mydlink Home Smart Plug - inteligentná zásuvka

Inteligentná zásuvka s ovládaním cez Wi-Fi ponúka okamžité meranie spotreby a funkciu spínacích hodín. Vypočíta, koľko elektriny miniete.

Chceli by ste mať pod kontrolou lampu, chladničku, ohrievač alebo iné domáce spotrebiče aj v prípade, že práve nie ste doma? Jednoduché spínacie hodiny umožňujú ich zapnutie alebo vypnutie načasovať. Modernú zásuvku Home Smart Plug od D-Linku dokážete ovládať priamo z mobilného telefónu vo vrecku. Kedykoľvek si zmyslíte. Je totiž pripojená na domáci Wi-Fi router a internet.

Základné parametre:

Rozmery: 117 x 66 x 39 mm, hmotnosť: 183 gramov, príkon 100 - 240 V (AC), 50/60 Hz, 16 A, maximálna záťaž 250 V / 16 A, 3840 W, Wi-Fi (2,4 GHz), WPS tlačidlo, operačná teplota: 0 - 40°C (10 - 90 % vlhkosť), skladovacia teplota -20 - 65°C, ochrana proti prehriatiu, podpora iOS 6 / Androidu 4.0 a vyšších.

Obsah balenia:

Smart Plug DSP-W215, príručky, štítok s inštalačným QR kódom a PIN.

Smart Plug môžete pripojiť do akejkoľvek zásuvky. Vo väčšine predlžovačiek a dvojzásuviek ale kvôli rozmerom obsadí minimálne dve miesta. Na začiatku ju bude nutné konfigurovať a pripojiť k internetu. Preto si do svojho androidu alebo iPhonu stiahnite párovaciu aplikáciu mydlink Home a registrujte si v nej nový účet.

Novšie routre zvládnu pripojenie cez WPS, s ostatným odporúčame naskenovať QR kód na malom štítku, ktorý nájdete v krabici. Následne svoj mobil pripojte na Wi-Fi sieť vytváranú inteligentnou zásuvkou (hľadajte tú pod názvom DSP-W215). Všetko potvrďte a mobil pre zmenu prihláste na vašu domácu Wi-Fi, vytváranú routerom pripojeným k internetu.

Home Smart Plug bude mobil automaticky nasledovať. Rozsvietenie LED na zeleno potvrdí, že všetko prebehlo v poriadku. Zásuvku s pripojenými spotrebičmi následne môžete ovládať cez mobilnú aplikáciu mydlink Home alebo jednoduchým stlačením vypínača na prednej strane. Ten do nej pustí ''šťavu''.

Zvládne sériu spotrebičov s maximálnym odberom až 3800 W, problémy teda nebudete mať ani s chladničkami, prenosnými radiátormi alebo čerpadlami a záhradným náradím.

Na podrobné plánovanie samostatného spínania slúži spomínaná aplikácia mydlink Home. Krátke stlačenie softvérového vypínača na displeji na diaľku prepína medzi stavmi ON / OFF, rozkliknutie ponúkne údaj o okamžitom odbere vo Wattoch, nastaveniach teplotnej poistky a režimu rozvrhu spínacích hodín, teda Schedule.

Údaj o okamžitom odbere sa môže hodiť. V nastaveniach si dokonca môžete uložiť cenu 1 kilowatthodiny v eurách, maximálnu želanú spotrebu za mesiac a upozornenia k blížiacemu sa vyčepaniu tejto hodnoty. Prehľadný graf potom ukazuje, koľko ste v ktorý deň spálili. Je však v kWh, pri pripojení malých spotrebičov teda bude veľká 0 svietiť stále relatívne dlho.

Teplotná poistka (Thermal) ukazuje aktuálnu teplotu elektroniky zásuvky. Posúvaním hodnoty vpravo si nastavíte limit, po ktorého dosiahnutí sa prívod elektriny automaticky odpojí. Nápad je to zaujímavý, teplota samotnej zásuvky je ale len málo vypovedajúci údaj. Väčší zmysel by malo snímanie reálnej teploty izby, v ktorej zásuvku mám. Napríklad, ak by som prenosným radiátorom vykuroval miestnosť na chate. Po dosiahnutí povedzme 24°C chcem prívod vypnúť - lenže samotná zásuvka má v tom čase kľudne aj 35°C. Koreláciu medzi týmito hodnotami len ťažko odsledujete.

Spínací rozvrh možno naplánovať veľmi podrobne. Jednoduchý plán nastaví čas zapnutia a vypnutia + dni v týždni, pre ktoré platí. V podrobnom sa dajú zvoliť rozličné časy pre rôzne dni. Najkratší čas, ktorý plánovač rozlišuje, je bohužiaľ pomerne vysoký. Až 15 minút, v podrobnom režime až 30. Takže svetlo zapnete buď o 19:30, alebo až o 19:45. Na 19:38 zabudnite.

Aplikácia mydlink Home je centrom pre všetky Smart Home zariadenia značky. My sme s ňou používali pohybový senzor a dve kamery. Tieto zariadenia si v aplikácii môžete pridávať do skupín. Najčastejšie podľa miestností, v ktorých sa nachádzajú. Karta My Devices ukáže zoznam všetkých zariadení.

V poslednej My Actions sa dajú vytvoriť pravidlá pozostávajúce zo spúšťača (trigger) a akcie (responder). S inteligentnou zásuvkou Home Smart Plug môže byť spúšťačom dosiahnutie maximálneho stanoveného mesačného rozpočtu / spotreby (prípadne 70-90 % z neho) alebo dosiahnutie maximálnej stanovenej teploty zásuvky.

Ako akcia sa potom zásuvka môže zapnúť, vypnúť alebo zapnúť / vypnúť na 30 sekúnd. Ak používate viac Smart Home zariadení od D-Linku, samozrejme ich môžete kombinovať: pohybový senzor zaznamená návštevníka - zásuvka zapne pripojený reflektor.

Po náhodnom výpadku elektrickej energie sa zásuvka vždy vráti do vypnutého stavu. Automaticky prihlásená na Wi-Fi, cez ktoré ju môžete znova zapnúť. Skúsenosti používateľov uvádzajú, že informácie o nastavenom časovači odosiela webová služba D-Linku. Ak teda chcete, aby sa spotrebiče zapli vo vopred nastavený čas, zásuvka musí byť stále napojená na Wi-Fi. V prípade výpadku dát sa v uvedenom čase nestane nič.

Výhody:

+ zvládne aj pripojenie spotrebičov s vysokým odberom

+ ovládanie cez mobil alebo tlačidlom na zásuvke

+ meranie okamžitej a mesačnej spotreby

+ nastavenie pravidiel a kombinácia s ostatným Smart Home príslušenstvom D-Linku

Nevýhody:

- rozvrh spínacích hodín len v intervale 15 alebo 30 min

- meranie celkovej spotreby len v kWh

- nutnosť neustáleho pripojenia na Wi-FI, zariadenie nemá pamäť s nastaveniami

- chýba LAN port (iba Wi-Fi)

Orientačná cena: 38,10 eur (Hej.sk)

Záver

Inteligentnú zásuvku Smart Plug využijete pri spotrebičoch, ktoré chcete zapínať na diaľku z vášho mobilu. Môžete pritom byť v úplne inom meste alebo krajine. Postačí pripojenie k internetu. Bonusom je meranie okamžitej i celkovej spotreby elektrickej energie. Očakávali sme tiež funkciu spínacích hodín. Jej rozvrh nastavíte v príjemnom prostredí aplikácie mydlink Home. Škoda, že najmenším intervalom je 15 minút.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu