Qualcomm ukázal čítačku odtlačkov prstov integrovanú v displeji

Qualcomm ukázal čítačku odtlačkov prstov integrovanú priamo v displeji. Odberatelia a výrobcovia mobilov ju budú môcť využiť na konci tohto roka.

Mal ju dostať už Samsung Galaxy S8 a špekuluje sa aj o jej integrácii do nového iPhonu, ktorý Apple predstaví na jeseň. Reč je o čítačke odtlačkov prstov integrovanej priamo v displeji.

Najnovším trendom na poli smartfónov je totiž čo najlepšie využitie prednej strany zariadenia displejom. Zmenšuje sa rám okolo neho a zavadzajú už aj senzorové tlačidlá či práve čítačky a domáce tlačidlá.

Samsung nakoniec čítačku musel umiestniť na chrbát, jej vloženie pod veľkú obrazovku a ochranné sklo totiž nie je vôbce jednoduché a výrobca tesné termíny pri uvádzaní nového top modelu jednoducho nestihol.

Vlastné ako-tak funkčné riešenie teraz ukázal Qualcomm, ktorý väčšina z vás pozná ako výrobcu čipsetov, prípadne elektroniky pre rýchle a bezdrôtové nabíjanie. Ultrazvukový snímač prezentoval v Šanghaji na svojom prototype Vivo. Zosnímanie špecifických vlásočníc na bruškách prstov funguje cez maximálne 1,2 mm hrubý OLED displej, až 0,8 mm hrubé krycie sklo alebo 0,65 mm hrubý hliník.

Tento senzor teda nebude musieť ležať len pod displejom, ale smerovať môže aj na chrbát mobilu. Vďaka použitu ultrazvuku by mal fungovať aj s mokrými prstami a nahradí tiež optický snímač tepu.

Reakcie novinárov, ktorí čítačku skúšali naživo hovoria, že zosnímanie je na dnešné pomery pomerne pomalé. Trvá približne sekundu. The Verge ho prirovnáva k tri roky starému iPhonu 6.

Zdroj: Qualcomm, The Verge

Diskusia k článku:

Karol 29.06.2017 - 00:13

To je podľa mňa blbosť dať takto čítačku...Tí výrobcovia už nevedia čo so sebou.

Borland29.06.2017 - 11:26 Trvalý odkaz

Blbosť to podľa mňa určite nie je, ide o nutnosť. O rok alebo o dva každá vlajková loď bude mať screen ratio cez 90%, takže čítačku musia integrovať do displeja. Osobne mi príde veľmi pohodlné priložiť palec hocikde na displeji a odomknúť tak telefón. Ale ešte to chce nejaký ten rok vývoja.

Nightmare29.06.2017 - 14:18 Trvalý odkaz

Presne tak vyvoj ide velice rychlo dopredu

Celá diskusia 3 príspevky