Poradňa: Ako poistiť mobil proti krádeži alebo rozbitiu?

Nad ochrannou fóliou na displej či puzdrom rozmýšľal zrejme každý. My sme sa pozreli aj na možnosti poistenia proti rozbitiu a krádeži v e-shopoch a u operátorov.

V seriáli Poradňa každý víkend odpovedáme na jednu z otázok zaslaných na redakcia@fony.sk. Ak vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Dnes sme vybrali problém s ochranou pri rozbití alebo krádeži mobilu: "Ahoj, zisťujem, či je u vás nejaký článok týkajúci sa poistenia mobilov. Ak nie, možno by som privítal ja a možno i ostatní čitatelia, ak by sa objavil nejaký článok k tejto téme, nakoľko v tej spleti poisťovní by bolo fajn ak by bola info pre nás, v ktorej poisťovni sa takto mobil, prípadne aj iné zariadenia poistiť dajú. Ďakujem."

Priekopníkom takéhoto poistenia je Apple a jeho program AppleCare+. Ten okrem iného kryje až dve náhodné poškodenia zákazníkovho iPhonu, pričom oprava poškodeného displeja bude výrazne lacnejšia, len za 29 dolárov. Akékoľvék iné poškodenie by vás stálo stovku. AppleCare+ si však na Slovensku objednať nemôžete.

Podobnú ochranu pri poškodení si ale často môžete dokúpiť priamo u predajcu. U autorizovaného resellera m:zone napríklad ochrana pred poškodením a krádežou na dva roky stojí 160 eur, na rok je lacnejšia - 115 eur.

Ich ponuka sa samozrejme týka iOS zariadení, obdobný program pre všetky ostatné telefóny má ale napríklad aj Alza. A za obdobné ceny. Poistenie na dva roky pre Samsung Galaxy S8 by nás stálo 161,13 eur. Pre porovnanie pripomíname, že výmena zakriveného displeja stojí približne 400 eur.

Väčšina e-shopov vám takéto poistenia rada ponúkne hneď, ako sa na ich webe presuniete do virtuálneho košíka pre zaplatenie.

Samozrejme, poistiť a môžete aj dodatočne niektorou z iných inštitúcií. Slovenská sporiteľna ponúka poistenie osobných vecí, ktoré je šité hlavne na ochranu pred zneužitím platobnej karty. Kryje však aj niektoré ďalšie predmety a elektroniku, ktorú by ste teoreticky mohli mať v taške. Balíček s poistením mobilu do hodnoty 1000 eur stojí 21,60 eur ročne. Toto poistenie ale dodáva istotu iba pri krádeži telefónu, nie jeho poškodení vašou neopatrnosťou.

U operátorov sme našli prakticky zhodné kalkulačky. Poplatok za mesačné poistenie v Orangei, Telekome a O2 závisí od hodnoty vášho mobilu. Prakticky vždy kryjú krádež, rozbitie alebo utopenie.

Veríme, že podobné produkty ponúkajú aj bežné komerčné poisťovne. Vždy si však poctivo prečítajte všetky podmienky.

Diskusia k článku:

nanoSIM 24.06.2017 - 13:20

"U operátorov sme našli prakticky zhodné kalkulačky. Poplatok za mesačné poistenie v Orangei, Telekome a O2 závisí od hodnoty vášho mobilu. Prakticky vždy kryjú krádež, rozbitie alebo utopenie." Malo by tam byť skôr, že "TEORETICKY vždy kryjú krádež, rozbitie alebo utopenie." Prakticky to môže dopadnúť aj inak ako si myslíme, keď si mobil poisťujeme. :-) http://www.fony.sk/forum/clanky/4182-telekom-poistenie-mobilnych-zariadeni-od-099-e/123087#123087

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease24.06.2017 - 14:00 Trvalý odkaz

Haluz, ona ho vlastne poistený nemala..

Celá diskusia 2 príspevky