes už klasické Full HD rozlíšenie.

ikona

Základné info: Sony Xperia XZ PremiumDrahší variant vlaňajšieho modelu dostal najnovší procesor, 4 GB RAM, 64 GB úložisko, zmenený 19 Mpix fotoaparát a displej so 4K rozlíšením. (živé fotografie)

Sony v tomto smere nepoľavilo a na tohtoročnom MWC predstavilo model XZ Premium. Ten preberá kráľovské žezlo po minuloročnej Xperii XZ a vďaka 4K displeju ho možno považovať aj za následníka Xperie Z5 Premium.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Aj keď sa modely XZ trochu odlíšili od dizajnu predošlých Xperii radu Z, dizajnové črty OmniBalance je stále vidieť a novinku priradíte k značke na prvý pohľad. Pri prvom kontakte vám do očí udrú aj rozmery. Plochy pod a nad displejom sú výrazne väčšie než u konkurencie a telefón je tak zbytočne veľký.

Napríklad Samsung Galaxy Note 4, ktorý ponúkne o 0,2 palca väčší displej, je o dva milimetre nižší. Je pravdou, že v šírke a hrúbke už vyhráva Sony, no tu sa jasne ukázalo, že čísla nie sú všetko. Sony ma trochu potrápilo aj po stránke ergonómie. V ruke držím placku s oblými hranami a trochu ostrými rohmi. Ak som chcel telefón pohodlne usadiť do dlane a natiahnuť sa prstom k protiľahlému okraju displeja, mal som čo robiť. Okrem šírky konštrukcie mi prekážal aj jej ostrý roh, ktorý sa nepríjemne zaboril do dlane. Pohodlnosťou držania a ovládania ma teda Xperia XZ Premium veľmi neoslovila a do budúcna by som určite privítal zredukovanejšie plochy pod a nad displejom.

Ako druhá vám do očí udrie sklenená konštrukcia, v ktorej sa doslova vidíte. Zadnú veľkú stenu môžete pokojne používať ako zrkadlo. Hladké lesklé prevedenie je pochopiteľne náchylné aj na odtlačky a nečistoty, no tu musím povedať, že ich nebolo až tak veľa, a napríklad nedávno testované HTC U Ultra bolo zamazané výraznejšie. Xperiu XZ Premium som iba občas obtrel o tričko alebo nohavice.

Lesklú prednú a zadnú stenu pokrýva odolné sklo Gorilla Glass 5, ktoré aj po niekoľkých dňoch dobre slúži a na veľkých plochách nevidím žiaden škrabanec. Dovolím si tvrdiť, že Xperia XZ Premium toho vydrží veľa a ochranný kryt by som zrejme odignoroval. Netreba však zabúdať na samotný hladký povrch, ktorý sa vie veľmi rýchlo zošmyknúť z nerovnej plochy, a hrozí tak riziko pádu.

Odolný je aj zvyšok konštrukcie. Mám na mysli odolnosť voči vode a prachu, s ktorou sa pri Xperiach stretávame už nejaký ten piatok. Telefón zvládne polhodinový pobyt v sladkej vode s hĺbkou do 1,5 metra. A zvládne to aj bez nevkusných krytov na konštrukcii, ktoré by kazili celkový vzhľad. Hore nájdeme audio konektor pre pripojenie slúchadiel, dole zasa nekrytý USB konektor typu C s podporou pripojenia externých zariadení cez redukciu USB OTG. Jediný kryt, ktorý dobre splýva s konštrukciou, nájdeme v ľavej bočnej stene. Po jeho vyňatí sa dostávame k šuplíku pre microSD kartu a nanoSIM kartu.

V pravej stene sa nachádza známa trojica tlačidiel pozostávajúca z dvojpolohovej spúšte fotoaparátu, tlačidla napájania a hlasitosti. V predošlých modeloch sa tlačidlo hlasitosti zvyklo objavovať dolu medzi spúšťou a tlačidlom napájania, čo nebola úplne najideálnejšia poloha. Umiestnenie vyššie vítam, no privítal by som ešte o čosi istejšie stláčanie a tuhosť. Počas hrania hier sa mi občas stalo, že som ukazovákom nechtiac reguloval hlasitosť.

V mierne zapustenom tlačidle napájania sa nachádza aj čítačka odtlačkov prstov. Na odblokovanie pomocou pravého palca je takého umiestnenie ako stvorené, no pre ďalšie prsty to už nie je najlepšia pozícia. Pri držaní telefónu v ľavej ruke som to skúšal aj s ľavým prostredníkom, no nebolo to ono. Celkovo si môžete v nastaveniach pridať až päť odtlačkov, len si nie som istý, či ich pri tejto polohe aj všetky využijete.

Čítačka reaguje rýchlo a spomínané odblokovanie pravým palcom bolo spoľahlivé. Najradšej by som ju však videl pod displejom, kde je miesta dosť. A ak nie to, tak mohol výrobca pridať aspoň podporu pre rozsvietenie a zhasnutie displeja dvojitým poklepaním, ktoré by bolo v určitých situáciách komfortnejším riešením, než siahať za tlačidlom v pravej bočnej stene.

Stereo reproduktory na prednej stene považujem za príjemné spestrenie. Z ich zvukového prejavu som však na zadok nepadol. Ak telefón držíte v ruke a máte nastavenú vyššiu hlasitosť, v zadnej časti konštrukcie cítiť rezonovanie a zvuk je bez hĺbok. Pri položení telefónu na stôl je kvalita podania o čosi bohatšia, no stále mi tam niečo chýbalo. Pri skladbách s viacerými hudobnými nástrojmi bolo počuť aj zlievanie tónov. Osobne sa mi oveľa viac pozdávali reproduktory na iPhone 7, ktoré mali navrch najmä v hĺbkach.

Z obsahu nad displejom spomeniem viacfarebnú notifikačnú diódu umiestnenú naľavo. Napriek menším rozmerom svieti intenzívne a notifikáciu si určite všimnete.

Pod prívlastkom Premium sa ukrýva hlavné eso v rukáve, a to veľký 5,5-palcový IPS displej s jemným 4K rozlíšením a podporou HDR. Získal si ma živými farbami, pričom zahanbiť sa nenechal ani pri podaní čiernej, dobrými pozorovacími uhlami a spokojný som bol aj s čitateľnosťou na priamom slnku. A ako je na tom 4K rozlíšenie? Tu žiaľ platí rovnaké pravidlo ako u Xperie Z5 Premium, čo znamená, že toto jemné rozlíšenie si užijete iba v niektorých aplikáciách. Napríklad v galérii alebo v aplikácii Prime Video od Amazonu, v ktorej na vás čaká multimediálny obsah v 4K.

Využil som bezplatné sedemdňové vyskúšanie a pozrel si známu show The Grand Tour. Obraz bol naozaj detailný, len je otázne, či by ma využitie 4K iba v niektorých aplikáciách presvedčilo natoľko, aby som Xperiu XZ Premium uprednostnil pred klasickou Xperiou XZ. Drvivú väčšinu času sa totiž pozeráte na dnes už bežné Full HD rozlíšenie, čo pri 5,5-palcovej obrazovke už nemusí byť zážitkom. Áno, prezeranie fotografií alebo videí na YouTube si vás získa, no osobne by som asi radšej privítal QHD displej, ktorému by sa rozlíšenie nemenilo. Využitie 4K si viem predstaviť napríklad pri virtuálnej realite, no v tomto smere nie je zo strany Sony vidieť zvýšenú aktivitu.

V nastaveniach displeja si môžete prispôsobiť farebnú škálu a kontrast, na výber sú tri režimy, upraviť vyváženie bielej, zapnúť režim rukavice alebo aktivovať šikovnú funkciu zapnutia fotoaparátu dvojitým stlačením tlačidla napájania.

Posun vpred v porovnaní s klasickou Xperiou XZ nastal aj pri hardvéri. Namiesto Snapdragonu 820 tu máme najnovší Snapdragon 835 s osemjadrovým procesorom a grafickým procesorom Adreno 540. S poriadnou dávkou výkonu si dobre poradila aj samotná konštrukcia, a ani pri dlhšom používaní alebo hraní hier sa neprehrievala. Zvýšenú teplotu možno zaznamenať pri nahrávaní 4K videí, no nejde o nič neočakávané a informuje o tom samotná hláška pred spustením nahrávania. O poriadnej dávke výkonu pod kapotou svedčí aj test v AnTuTu, v ktorom dosiahla 169 194 bodov.

Operačná pamäť s kapacitou 4 GB hravo zvládla udržať svižný beh systému a niekoľkých aplikácií na pozadí. Počas celej doby používania boli reakcie telefónu pohotové. Z 4 GB je dostupných 3,6 GB a využívané boli v priemere 3 GB. Veľká operačná pamäť sa mi okrem iného osvedčila pri viacerých spustených aplikáciách, a aj tie dávnejšie spustené sa otvorili veľmi rýchlo.

Prostredie od výrobcu bežiace nad Androidom 7.1.1 viete jednoducho aktualizovať aj cez Obchod Play. Vzhľad samotnej nadstavby sa rokmi príliš nemení, no funkčnosti pribúdajú, ale občas aj ubúdajú. Nenájdeme tu už napríklad známe miniaplikácie, ktoré bolo možné spustiť vo forme malých widgetov, a aj počas testovania XZ Premium mi ešte občas chýbali, konkrétne widget kalkulačky.

Pred hlavnú domácu obrazovku pribudla obrazovka Google Now, na ktorej nájdete viacero užitočných informácií, či už o počasí, správach alebo o doprave. Ak vám táto obrazovka nesadne, pokojne ju vypnite v nastaveniach, ku ktorým sa dostanete dlhším podržaním na prázdnom mieste domácej obrazovky. Tu okrem iného nájdete aj možnosť upraviť si mriežku zobrazených ikon, odporúčam najväčšiu, zapnúť otáčanie prostredia, vybrať si niektorý z prechodov obrazoviek alebo motívov, ktorý zmení farebný vzhľad prostredia.

Upravovať možno aj ponuku skratiek vo výsuvnej lište. K dispozícii je ich až dvadsať a využívať možno všetky naraz, bez potreby skryť niektoré z nich. Vtedy sa však kompletná ponuka rozdelí až na tri karty. Zo skratiek som si najviac pochvaľoval rýchle zapnutie svietidla, dátového roamingu, zdieľania multimediálneho obsahu cez DLNA a šikovné zapnutie offline režimu aplikácie Spotify.

Zvyšok prostredia príliš neprekvapí a zaradil by som ho k dobrému štandardu. Rovnako tak aj aplikácie. V ponuke mi chýba iba FM rádio, zvyšné potrebné aplikácie si môžete pokojne nainštalovať z Obchodu Play. Z tých najzaujímavejších od Sony som najčastejšie využíval Lifelog, ktorý zaznamenáva vašu fyzickú aktivitu, a rovnako tak aj aktivitu využívania smartfónu, a aplikáciu Správy, v ktorej nájdete aj spravodajstvo zo slovenských médií.

Fotoaparát spúšťam jednoduchým podržaním spúšte v pravej bočnej stene, pričom v nastaveniach si môžem zvoliť, či sa má iba spustiť, alebo rovno zhotoviť aj snímka. Rovnako šikovne ho viem aktivovať dvojitým stlačením tlačidla napájania odkiaľkoľvek v prostredí, prípadne zo zhasnutého stavu. Dlhšiu dobu bol pre najvybavenejšie Xperie príznačný fotoaparát s rozlíšením 23 megapixelov, no pri Xperii XZ Premium už jeho rozlíšenie kleslo na devätnásť megapixelov. Ako však určite dobre viete, nie je to o rozlíšení. Väčšina fotoaparátov súčasných vlajkových lodí sa snaží zaujať čo najlepšou svetelnosťou. Na základe papierových hodnôt má Xperia XZ Premium ešte čo doháňať, keďže sa môže pochváliť iba svetelnosťou f/2.0. Hodnoty nechajme bokom a poďme sa pozrieť na reálne skúsenosti.

Fotoaparát som používal najmä v automatickom režime, na ktorý sa spolieha väčšina používateľov smartfónov. Tu poteší fakt, že v porovnaní s minulými smartfónmi od Sony už nie ste limitovaný rozlíšením a aj v tomto režime je možné zhotovovať 19 Mpix snímky. V tomto rozlíšení sa zhotovujú snímky v pomere strán 4:3. Ak vám viac vyhovujú fotografie s pomerom 16:9, môžete ich zhotovovať v maximálnom 17 Mpix rozlíšení. Pre automatický režim od Sony je príznačné rozpoznanie scény, o ktorej vás informuje popis v pravom dolnom rohu.

Tu musím zodvihnúť výstražný palec najmä nad rozpoznaním snímania v protisvetle. Fotoaparát scénu rozpozná dobre, o čom svedčí aj popis, no častokrát neodvedie dobrú prácu a výsledné snímky majú prepálenú oblohu. Pri ideálnych svetelných podmienkach boli snímky dobrej kvality, no aj tu som si všimol, že to mohlo byť ešte lepšie. Detaily sa občas zlievali a platilo to najmä pri snímaní zelených plôch, napríklad trávy alebo stromov.

To isté platí pre snímky v noci. Fotografiám chýbala ostrosť a dovolím si tvrdiť, že konkurencia je v tomto smere o čosi ďalej. Áno, máme k dispozícii manuálny režim, v ktorom si môžete nastaviť všetko potrebné, no ruku na srdce, kto má čas pri momentkách riešiť takéto veci. Snímky z fotoaparátu hodnotím ako slušné, no na zadok z nich nepadám.

Prostredie fotoaparátu je šikovné a intuitívne. Napravo mám spúšť a vstup do nastavení, pohybom nadol a nahor sa prepínam medzi režimami, no a jednoduchým ťahom po displeji zľava doprava sa prepínam medzi prednou a zadnou kamerou.

Možnosť nahrávania videa v 4K rozlíšení nie je u vlajkovej lode žiadnym prekvapením. Opäť však zamrzí fakt, že nahrávanie v tomto rozlíšení vystupuje ako samostatná podaplikácia, do ktorej sa musíte preklikať posúvaním prsta. V režime nahrávania videí je k dispozícii maximálne rozlíšenie Full HD pri 60 snímkach za sekundu. Viac než 4K bude zrejme lákať možnosť nahrávania videí s 960 snímkami za sekundu.

Škoda však, že iba v HD rozlíšení. Spomalené zábery vyzerajú pôsobivo, no na tak jemnom displeji vás neočaria. A treba sa mať aj na pozore, kedy je ten správny moment, ktorý chcete zachytiť. Telefón si totiž poradí iba s nahraním dvoch desatín sekundy. Buď hneď od začiatku, alebo počas nahrávania stlačením špeciálneho tlačidla na obrazovke.

Druhý názor kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ Premium: hľadanie spomalených záberov.

Pri mojom bežnom používaní zobrazoval displej väčšinou Full HD rozlíšenie, a tak batéria s kapacitou 3230 mAh nedostávala príliš zabrať. Xperia XZ Premium mi v priemere vydržala jeden plnohodnotný deň, a ani raz sa mi nestalo, aby som musel nabíjať už počas dňa. Ak však plánujete byť bez nabíjačky dlhšie než jeden deň, vysúšajte šetriace režimy STAMINA, ktoré vypnú niektoré funkcie na pozadí.

Výhody:

+ 4K displej

+ nahrávanie záberov s 960 fps

+ odolnosť

+ výkon

+ svižné reakcie

+ výdrž na jedno nabitie

Nevýhody:

- 4K rozlíšenie iba v niektorých aplikáciách

- zlá manipulácia

- rozmery mohli byť menšie

- zrkadlový povrch nemusí vyhovovať každému

- v porovnaní s konkurenciou horšia kvalita snímok v noci

Orientačná cena: 739 eur

Záver

Sony Xperia XZ Premium vo mne zanechala rozpačité dojmy plné protikladov. Na jednej strane tu máme mimoriadne jemný 4K displej, no na tej druhej, toto rozlíšenie si užijete iba v niektorých aplikáciách. Po zvyšok času sa pozeráte na dnes už bežné Full HD. Konštrukcia je elegantná, ale zrkadlové plochy ma po čase omrzeli a určite by som sa priklonil k matnej úprave. Pri konštrukcii mi nedá nespomenúť aj veľké plochy pod a nad displejom, ktoré mohli byť lepšie využité. Je pravdou, že telefón ponúka špičkový výkon a pohotové reakcie, no nevidím tu nič extra, čo by bolo užitočné a čím by sa Xperia XZ Premium odlíšila od ostatných high-endov. Vsádzať bude zrejme na už spomínaný 4K displej a možnosť nahrávania 960 fps videí.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ Premium: hľadanie spomalených záberov.

Diskusia k článku:

Peter 02.07.2017 - 00:05

Lem pre informaciu ani tato xperia podobne ako z5 premium nebezi v 4k cely cas. Zahranicne recenzie uvadzaju chybne udaje. Mozete sa presvedcit v aplikacii aida64 pod zalozkou display ake je aktualne rozlisenienobrazovky. Da sa vsak cez adb prikaz na pc prepnut na nativne 4k

Lenka Ivančíková02.07.2017 - 01:21 Trvalý odkaz

ved o tom, ze 4K rozlisenie displeja funguje len v nietorych aplikaciach informujeme v recenzii. :)

Šrámek Lukáš02.07.2017 - 09:15 Trvalý odkaz

To, že rozlišení 4K funguje jen v některých aplikacích, nepovažuji za mínus. Baterka má větší výdrž a nechápu proč bych měl při psaní SMS, nebo mailu koukat na 4K, když plné postačuje Full HD... Považuji za plus, že se 4K zapne tam, kde to má smysl.Probuzení a uspání poklepáním nelze zapnout v nastavení? Když to uměly všechny Xperie myslím, že od Z2? Navíc poslední vydání Xperia Home tuto možnost má v nastavení? Ergonomie je věcí názoru. Vlastním Z5 a větší rámečky mi vyhovují, také umístění tlačítek po stranách. U XZ bych mezi mínusy dal odstranění poutka. Je to velice návyková věc a hlavně praktická v momentě, kdy se vám nevejde mobil do kapsy.

jarpo02.07.2017 - 10:12 Trvalý odkaz

likii: Presne s tebou suhlasim, co sa tyka prepinania 4k, full HD. Nema vyznam, aby bezalo menu a pod v 4k, na druhej strane pri prezerani fotiek a videi sa do 4k prepne. Tusim sam Riso spominal, ze na S8 ma prepnute na full HD rozlisenie a tu sa to da do minusov :-) Inac telefon podla mna velmi podareny, ked mu klesne cena, dost vazne nad nim budem premyslat :-)

Šrámek Lukáš02.07.2017 - 13:25 Trvalý odkaz

Uvidím s čím Sony vyleze do vánoc. Pokud s ničím zajímavým, tak si jdu pro něj :-D

Celá diskusia 34 príspevkov