Potvrdené: Android O bude mať označenie 8.0

Vývojári už dlhší čas testujú beta verziu nového Androidu O a podľa očakávania pôjde o verziu 8.0. Meno Google stále oficiálne neprezradil.

V súčasnej dobe spúšťa Google Developer Preview 3 s novými funkciami a vylepšeniami. Postupne bude aktualizácia dostupná pre všetkých, ktorí sú zeragistrovaní v beta programe. Pripravovaná verzia Androidu bude začínať písmenom O (ako Oreo?) a do testovania sa môžu zapojiť aj majitelia smartfónov Nexus 5X, Nexus 6P, Pixel, Pixel XL, Pixel C a Nexus Player. Stačí sa prihlásiť na stránke www.google.com/android/beta.

obr: androidcentral.com

Aj keď oficiálny názov Google zatiaľ neprezradil, po vydaní Developer Preview 3 je isté, že nepôjde o verziu 7.2, ale dostane číselné označenie 8.0. Novinky Androidu O sme sa spoznali už v marci a bola im venovaná i prezentácia na májovej vývojárskej konferencii I/O 2017.

Nová platforma má klásť dôraz na zlepšenie životnosti batérie a stanoví automatické limity toho, čo môže robiť aplikácia spustená na pozadí. Dôkladnejšia optimalizácia systému a vyladenie chodu aplikácií by malo pomôcť k dlhšej výdrži batérie na jedno nabitie.

Zmenou prejdú aj notifikácie z rôznych kanálov. Používatelia majú získať väčšiu kontrolu nad rôznymi druhmi oznámení. Budú ich môcť blokovať a meniť správanie pre každý kanál samostatne. Medzi novinky patrí aj obraz v obraze (PIP), čo umožní spravovať dve úlohy naraz. Počas sledovania videa budete môcť napríklad odpovedať v chatovacom okne. Ikony dostanú bodky, ktoré budú oznamovať notifikácie v aplikácii. Pribudla i možnosť stiahnuť notifikačnú lištu prejdením prsta po čítačke podobne, ako to poznáme z nadstavby Huawei.

Posledné špekulácie hovoria, že verejne dostupná aktualizácia na Android 8.0 by tento rok mohla byť už koncom leta. Konečná verzia Androidu O je vraj už blízko.

Zdroj: androidcentral.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu