Asus ZenFone Live (ZB501KL)

Lacný dual SIM android s 5'' HD displejom, štvorjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom a 5 Mpix prednou kamerou s LED bleskom a technológiou BeautyLive pre skrášlenie v reálnom čase aj počas streamovania naživo.

Základné parametre:

OS: Android 6.0 Marshmallow + Zen UI 3.5

chipset: Qualcomm Snapdragon 410

procesor: štvorjadrový 1,3 GHz

grafický procesor: Adreno 306

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 MHz, LTE 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz (frekvencie LTE v Európe)

rozmery: 141 x 72 x 8,0 mm

hmotnosť: 119 gramov (overené)

displej: 5'' (127 mm), IPS, 720 x 1280 b., 2.5D, 62 x 111 mm

zadný fotoaparát: 13 Mpix (4:3), LED blesk, video Full HD (30fps) AF, clona f/2.0

predný fotoaparát: 5 Mpix (4:3), LED blesk, clona f/2.2, BeautyLive technológia, video HD (30 fps)

pamäť: 16 (dostupných 9,2 GB) / 32 GB + 2 GB RAM + microSD do 128 GB

globálny prenos dát: 2G, 3G, 4G / LTE

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, Wi-Fi, microUSB

ostatné: GPS, Glonass, FM rádio, audio jack, informačná dióda

dual SIM: 1 x nanoSIM + 1 x microSIM / microSD (hybridný slot)

batéria: 2650 mAh, výmena v servise

Neobsahuje/nepodporuje: čítačka odtlačkov, IrDA (infraport), zvýšená odolnosť voči vode, stereo repro, rýchle nabíjanie, bezdrôtové nabíjanie, NFC, USB OTG

Pravdepodobná cena a dostupnosť: 149 eur / jún 2017

Zaujímavé odkazy:

Základné info: Lenovo Moto E4 (12. 6. 2017)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

S novinkou Asus ZenFone Live, ktorá práve prichádza na slovenský trh, budete môcť pri streamovaní videa použiť skrášlovací režim BeautyLive. Ide o prvý smartfón na svete s technológiou pre skrášľovanie v reálnom čase. Predná 5 Mpix kamera s clonovým číslom f/2.0, LED bleskom a 82° zorným poľom ponúka množstvo režimov.

Pre kvalitnejší prenos hlasu využíva dva MEMS mikrofóny, ktoré sú navrhnuté tak, aby eliminovali okolitý hluk. Aplikácia BeautyLive je integrovaná do služieb Facebook, Instagram, YouTube a ďalších takmer 30 obľúbených služieb pre skrášľovanie v reálnom čase aj počas streamovania naživo. Zadný fotoaparát má rozlíšenie 13 megapixelov, LED blesk, automatické zaostrovanie, clonu f/2.0 a technológiu ASUS PixelMaster pre zvýšenie svetelnej citlivosti.

Novinka dostala elegantný dizajn, hliníkovú povrchovú úpravu a 2.5D zaoblené sklo. Päťpalcový HD displej (720 x 1280 b.) má okolo obrazovky len tenký rám. V cene necelých 150 eur sa odzrkadluje hardvérová výbava. Asus ZenFone Live dostal štvorjadrový procesor Snapdragon 410, 2 GB operačnú pamäť RAM a vnútorné úložisko s 16 GB alebo 32 GB kapacitou. Na tele smartfónu sa nachádzajú dva sloty: jeden na microSIM a druhý pre nanoSIM alebo microSD kartu. Použitím pamäťovej karty tak prídete u dual SIM funkciu.

Operačný systém Android beží v staršej verzii 6.0 Marshmallow a dopĺňa ho používateľská nadstavba Zen UI 3.5. Vo výbave nechýba podpora rýchlej dátovej siete LTE, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, Glonass, FM rádio, microUSB konektor ani 3,5 mm jack. Batéria ponúkne 2650 mAh kapacitu.

ZenFone Live je na Slovensku dostupný v troch farbách: Shimmer Gold (zlatá), Rose Pink (ružová) a Navy Black (čierna). Odporúčaná cena je stanovená na 149 eur.

Prvý kontak s Asus ZenFone Live a živé fotografie:

Pri prvom uchopení do ruky ma príjemne prekvapilo, aký je ľahký. Pri päťpalcovej uhlopriečke má len necelých 120 gramov, čo potvrdila naša redakčná váha. Druhým pozitívnym zistením bolo prevedenie konštrukcie. Plastové telo nikde nevŕzga a použitie matného materiálu zabraňuje zachytávaniu odtlačkov na zadnej stene.

Vďaka zaobleným bočným hranám sa dobre drží v ruke. Displej s HD rozlíšením bude nenáročným používateľom stačiť. Vzhľadom na nízku cenovku, Asus ZenFone Live si aktuálne môžete kúpiť za necelých 150 eur, patrí hardvérová výbava do nižšej strednej triedy. Cieľovej skupine to nemusí prekážať. Telefón láka najmä na prednú 5-megapixelovú kameru s LED bleskom a množstvom úprav pre dokonalú selfie.

Pýši sa skrášlovacím režimom BeautyLive, ktorý v reálnom čase dokáže vašu tvár upraviť k lepšiemu. Vyhladí ju, zvýrazní oči, zúži tvár a podobne, takže počas živého vysielania videa na sociálne siete môžete mať tvár skrášlenú podľa vlastných predstáv. Autoportrét si upravujete na stupnici od 1 po 10, odporúčame to však s úpravou neprehnať. Výrazne vyhladená tvár nepôsobí prirodzene.

Streamovať svoje živé video môžete na YouTube, Facebook a Instagram. Zadný 13 Mpix fotoaparát na bežné zachytenie momentiek stačí, snímky sú pri dobrom osvetlení slušné, s pribúdajúcim šerom sa ale objavuje šum. Vtedy môžete využiť režim Slabé svetlo alebo Noc. Na kvalitnejšie zábery však budete potrebovať statív alebo telefón opretý o pevnú podložku. Stále však máme na pamäti nízku cenovku, takže tu nebudeme kritizovať. Videá viete nahrávať aj vo Full HD rozlíšení.

Vysokú rýchlosť systému pri používaní nečakajte. Občas sa môžete stretnúť s oneskorenými reakciami alebo zaváhaniami. Nejde ale o nič tragické. Z papierových 16 GB vnútorného úložiska vám pri prvom spustení ostane voľných približne 9,2 GB. Na rozšírenie pamäte môžete použiť microSD kartu, prídete tým však o dual SIM funkciu. Asus použil hybridný slot.

Pochváliť treba prítomnosť informačnej diódy, ktorá je v tejto cenovej kategórii skôr výnimkou. V ZenFone Live beží operačný systém Android v staršej verzii 6.0.1 Marshlallow spolu s nadstavbou Zen UI 3.5, ktorá prináša ovládanie telefónu gestami. Nechýba medzi nimi prebudenie displeja dvojitým poklepaním, napísaním konkrétneho znaku na displeji spustíte vybranú aplikáciu. Správca mobilu poslúži na udržanie telefónu v dobrej kondícii.

Fanúšikovia počúvania hudby v mobile majú k dispozícii niekoľko nastavení zvuku vrátane ekvalizéra a DTS Headphone:X pre emuláciu priestorového zvuku 7.1. Výrobca nezabudol ani na 3,5 mm audio jack, takže môžete použiť vlastné obľúbené slúchadlá. Reproduktor ukrytý v mriežke vedľa microUSB konektora je hlasný, ale s priemernou kvalitou.

2650 mAh batéria ponúkne v kombinácii so slabším hardvérom slušnú výdrž. Bežnému nenáročnému používateľovi by mal telefón na jedno nabitie bez problémov vydržať celý jeden deň. Pri slabej prevádzke stačí nabíjať každý druhý deň. Využiť môžete aj Šetrič batérie.

Pri testovaní Asusu ZenFone Live sme mali stále na pamäti nízku cenovku, a tak môžeme skonštatovať, že za 150 eur dostanete smartfón s elegantným dizajnom, nízkou hmotnosťou a slušnou výdržou. Menej náročnému zákazníkoviu bude zrejme stačiť aj priemerný fotoaparát a nežnejšie pohlavie, na ktoré výrobca cieli, ocení prednú kameru s množstvom skrášľovacích režimov a prisvetlovaciou diódou. Blogerky môže zaujať aj režim BeautyLive.

Napriek slabšej hardvérovej výbave a občasným pomalším reakciám nás telefón nesklamal. Používateľská nadstavba Zen UI prináša množstvo nastavení a šikovných funkcií. Odporúčame prejsť v menu každú položku, nič nevynechať. Niektoré sú ukryté až hlbšie v nastaveniach. Kto hľadá lacný dual SIM android, ktorý vo vrecku takmer nepocíti a stačí mu 9 GB dostupná pamäť, môže Asus ZenFone Live zaradiť na zoznam potenciálnych favoritov.

Diskusia k článku:

Lucia 15.06.2017 - 22:25

Skrášlovací režim, ružová farba mobilu a cena je fajn, ale pre nenáročných používateľov. Ja ostávam pri HUawei :)

Celá diskusia 1 príspevok