Nový iOS 11 prináša množstvo vylepšení. A ešte viac pre iPad

Operačný systém iOS s jedenástkou v názve prinesie na iPhony a iPady vylepšené ovládacie centrum, súborového manažéra, knižnicu ARKit pre rozšírenú realitu, režim Nerušiť počas šoférovania, nové možnosti pre Live Photos a množstvo ďalších noviniek.

Prezentácia novej verzie iOS pre mobilné zariadenia Applu bola ako vždy efektná. Demonštrácia nových funkcií a vylepšení vyvolávala v publiku na vývojárskej konferencii WWDC 2017 pozitívne reakcie. Najmä majitelia iPadov sa dočkajú noviniek, ktoré posunú prácu s tabletom o krok ďalej.

Na iPhonoch i iPadoch otvára ARKit určený vývojárom nové možnosti pre rozšírenú realitu v hrách a aplikáciách. Máme sa na čo tešiť. Nová aplikácia Súbory poslúži na prehliadanie a organizovanie súborov uložených v zariadení. Nájdete tam samostatnú sekciu určenú pre súbory uložené na ostatných vašich iOS zariadeniach, v iCloudu, Drive alebo aj na Dropboxe čo OneDrive.

iPad dostane nový Dock, podobný ako majú Apple počítače. Vidíte ho nielen na domácej obrazovke, ale v ktorejkoľvek aplikácii. Stačí prejsť prstom po spodnej strane displeja smerom hore a dock sa zobrazí. Dock sa dokáže priebežne počas práce na tablete meniť. Na pravej strane sa zobrazia navrhované aplikácie, naposledy použité na iPhone či Macu alebo posledné otvorené.

Prepracovaný bol aj multitasking. Priamo z Docku sa dajú otvárať ďalšie aplikácie, využiť môžete Split View a jednoducho sa dá medzi otvorenými aplikáciami presúvať text, fotky, súbory z jednej do druhej. Chytiť a pretiahnuť z okna do okna môžete takmer čokoľvek.

Vylepšený Apple Pencil zníži oneskorenie reakcií na 20 ms a v iOS 11 dostáva nové funckie. Klepnite s dotykovým perom na zamknutú obrazovku a môžete si začať písať poznámky. Všetko sa uloží do rovnomennej aplikácie. Do textu e-mailu môžete vkladať aj svoje kresby.

V Poznámkach je nový Skener dokumentov, ktorý automaticky rozpozná a naskenuje dokument, oreže okraje a upraví odlesky. Prázdná políčka vyplníte Pencilom, podpíšete dokument, uložíte a môžete ho poslať mailom.

Live Photos dostali nové možnosti: slučky, odrážanie a dlhú expozíciu. Vďaka slučke vytvoríte krátke opakujúce sa video podobné gifku, odrážanie pripomína Bumerang v Instagrame a dlhá expozícia pomôže vytvoriť zaujímavé efekty. Fotoaparátu pribudli nové filtre a zosnímané fotografie i videá sa budú kvôli kompresii ukladať v nových formátoch.

Fotky nebudú uložené v JPEG, ale HEIF, videá prejdú z H.264 na H.265. Apple sľubuje polovičnú veľkosť súborov, čím ušetrí miesto v pamäti zariadenia. Pri absencii slotu na microSD karty tento krok uvítajú najmä majitelia zariadení s nižšou kapacitou úložiska.

App Store prešiel výrazným redizajnom. Ide o najväčšiu premenu od jeho štartu. Obchod je rozdelený na záložky Dnes, Hry, Aplikácie, Aktualizácie a Vyhľadávanie. V časti Dnes nájdete články venované aplikáciám s novými informáciami, tipmi a trikmi, a pribudnú tam zoznamy so všetkým, čo stojí podľa redaktorov starajúcich sa o App Store za pozornosť. Nebude chýbať tip na hru a aplikáciu dňa. Tipy a články nebudú chýbať ani vo vyhľadávaní.

Vylepšenia sa dočkali aj Správy. Na spodnej lište pribudnú ďalšie možnosti na zdieľanie obsahu, aplikácií, hier a podobne. Všetky správy sa budú ukladať do iCloudu a synchronizovať naprieč všetkými Apple zariadeniami. Pribudne aj posielanie peňazí druhým používateľom, ale iba v krajinách, ktoré podporujú Apple Pay.

Klávesnica Quick Type je prispôsobená na písanie jednou rukou. Stačí podržať kláves emotikonov, vybrať písanie jednou rukou a klávesy sa posunú bližšie k vášmu palcu.

Pomocou AirPlay 2 dokážete ovládať reproduktory v celom dome. Napríklad v kuchyni a spálni naraz. Môžete upravovať hlasitosť v ktorejkoľvek izbe.

Prepracované Ovládacie centrum si budete môcť upraviť tak, aby ste tam mali vami najpoužívanejšie nastavenia. Konečne pribudol aj prepínač pre mobilné dáta. Pridať si tam môžete napríklad Diktafón a ovládacie prvky Domácnosti. Pomocou 3D Touch sa dostanete k ďalším možnostiam ovládania.

Režim Nerušiť sa automaticky aktivuje, keď iPhone rozpozná, že šoférujete. Zablokuje textové správy, hovory i oznámenia, pokým nezastavíte. Tým, ktorí sa vás budú snažiť zastihnúť, pošle telefón automatické oznámenie, že šoférujete.

V Mapách oceníte na veľkých letiskách indoorové mapy, ktoré pomôžu s orientáciou v budovách po jednotlivých podlažiach. Nájdete tak reštauráciu, bezpečnostnú kontrolu i obchody. Pribudla funkcia známa z konkurenčných navigácií - navádzanie v pruhoch. Na mape prehľadne vidíte, v ktorom pruhu sa máte držať, aby ste pokračovali po správnej ceste. Na obrazovke uvidíte i aktuálnu povolenú rýchlosť.

Pripravovaný iOS 11 bude kompatibilný s týmito zariadeniami:

Pokiaľ si kúpite nový iPhone alebo iPad, jednoducho si prenesiete nastavenia, predvoľby a hesla v Kľúčenke i na iCloude. Stačí, keď nové zariadenie podržíte v blízkosti starého.

Nový iOS 11 je pre vývojárov dostupný už od včerajšieho dňa (5. 6.), beta testeri by sa mali dočkať v lete. Finálna verzia bude pravdepodobne sprístupnená na jeseň, kedy býva každoročná konferencia, na ktorej Apple predstavuje nové iPhony.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Roman Minárik 07.06.2017 - 15:03

Že "Súbory" :D To čo android ponúkal už od verzie 2+ a microsoft taktiež tak Shepples to považujú za inováciu :D :D #LolOf2017

deathwalker08.06.2017 - 10:52 Trvalý odkaz

Je to inovacia. V ramci ekosystemu Apple. A je dobre, ze to prinasaju.

Celá diskusia 2 príspevky