Najlepšie super spomalené videá zo slnečného Umagu (Sony Xperia XZ Premium v praxi)

Novinári z rôznych slovenských technologických redakcií skúšali počas víkendu v chorvátskom Umagu zachytiť finálnymi kusmi Sony Xperia XZ Premium zaujímavé zábery nahrávané rýchlosťou až 960 snímok za sekundu.

Nevýhodou môže byť nahrávanie super spomalených videí (960 fps) v HD rozlíšení, no väčším je prirodzená potreba slnečného počasia. V šere pri 960 fps natočíte len tmu. Na vytvorenie kvalitného záberu potrebujete dostatok denného svetla. Zvolením režimu spomaleného videa sa celá scéne v hľadáčiku priblíži, ide o výrez z pôvodnej veľkosti.

Rýchlosťou 960 záberov za sekundu sa nenatáča celé video, ale až úsek po kliknutí na vyhradenú ikonu. Takže, najprv spustíte záznam bežného HD videa, po dotyku super slow motion ikony v správnom okamihu natočíte veľmi spomalený úsek dlhý dve desatiny sekundy (ktorý sa pri prehrávaní natiahne na 6 sekúnd), potom pokračuje opäť nahrávanie bežnou rýchlosťou a vy môžete zase čakať na správny moment, ktorý budete chcieť extrémne spomaliť.

Nie je to jednoduché, ale po niekoľkých pokusoch sa vám to určite podarí. A pri prezeraní videa aspoň už nemusíte nič upravovať. Podľa našich skúseností je treba ťuknúť do príslušnej ikony tesne po tom, čo podľa vás nastal ten kľúčový okamih. Keď stlačíte spúšť čo len o pol sekundy skôr, ten správny moment vám ujde a bude natočený len bežnou rýchlosťou (pravdepodobne 30 fps).

Dlhšia manipulácia počas slnečného dňa je pre tento režim náročná a telefón sa prehrieva. Na schladenie stačí pár minút v tieni.

Po prekonaní niekoľkých špecifík však Xperia XZ Premium prináša do vôd drahých smartfónov konečne niečo prevratné. To najlepšie, čo sa nám podarilo nasnímať, si môžete pozrieť v krátkom videu.

Diskusia k článku:

Martin 12.06.2017 - 15:26

len sa mi to zda, alebo je obraz na tych videach riadne nezaostreny?

Lenka Ivančíková12.06.2017 - 16:47 Trvalý odkaz

ja problem nevidim. :) mas nastavene prehravanie videa v HD kvalite?

Tomas12.06.2017 - 17:12 Trvalý odkaz

To je tym, ze rozlisenie pri nahravani slow mo videa je len 720p, preto sa ti to zda nezaostrene.

Martin12.06.2017 - 22:40 Trvalý odkaz

jasne, ze mam 720p. to video, je aj v porovnani s Vasimi ostatnymi videami neostre... zrejme viditelny rozdiel 720p + slowmo vs. FullHD

Richard Hombauer13.06.2017 - 13:59 Trvalý odkaz

prvý záber je nezaostrený, to je niečo iné. ale ja osobne mám napríklad pocit, že oproti slo-mo z iných mobilov je toto práveže pekne ostré.

Celá diskusia 5 príspevkov