Zeon - balíček pre inteligentnú domácnosť od ZSE

Balíček zariadení a senzorov, ktoré môžete ovládať na diaľku aj cez mobil už ponúka ďalší distribútor. Aj on vsádza na mesačné predplatné.

Časy robotov autonómne ovládajúcich naše domy a byty sú ešte pár rokov vzdialené. Rôzne firmy však tento rok skúšajú preraziť aspoň s inteligentnými zásuvkami, kamerami a hlásičmi pripojenými na internet cez domáci Wi-Fi router. Niekomu stačí kamera, iní by cez mobil radi kontrolovali oveľa viac.

ZSE, podobne ako Telekom, ponúka balíček 6 zariadení s možnosťou dokúpenia ďalších podľa potreby. Za štartovaciu sadu si vypýta 257,50 eur alebo 19,90 eur a 24 mesačných splátok po 9,90 eur k tomu.

Obsah štartovacej sady ZEON Smart Domov Start:

Riadiaca jednotka, Pohybový senzor, Dverový senzor, Dymový senzor, Smart tlačidlo a Smart zásuvka

Ceny ďalších zariadení, ktoré si môžete dokúpiť:

Po rozbalení štartovacej sady ma potešilo, že v balení nechýbali všetky potrebné batérie. Senzory teda budete môcť hneď používať. Najprv zapojíte riadiacu jednotku v tvare kocky s výrazným pásom z množstva LED po obvode. Tá je zároveň jediná, ktorá sa zapája priamo do elektrickej siete.

Ostatné senzory poháňajú batérie. Podľa špecifikácie vydržia najkratšie v pohybovom senzore. Údaj o 2 rokoch pri aktivácii 100-krát za deň vás ale môže nechať kľudnými. V ostatných kúskoch z balenia by to malo byť až 5 rokov.

Pre váš mobil s Androidom alebo iOS budete potrebovať aplikáciu Zeon Smart Home. Na iOS ma sklamala svojím vzhľadom. Ovládacie prvky sú v nej rozmiestené v poriadku, ale nie je pripravená na veľké Retina displeje. Na mojom iPhone 7 Plus tak bola roztiahnutá s veľkou hornou lištou a starou klávesnicou. Pri aplikácii naprogramovanej v roku 2017 tomu naozaj nerozumiem.

S riadiacou kockou sa spáruje po naskenovaní čiarového kódu alebo manuálnym výberom v ponuke aplikácie. Potom bude potrebovať heslo k vašej Wi-Fi sieti. V aplikácii ZEON Smart Home sa zobrazí ako Smart Domov Start a ponúkne niekoľko zaujímavých informácií zoradených pod sebou.

Ukáže teplotu v miestnosti, vlhkosť vzduchu, intenzitu osvetlenia v luxoch, úroveň hluku v decibeloch a tlak vzduchu. Jednak okamžité hodnoty, no aj prehľadné 24-hodinové a mesačné grafy hodinu po hodine.

dverový senzor

K riadiacej jednotke postupne pripájate aj ostatné snímače zo štartovacej krabice. Ich status sa potom zobrazí v zozname. Párovanie nových súčiastok je jednoduché, na mobile aktivujete párovací režim a na senzore stlačíte tlačidlo reset. Všetko prebehlo bez najmenších problémov. Okrem dverového senzora, ktorý som bohužiaľ najprv nalepil na dvere. Zvyšok má tlačidlo pre reset dostupné jednoduchšie, prípadne priamo z prednej časti.

Smart Domov Start má tiež funkciu Nočného svetla, Alarmu a Varovného režimu. Alarm funguje ako klasický budík ovládaný cez mobilnú aplikáciu. Zvonenie nastavíte pre ľubovoľné dni v týždni a vypnete dotykovým tlačidlom navrchu. Len melódie mohli byť pútavejšie.

dymový senzor

Režim nočného svetla spolupracuje s pohybovým senzorom. Ak zaznamená pohyb, môže počas 1 až 60 minút svietiť LED pás v siedmych rôznych farbách. Uľahčí tak napríklad cestu z alebo do postele.

Varovný režim je potom klasickým poplachom reagujúcim na otvorenie dverí či okna (dverový senzor) alebo pohyb (pohybový senzor). Môžete nastaviť dni v týždni a časy kedy má byť aktívny, zvuk alarmu a farbu upozornenia na riadiacej jednotke. Samozrejme, poplach aj nočné svetlo môžete ovládať aj manuálne, veľkými ikonami v aplikácii.

pohybový senzor

V scénach (tlačidlo vpravo hore na základnej obrazovke) si môžete nastaviť vlastnú kombináciu Podmienky a Akcie.

Kombinácie sú takmer nekonečné a odvíjajú sa od stavu každého senzora alebo údajov zaznamenaných z riadiacej jednotky. Podmienkou teda môže byť zaznamenanie pohybu, otvorenie dverí ale aj zaznamenanie hluku, dymu či dokonca kriticky vysokej alebo kriticky nízkej vlhkosti, teploty alebo objemu svetla.

smart tlačidlo

Akciou potom môže byť zaslanie notifikácie alebo zapnutie či vypnutie Smart zásuvky, ktorú dostanete rovno v balíčku Start.

Technické parametre ZEON Smart zásuvky:

Hmotnosť: 165 gramov, 220 - 240 V / 16 A, Wi-Fi 802.11 b/g/n, rozmery: 66 x 116 x 75 mm, tlačidlo pre ručné zapnutie alebo vypnutie, prepäťová ochrana, rozvrh spínacích hodín, meranie spotreby.

Za 99,90 eur alebo tiež na splátky (9,90 eur + 24 x 3,75 eur) môžete mať prepracovanejšiu Wi-Fi Smart predlžovačku so šiestimi zásuvkami. Nainštalujete ju rovnako jednoducho, naskenovaním kódu na jej spodnej strane. Potom si ešte vypýta heslo k Wi-Fi sieti u vás doma.

smart zásuvka

Zásuvka ponúka dva praktické prvky. Prvým je USB port pre rýchle nabíjanie telefónu či tabletu s výstupom až 2,1 A. Druhým je tradičný LAN port.

Niektoré zásuvky k PC ponúkajú dva LAN porty - vstup a výstup, medzi ktorými je prepäťová ochrana. Tu je LAN iba jeden. Predlžovačka sa pripojí k Wi-Fi a internet potom šikovne pošle do obyčajného LAN kábla. Doma si tak ľahko pripojíte aj desktop a akékoľvek zariadenie bez bezdrôtovej karty. Prípadne poslúži ako repeater.

Naopak, kritiku si zaslúži dotykové ovládanie jednotlivých zásuviek. Pre pustenie šťavy sa číslic 1 až 6 stačí naozaj jemne dotknúť. Aj náhodne. Zelené podsvietenie indikujúce stav tiež mohlo byť oveľa silnejšie.

Zásuvky môžete selektívne spínať aj cez mobilnú aplikáciu. Na tele predlžovačky však nechýba ani klasický mechanický vypínač, ktorý odpojí všetko naraz. V tomto prípade aj Wi-Fi spojenie s riadiacou jednotkou a vaším smartfónom.

smart predlžovačka

Technické parametre ZEON Smart predlžovačky:

Hmotnosť: 900 gramov, 220 - 240 V / 16 A, Wi-Fi 802.11 b/g/n, rozmery: 305 x 84 x 45,5 mm, dĺžka kábla 1,8 m, LAN port, vypínač, šesť dotykových vypínačov pre každú zásuvku, dvojitá prepäťová ochrana, USB port (5 V / 2,1 A), rozvrh spínacích hodín, meranie spotreby.

Vďaka mobilnej aplikácii môžete Smart zásuvku a Smart predlžovačku použiť aj ako spínacie hodiny. Cez mobil si jednoducho naplánujete rozvrh spínania. Na predlžovačke pre každú zo šiestich zásuviek zvlášť.

Obe tiež dokážu zobraziť okamžitý odber vo Wattoch. Na základe neho potom zobrazujú grafy celkovej spotreby. Po zadaní jednotkovej ceny podľa cenníka elektrární aplikácia spočíta aj to, koľko eur ste minuli.

Výhody:

+ riadiaca jednotka meria tlak, hluk, vlhkosť, teplotu a mnoho iného

+ jednoduchá inštalácia

+ batérie pre senzory v balení a s výdržou niekoľko rokov

+ zásuvka a predlžovačka s meraním aktuálneho odberu a spotreby

+ LAN port, USB port na predlžovačke

+ Smart tlačidlo može slúžiť ako bezdrôtový zvonček

Nevýhody:

- obmedzený výber zvukov alarmov

- aplikácia nie je prispôsobená pre Retina displeje iPhonov

- v balíčkoch od ZSE chýba kamera

- dotykové ovládanie predlžovačky a slabá indikácia stavu

Záver

Balíček ZEON od ZSE prináša zaujímavú cenovku, ktorá v základe cenovo podlezie riešenie od Telekomu. Páčia sa mi najmä možnosti riadiacej jednotky, ktorá zobrazuje šikovné grafy a vývoj teploty, tlaku vzduchu či vlhkosti v domácnosti.

Pripájanie ďalších snímačov je pomerne jednoduché, batérie ku všetkým z nich by ste mali nájsť priamo v balení. Škoda, že aplikácia pre iOS nie je spracovaná o niečo lepšie. Niekomu môže chýbať tiež kamera snímajúca pohyb. Tú si na rozdiel od inteligentnej predlžovačky sledujúcej spotrebu objednať nemôžete.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu